Αναζητώντας το emoji που χρησιμοποιείται περισσότερο στα social media, είχαμε σημειώσει πως ενώ το 2020 κυκλοφορούσαν μόλις 3.136, το 2021 προστέθηκαν ακόμα 217 για να φτάσει ο αριθμός τους στα 3.353. Φέτος, το 2023, τα emoji αναμένονται να αγγίξουν τα 3.500 με τις προβλέψεις για το μέλλον να ξεπερνάνε κάθε προσδοκία. Εν τω μεταξύ μιλάμε για emoji… Όχι για κάποιο στατιστικό που επηρεάζει τις ζωές μας. Και παρόλα αυτά κάτι τόσο ασήμαντο έχει καταλήξει να έχει δικές του στατιστικές αναλύσεις και έρευνες.

Είναι όμως ασήμαντο; Ίσως τα emoji είναι τα ιερογλυφικά της ψηφιακής μας ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η σύντημηση του γραπτού λόγου στα chat των social media, ενίοτε και στα email -δυστυχώς εμφανίζονται και στα επαγγελματικά.

Η (σύντομη) ιστορία των emoji

Η κοινοπραξία Unicode είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την προώθηση προτύπων και δεδομένων λογισμικού, ιδίως του προτύπου Unicode, το οποίο καθορίζει την αναπαράσταση του κειμένου σε όλα τα σύγχρονα προϊόντα και πρότυπα λογισμικού. Το 1995 η Unicode δημιούργησε τα πρώτα 76 εικονογράμματα.

Η «επανάσταση» των εικονογραμμάτων, των πρώιμων emoji δηλαδή, ήρθε το 1999 όταν ο σχεδιαστής διεπαφών (interfaces) Shigetaka Kurita επινόησε 176 εικονογράμματα για έναν ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο.  Η ιδέα αυτή απέκτησε δημοτικότητα στην Ιαπωνία και μέχρι το 2010, η Unicode κυκλοφόρησε μια μαζική έκδοση με περισσότερα από 1.000 emojis για να ακολουθήσει την ανερχόμενη τάση.

Διαφορετικά χρώματα δέρματος είναι διαθέσιμα για τα emojis από το 2015. Το 2014 κυκλοφόρησε το emoji κατά του εκφοβισμού «μάτι σε φούσκα ομιλίας» σε συνεργασία με το The Ad Council, το οποίο παράγει ανακοινώσεις δημόσιας υπηρεσίας στις ΗΠΑ. Οι  σημαίες των κρατών παρουσιάστηκαν το 2017, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια και οι ομόφυλες οικογένειες είναι διαθέσιμα από την πρώτη μεγάλη έκδοση emoji το 2010. Η έκδοση του 2021 περιλάμβανε επίσης την εισαγωγή μη δυαδικών (non-binary) επιλογών και διαφυλετικών ζευγαριών.

Η έρευνα για τα emoji

Τα emoji είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας μας. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται σύμβολα αλληλεγγύης, ενώ, ταυτόχρονα, θεωρούνται μέρος της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θεματική “Emoji news” στο Late Night Show του James Corden, που έριξε αυλαία ως σόου πρόσφατα, όπου ο δημοφιλής παρουσιαστής μετέτρεπε τίτλους ειδήσεων σε μία σειρά από emojis και κάποιοι από το κοινό προσπαθούσαν να κάνουν την σωστή μετάφραση βρίσκοντας τον πραγματικό τίτλο.

Βέβαια, μπορεί οι συγκεκριμένες αναφορές να μην χρειάζονταν καν στο συγκεκριμένο κείμενο, αφού η παρουσία των emoji στην ζωή μας είναι καθημερινή και σίγουρα αν ανατρέξετε σε κάποια σημερινή συνομιλία σας θα συναντήσετε έστω ένα. Για παράδειγμα το πρωί στο Olafaq γεμίζουμε το ομαδικό chat μας με «μπαλόνια». Τι σημαίνει αυτό, ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Εσείς;

Αντίστοιχα, κάποια στιγμή, θα έχετε λάβει κάποιο emoji το οποίο δεν μπορέσατε να το «μεταφράσετε» και αναρωτηθήκατε: «Τώρα με χώρισε;», «Τι σημαίνει αυτό;», «Τελικά θα βρεθούμε;», «Μου θύμωσε;» κ.ο.κ. Μια νέα έρευνα λοιπόν δείχνει ότι δεν είστε οι μόνοι που το έχετε ζήσει, καθώς, τελικά, είναι πολλοί αυτοί που συχνά δεν ξέρουν τι καν σημαίνει το emoji που έλαβαν.

