Παλαιότερα οι άνθρωποι, όταν ήθελαν να φλερτάρουν, το έκαναν δια ζώσης, έξω στην αληθινή ζωή. Έκαναν ή εισέπρατταν ένα κοπλιμέντο, έπιαναν μια κουβέντα, πετούσαν μερικά υπονοούμενα και το “αθώο φλερτ” έμενε εκεί, στο να διατηρούν μια μετρημένη επικοινωνία με κάποιον άλλον άνθρωπο εκτός από τον σύντροφό τους. Η νέα τάξη πραγμάτων, μετέφερε αυτού του είδους το chat στα inbox των social media. Έτσι, το φλερτ που δεν φτάνει στην σωματική επαφή, παραμένει κρυμμένο στα εισερχόμενα και στα εξερχόμενα μηνύματα των κινητών και των laptop δημιουργώντας τον ίδιο προβληματισμό: πόσο ακίνδυνο είναι τελικά;

Tι είναι όμως το micro cheating; 

Aρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, το micro cheating, αποτελεί ένα είδος απιστίας η οποία χαρακτηρίζεται ως συναισθηματική, καθώς το όριό της είναι ότι δεν περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή. Γιατί όμως αποτελεί μορφή απιστίας; Διοτι σύμφωνα με την σύμβουλο σχέσεων και dating coach Toni Coleman «ουσιαστικά ξεπερνά κάθε υγιές και σεβαστό όριο μέσα σε μία σχέση, αλλά σταματά λίγο πριν τη σωματική επαφή». Eνώ σύμφωνα με την Amanda Bacchus, ψυχολόγο και ιδρύτρια του κέντρου σχέσεων της πόλης Vaughan του Καναδά «ενώ η σωματική απιστία είναι εύκολο να οριστεί και να διακριθεί, στο θέμα του micro-cheating, τα πράγματα είναι λιγάκι πιο θολά. Το micro-cheating, περιλαμβάνει διακριτικά σημάδια, τα οποία δείχνουν πως δεν είστε 100% συγκεντρωμένοι στον ή στην σύντροφό σας». Μπορεί επίσης να γίνει και επικίνδυνο, όπως εξηγεί η Lauren Dummit, εγκεκριμένη σύμβουλος γάμου και sex therapist αφού «αυτές οι ακατάλληλες συμπεριφορές περιλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο, επειδή πολύ συχνά οδηγούν σε κάτι περισσότερο και αποτελούν κίνδυνο για την αρχική σχέση. Αν και δεν είναι απαραίτητα “παράνομες”, γίνονται χωρίς να το ξέρει ο σύντροφος και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της κατάστασης και τα στοιχεία της ανειλικρίνειας και του ψέματος είναι έντονα στο micro-cheating. Το άτομο που το διαπράττει μπορεί να κρύβει σημεία της αλήθειας ή να ψεύδεται πλήρως και να αναστατώνεται αν ανακαλύπτει πως την ίδια συμπεριφορά υιοθετεί και ο “νόμιμος” σύντροφός του πίσω από την πλάτη του». Σε κάθε περίπτωση, το micro cheating είναι μια κατάσταση η οποία κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα: αφ’ενός εκείνος που το διαπράττει λέει ψέματα στον εαυτό του και συχνά χρησιμοποιεί ασυνείδητα αμυντικές τακτικές όπως η άρνηση και η υποτίμηση του τι συμβαίνει, αφ’ετέρου εκείνος που δεν το ξέρει, θα νιώσει προδομένος αν το μάθει.

Το micro cheating είναι το πρώτο στάδιο απομάκρυνσης από την αφοσίωση και την μονογαμία.

Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει το micro cheating;

Κάθε ζευγάρι, έχει ορίσει διαφορετικά την απιστία και έχει θέσει τα δικά του όρια, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες καταλογίζονται ως micro cheating και τις έχει απαριθμήσει η couple therapist Alicia Muñoz.Πρόκειται λοιπόν για την καλλιέργεια ερωτικής ατμόσφαιρας με άλλους η οποία δεν προχωρά στη σεξουαλική επαφή, για τις ερωτικές φαντασιώσεις με ένα άλλο άτομο πλην του συντρόφου, οι συνομιλίες με συνάδελφο που ξεφεύγουν από τα εργασιακά θέματα αλλά αναπτύσσονται σε θέματα της καθημερινότητας εν αγνοία του συντρόφου, η διοχέτευση της ερωτικής διάθεσης στα social media με αποτέλεσμα να χάνεται το δέσιμο σε μια σχέση και γενικά στο mind status ενός ατόμου το οποίο έχει βάλει μέσα στο μυαλό του ένα άτομο πλην του επίσημου συντρόφου.

Τα δείγματα ότι κάποιος κάνει ή δέχεται micro cheating: 

Όταν κάποιος ξαφνικά αποκτά έντονη προσκόλληση στο κινητό του τηλέφωνο, όταν αδιαφορεί για το σύντροφό του,αμύνεται όταν η συζήτηση έρχεται στις εκτενείς συζητήσεις που κάνει μέσω των social με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, απομακρύνεται και κλείνεται στον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές της συντροφικής καθημερινότητας ενώ ξαφνικά απασχολείται με νέα πράγματα που το φέρνουν πιο κοντά με το άτομο το οποίο του προκαλεί ενδιαφέρον.  Γενικά, όταν δημιουργείται ένα μικρόκοσμος, μέσα στον υπαρκτό κόσμο της σχέσης του ο οποίος περιλαμβάνει ένα τρίτο πρόσωπο και επικοινωνία μαζί του η οποία δεν υπήρχε πριν.

