Το Domino effect αποχωρήσεων και παραιτήσεων εισέρχεται πλέον για τα καλά και στον εργασιακό χώρο.

Το «Φαινόμενο Ντόμινο» ή αλλιώς μια αλυσιδωτή αντίδραση που είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα που παράγεται όταν ένα γεγονός εκκινεί μια αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων, παρατηρείται πλέον και σε πολλούς εργασιακούς χώρους, καθώς κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος αποχωρεί από μια δουλειά, αφήνει πίσω μια επαγγελματική ομάδα, η οποία με την σειρά της επηρεάζεται – συνειδητά ή υποσυνείδητα – από την πράξη του αυτή. Τις επιπτώσεις της αποχώρησης ενός τέτοιου εργαζομένου εξετάζει νέα έρευνα του University of British Columbia και του University of Minnesota.

Παρακολουθώντας τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εργαζομένων ανάμεσα σε 1.620 μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου σε βάθος 22 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος συνάδελφος φύγει, οικειοθελώς ή μη, από έναν χώρο εργασίας, τότε είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις.

«Κάθε είδους αποχώρηση προκαλεί το δικό του ξεχωριστό επίπεδο αναστάτωσης», δήλωσε η Sima Sajjadiani, μία εκ των συντακτών της έρευνας, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι το τι θα συμβεί στη συνέχεια στην ομάδα εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο εργαζόμενος, εάν δηλαδή παραιτήθηκε, απολύθηκε ή τον έδιωξαν στο πλαίσιο περικοπών και αναδιάρθρωσης.

Τρεις αιτίες για εργασιακό domino effect

Τρεις είναι οι αιτίες για ένα πιθανό «τσουνάμι» αποχωρήσεων από μια επιχείρηση.

Η πρώτη είναι οι απολύσεις κορυφαίων εργαζομένων, οι οποίες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ένα μαζικό κύμα φυγής σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες.

Η δεύτερη είναι όταν κάποιος παραιτείται, οπότε και οι συνάδελφοί του αρχίζουν να το… καλοσκέφτονται και να εξετάζουν εναλλακτικές ευκαιρίες φυγής από την εταιρεία. «Όταν φεύγουν αξιόλογοι και καλοί εργαζόμενοι και έχω και εγώ αντίστοιχες επιδόσεις, μπορεί να σκεφτώ “υπάρχουν άλλες, ενδεχομένως καλύτερες ευκαιρίες. Ίσως θα έπρεπε να φύγω και εγώ”», δήλωσε η Sajjadiani.

Τέλος, το μεγαλύτερο domino effect αποχωρήσεων παρατηρείται μετά από περικοπές κορυφαίων εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν βλέπει κανείς σπουδαίους και σημαντικούς συναδέλφους να χάνουν τη δουλειά τους παρότι είναι εξαιρετικοί σε αυτήν, οι υπόλοιποι που απομένουν στο χώρο εργασίας όσο περνάνε οι ημέρες αποθαρρύνονται και αναρωτιούνται ως προς το αν θα είναι οι επόμενοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου από της επιχείρηση. Συνεπώς, ξεκινούν αμέσως να στέλνουν βιογραφικά αλλού…

Εχουμε Domino Effect και στο Downshifting;

Το όνομά του; «Downshifting» και, σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, είναι «η πρακτική της εγκατάλειψης μιας καλά αμειβόμενης και δύσκολης εργασίας προκειμένου να κάνεις κάτι που σου δίνει περισσότερο χρόνο και ικανοποίηση αλλά λιγότερα χρήματα», μια πρακτική που πλέον είναι ορατή σε πολλές, επαγγελματικά απαιτητικές δυτικές κοινωνίες, εκεί όπου η εργασιακή ανέλιξη και η γενικότερη επιδίωξη καριέρας μέσα σε καθαρά ιεραρχικά εργασιακά μοντέλα έχει πλέον όλο και λιγότερο νόημα μέρα με την ημέρα.

Στη Γαλλία και σε άλλες δυτικές κοινωνίες, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να βλέπεις διακοσμητές εσωτερικών χώρων να γίνονται αρτοποιοί, πρώην τραπεζίτες να ανοίγουν τυροκομεία και στελέχη μάρκετινγκ να παίρνουν τα εργαλεία των ηλεκτρολόγων. Τον Ιανουάριο του 2022, το 21% των Γάλλων εργαζομένων βρισκόταν σε διαδικασία αλλαγής καριέρας, ενώ το 26% σκεφτόταν να αλλάξει καριέρα μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτής της τάσης, τα στελέχη ή οι εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου έλκονται όλο και περισσότερο από τον κόσμο της βιοτεχνίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια τάση για domino effect και στον τομέα αυτό.

Tι είναι το Domino Effect

Ένα Φαινόμενο Ντόμινο (αγγλικά: Domino Effect) ή αλυσιδωτή αντίδραση είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα που παράγεται όταν ένα γεγονός εκκινεί μια αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων. Ο όρος είναι γνωστός ως μια μηχανική επίδραση και χρησιμοποιείται ως μια αναλογία σε μία πτώση σειρά του ντόμινο. Αναφέρεται συνήθως σε μια συνδεδεμένη ακολουθία γεγονότων όπου ο χρόνος μεταξύ διαδοχικών γεγονότων είναι σχετικά μικρός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά (μια παρατηρούμενη σειρά πραγματικών συγκρούσεων) ή μεταφορικά (αιτιώδεις σχέσεις σε συστήματα όπως η παγκόσμια χρηματοδότηση ή η πολιτική).

Ο όρος «αποτέλεσμα του ντόμινο» χρησιμοποιείται τόσο για να υποδηλώσει ότι ένα συμβάν ότι είναι αναπόφευκτο ή πολύ πιθανό (όπως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει), και αντίστροφα για να υπονοήσει ότι ένα συμβάν είναι αδύνατο ή πολύ απίθανο (το ένα ντόμινο αριστερά στέκεται).

Το «Φαινόμενο του Ντόμινο» μπορεί εύκολα να απεικονιστεί τοποθετώντας μια σειρά ντόμινο σε όρθια θέση, η κάθε μία χωρισμένη σε μικρή απόσταση. Με την πτώση του πρώτου ντόμινο, το επόμενο ντόμινο στη σειρά θα χτυπηθεί, και ούτω καθεξής, πυροδοτώντας έτσι μια γραμμική αλυσίδα στην οποία η πτώση κάθε ντόμινο ενεργοποιείται από το ντόμινο αμέσως πριν από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το μήκος της αλυσίδας.

Η ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτήν την αλυσιδωτή αντίδραση είναι η δυνητική ενέργεια των ντόμινο λόγω του ότι βρίσκονται σε μετα-σταθερή κατάσταση. Όταν το πρώτο ντόμινο ανατραπεί, η ενέργεια που μεταφέρεται από τη πτώση είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που απαιτείται για να χτυπήσει το ακόλουθο ντόμινο και ούτω καθεξής.