Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Mark Zuckerberg, ο ιδρυτής του Facebook, δήλωσε στα στελέχη της εταιρείας σε χθεσινή συνάντηση ότι θα ανακοινωθούν ευρείες περικοπές, με τις ομάδες προσλήψεων και τις επιχειρηματικές ομάδες να αντιμετωπίζουν απώλειες.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να ενημερωθούν για τις περικοπές με ένα email που θα σταλεί τις πρώτες πρωινές ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι περικοπές στην εταιρεία, η οποία έχει υποστεί τεράστια απώλεια χρηματιστηριακής αξίας και πτώση των εσόδων της, με τις μετοχές της να έχουν υποχωρήσει κατά 70%, είναι πιθανό να αφορούν χιλιάδες υπαλλήλους.

Πολλοί από τους νέους μηχανικούς που προσλήφθηκαν για να εργαστούν στο αμφιλεγόμενο Metaverse τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να βρεθούν στο μπλοκ των απολυμένων, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Business Insider.

Ο Zuckerberg φέρεται να εμφανίστηκε με κακή διάθεση στο εταιρικό call (διαδικτυακό μίτινγκ) και δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για τα λάθη που έκανε η Meta. Είπε επίσης, ότι η εταιρεία έχει παραπάνω προσωπικό απ’ ότι χρειάζεται επειδή ήταν υπερβολικά αισιόδοξος για την ανάπτυξή της.

Η Lori Goler, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Meta, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν θα λάβουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μισθού ως αποζημίωση, δήλωσαν πηγές στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στην ομάδα εργαζομένων Meta-only στο Fishbowl, μια πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης με επίκεντρο την εργασία, το τμήμα εφαρμογών της εταιρείας αναμένεται να αναδιοργανωθεί.

Το τμήμα μάρκετινγκ της Meta, το τμήμα συνεργασιών και η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού «θα πληγούν περισσότερο από άλλους», δήλωσαν στο Insider πηγές που γνωρίζουν τη σελίδα Fishbowl.

Ο Zuckerberg δήλωσε στο τελευταίο μίτινγκ για τα κέρδη στα τέλη Οκτωβρίου: «Το 2023, θα εστιάσουμε τις επενδύσεις μας σε έναν μικρό αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας», συμπληρώνοντας «αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα αναπτυχθούν σημαντικά, αλλά οι περισσότερες άλλες ομάδες θα παραμείνουν σταθερές ή θα συρρικνωθούν κατά το επόμενο έτος».

Η Meta έχει βάλει μεγάλο στοίχημα ότι το Metaverse της θα είναι το επόμενο μεγάλο επίτευγμα της τεχνολογικής βιομηχανίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να επενδύει περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο που πολλοί θεωρούν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ότι αποτυγχάνει.

Ο CEO της εταιρείας, Zuckerberg, είδε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα κεφάλαια να εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες, ενώ η καθαρή του αξία – η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αποτίμηση της εταιρείας του – αναφέρθηκε ότι έχασε 88 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδε η WSJ, η εταιρεία σχεδίαζε να φτάσει τους 500.000 χρήστες της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, Horizon Worlds, μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο αριθμός των χρηστών του Horizon Worlds αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 200.000 και εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο των 280.000 μέχρι το τέλος του 2022. Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης ότι η πλειονότητα αυτών των 200.000 χρηστών, δεν επιστρέφουν μετά την είσοδο στο Metaverse.