Micro cheating: η κατάσταση του να είσαι και αλλού χωρίς να φαίνεται πραγματικά ότι είσαι και αλλού.

Ας είμαστε όμως λογικοί και ειλικρινείς, είναι το micro cheating το κατώφλι της κανονικής απιστίας; 

Kαι ναι και όχι. Το micro cheating από μόνο του μπορεί να είναι μια αρχή, μπορεί όμως και να είναι και το ίδιο το τέλος. Το θέμα είναι, ατομικά, ο κάθε ένας ο οποίος μπαίνει στην διαδικασία του micro cheating να καταλάβει γιατί το κάνει. Όσο οπαδός της αφοσίωσης και της μονογαμίας κι αν είναι, δεν μπορεί να απομονωθεί από το κοινωνικό περιβάλλον, οπότε, το να συναναστρέφεται και με άλλους ανθρώπους εκτός του συντρόφου του είναι εν μέρει φυσιολογικό. Επικίνδυνο γίνεται όταν το κάνει επειδή ο σύντροφός του ενδόμυχα έχει αρχίσει να μην τον καλύπτει σε μερικά πράγματα και αρχίζει να τα αναζητά αλλού. Σαφώς το micro cheating δεν αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι διατηρούν επίσημα παράλληλες σχέσεις, αλλά σ εκείνους που είναι πιστοί και απλά ξεκινούν να έχουν μια πιο τακτική επικοινωνία με κάποιον που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Εκεί μπορεί να υπάρξει ο εξής διαχωρισμός: Αν κάποιος ξεκινήσει να είναι micro cheater ή θα σταματήσει γιατί μέσα από αυτή την παράλληλη επικοινωνία θα εκτιμήσει περισσότερο τον μόνιμο σύντροφό του και θα καταλάβει ότι έκανε λάθος που έστρεψε αλλού την προσοχή του, ή θα προχωρήσει σε μια πιο πρακτική επαφή με τον άνθρωπο που επικοινωνεί καθώς θα δει ότι τον γεμίζει παραπάνω. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εκδοχή: να παραμείνει micro cheater γιατί το μόνο που επιζητά είναι να ξεφεύγει από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα του με τον πιο αναίμακτο τρόπο. Κι αυτό να το κάνει είτε με τον ίδιο άνθρωπο, είτε να βρίσκει κάθε φορά και κάποιον άλλον, γιατί είναι απλά θέμα βαρεμάρας: όπως λοιπόν βαριέται τον μόνιμο σύντροφό του, θα βαρεθεί και τον κάθε ένα άνθρωπο που θα επικοινωνεί και θα αναζητά συνεχώς κάποιον άλλο νέο, κάτι που τελικά τον κάνει απλά ένα χαρακτήρα ο οποίος πλήττει εύκολα και αναζητά τρόπους να ξεπεράσει την ανοία που του προκαλεί η σταθερότητα.

Και τελικά τι; 

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλήθεια η οποία εμπεριέχεται εδώ: αν πραγματικά κάποιος είναι ικανοποιημένος στη σχέση του, δεν πιάνει small talk με κάποιον άλλον σε τακτική βάση. Ότι έχει να πει το μοιράζεται με τον άνθρωπό του με τον οποίο δεν βαριεται να επικοινωνεί. Όταν αρχίζει να δημιουργείται κάποιος έστω και μικρός χώρος ανάμεσα στο ζευγάρι, το τρίτο πρόσωπο αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του με πολλούς και διάφορους τρόπους έστω και με την μορφή του micro cheating. Και τότε κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος κατά πόσον αυτό θα εξελιχθεί χωρίς συνέπειες. Από την άλλη, σε μια μακροχρόνια σχέση, έναν πολύχρονο γάμο, με τα ups και τα down του, τι ψυχή έχει θα μπορούσε να πει κανείς μια κουβεντούλα με έναν τρίτο έτσι για να ξεδώσει κανείς από τις χιλιάδες μέρες κοινής καθημερινότητας; Ψυχή βαθιά θα μπορούσε να απαντήσει κανείς, αν σκεφτεί το πως θα ένιωθε αυτός που το κάνει αν το μάθαινε το ταίρι του ή πως θα ένιωθε το ταίρι του αν μάθαινε ότι συμβαίνει χωρίς να το ξέρει. Τέλος, αρκετοί λένε πως η απιστία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά κυρίως συναισθηματική. Όταν ένας άνθρωπος ‘φύγει’ συναισθηματικά από κάποιον άλλον, το σεξουαλικό είναι το εύκολο κομμάτι. Αν κάποιος είναι οπαδός αυτής της άποψης, τότε το micro cheating μπορεί να είναι ακόμα και χειρότερο από ένα one night stand. Εδώ όμως δε βρισκόμαστε για να βγάλουμε το υποδεκάμετρο και να μετρήσουμε τι είναι καλύτερο από το άλλο. Εδώ είμαστε για να θέσουμε τον προβληματισμό πόσο micro είναι τελικά το micro cheating. Και όπως φαίνεται πίσω από κάτι πολύ micro, κρύβεται κάτι πολύ μεγάλο.