Η πλατφόρμα εκμάθησης γλωσσών Preply, με έδρα την Ουκρανία, προσπάθησε να κατανοήσει ποια emoji προκαλούν τη μεγαλύτερη σύγχυση και χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, ακούσια ή εκούσια, μεταξύ των Αμερικανών. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Preply έδωσε έμφαση στους «διασκεδαστικούς» τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα emoji, αλλά επεσήμαναν πόσο συγκεχυμένα μηνύματα περνάνε αυτά σε κάποιους.

«Για να εμβαθύνουμε στον συναρπαστικό κόσμο των emojis, καταρτίσαμε μια λίστα με τα πιο μπερδεμένα emoji στην Αμερική και πραγματοποιήσαμε μια έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί», δήλωσε η εταιρεία. H Preply είπε ότι πραγματοποίησε έρευνα σε 1.001 Αμερικανούς, σε όλες τις Πολιτείες, η ηλικία των ερωτηθέντων κυμαινόταν από 18 έως 76 ετών και απ’ αυτούς το 48% ήταν γυναίκες, 50% άνδρες και 2% non-binary.

Τα βασικά ευρήματά της έρευνας:

  • Η πλειοψηφία (78%) έχει μπερδευτεί από τη χρήση ενός emoji
  • 1 στους 3 έχει παρερμηνεύσει κάποιο emoji και αυτό προκάλεσε παρεξήγηση
  • Οι φίλοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν emoji με μπερδεμένο τρόπο

Τα 24 «πιο μπερδεμένα» emoji

Τα 3 κορυφαία είναι το “Person Tipping Hand” (αυθάδεια ή χέρι βοηθείας;), το “Money with Wings” (οικονομική απώλεια ή μεταφορά χρημάτων;) και “Nail Polish” (είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται ή υποδηλώνει κάτι άλλο;)

Ορισμένες ερμηνείες που δόθηκαν σε κάποια emoji είναι αρκετά αστείες, όπως στο “Dashing Away” όπου περίπου το 1/3 περίπου των ανθρώπων πιστεύουν ότι σημαίνει… κλάσιμο.

Το «λιγότερο αναγνωρίσιμο» emoji

Το Preply εξέτασε τα αποτελέσματα έρευνας για τα emoji που οι άνθρωποι δυσκολεύονται πραγματικά να αναγνωρίσουν και οδηγούνται σε αδιέξοδο. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το “Dotted Line Face”, το πρόσωπο που έχει σχηματιστεί από διακεκομμένες γραμμές και το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε ξανά την εμφάνιση του αινιγματικού “Woman Tipping Hand”, που εδώ ήρθε τέταρτο.

emoji

Τα emoji που «χρησιμοποιούνται λάθος»

Τέλος, η PrePly παρουσίασε τα 5 κορυφαία emoji που οι άνθρωποι έχουν παρερμηνεύσει τον σχεδιασμό τους και τα χρησιμοποιούν με τρόπους δεν ταιριάζουν με τον τίτλου τους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το “Dizzy” (ζαλισμέν@), το οποίο μόνο το 7% των ερωτηθέντων το χρησιμοποιούν γι’ αυτή την συνθήκη.

emoji

Η λύση

Έτσι όπως εξελίσσεται ο γραπτός λόγος δεν αποκλείεται στο μέλλον τα emoji να χαρακτηριστούν ως «γλώσσα» και στις γειτονιές να βλέπουμε ταμπέλες «Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών: Αγγλικά, Γαλλικά, Emoji». Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνούμε χωρίς να παρερμηνεύουμε τα γραφόμενα, αλλά το να μάθεις την σημασία περίπου 3.500 σχεδίων απαιτεί κάποιο χρόνο και, στην τελική, ποιος ενδιαφέρεται να αριστεύσει στην γλώσσα των emoji;

Αν ζοριστείτε κάποια στιγμή και δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει ένα emoji που λάβατε ή αν θέλετε να εκφράσετε με emoji αυτό που έχετε σκοπό να πείτε, μπορείτε να μπείτε στο επίσημο site τους και να ρίξετε μία ματιά στο αχανές «λεξικό». Τέλος, υπάρχει και το “Emoji Translate”, το σχετικό εργαλείο μετάφρασης, στο οποίο μπορείτε να βάλετε ένα κείμενο και να σας το μετατρέψει με φατσούλες, σύμβολα και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο στην επίσημη γλώσσα των emoji.

Nina Simone – Don’t Let Me Be Misunderstood

👶, do ➡️👤 understand 👤⬅️ now
Sometimes I 💆‍♀️ a little 😡
Well, ❌️ ➡️👤 💡 that no-1️⃣ alive
🥫 always be an 👼
When things ➡️ wrong I seem to be 👎️
I’m just a soul who’s intentions are 👍️
Oh Lord, 🙏 ❌️ let 👤⬅️ be misunderstood