Τα κορίτσια μπορεί να μην κυριάρχησαν τον κόσμο, αλλά στην ποπ κουλτούρα πήρα την πρώτη θέση φέτος. Από το clean girl και το hot summer girl μέχρι το lazy girl και το girl math, είναι μερικές από τις τάσεις που έγιναν viral στο TikTok, με κάποιες από αυτές να υιοθετούνται και στην πραγματική ζωή. Οι παρορμητικές αγορές δεν θα κοστίζουν ποτέ πια ακριβά, οι δουλειές άρχισαν να γίνονται πιο “τεμπέλικες” και η έννοια του σνακ πασπαλίστηκε με μπόλικη κοριτσίστικη ενέργεια. Αυτές οι κοριτσίστικες τάσεις δεν απευθύνονται μόνο σε νεαρά κορίτσια, όλοι έχουν δικαίωμα στην κοριτσίστικη διάθεση! Η πραγματική της κορύφωση, όμως, ήρθε με την ταινία της “Barbie“.

Η “Barbie” στο επίκεντρο του 2023

2023
Φωτ.: Jaap Buitendijk/ Warner Bros. Pictures

Αυτό το καλοκαίρι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φόρεσαν όλες τις διαθέσιμες αποχρώσεις του ροζ που είχαν στις ντουλάπες τους και ξεχύθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες για να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη ταινία της “Barbie”. Η αγαπημένη κούκλα αρκετών γενεών ξαφνικά απέκτησε υπαρξιακές κρίσεις, άρχισε να εξερευνά τα συναισθήματά της σε βάθος, ενώ παράλληλα κατάφερε να σκιαγραφήσει με μοναδικό τρόπο την επικρατούσα κατάσταση ανάμεσα στα δύο φύλα. Φυσικά, στο επίκεντρο ήταν το “girl power”, περνώντας το μήνυμα ότι τα κορίτσια μπορούν να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του πεπρωμένου τους και να καταφέρουν τα πάντα. Το ροζ κύμα μέσα σε λίγες εβδομάδες χάρισε στην Greta Gerwig τον τίτλο της πιο κερδοφόρας γυναίκας σκηνοθέτη όλων των εποχών, με την ταινία να μετατρέπεται σε σε blockbuster δισεκατομμυρίων δολαρίων. H “Barbie” εμφανίστηκε στην πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη εκδοχή της κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου, με την Dua Lipa να σημειώνει ακόμη μία μουσική επιτυχία μέσα από την ταινία.

Girl Dinner

@dafnnejm♬ original sound – karma carr

Όλοι μας έχουμε γυρίσει σπίτι, νιώθοντας ότι δεν έχουμε ενέργεια για τίποτα, όμως το στομάχι γουργουρίζει και πρέπει να το ικανοποιήσουμε. Το “Girl Dinner” ήρθε για να σώσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, όχι ότι δεν υπήρχε πριν, απλά ονοματοδοτήθηκε. Αυτό που ονομάζουμε σαβούρα ή πρόχειρο σε φαγητό είναι “Girl Dinner”. Μακαρόνια με κέτσαπ, στιγμίαια noodles, τοστ με ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο, κριτσίνια και πατάτακια συνοδευόμενα από κάποια ξεχασμένη σάλτσα, όλα είναι παραδείγματα φαγητών αυτού του trend. Ουσιαστικά τρως ό,τι σου έχει απομείνει, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνται και οι λιγούρες που είχαν δημιουργηθεί. Η εξουθένωση της δουλειάς νικά σε αυτή την περίπτωση την ισορροπημένη και θρεπτική διατροφήη, δίνοντας το πράσινο για να την ελεύθερη κατανάλωση οποιουδήποτε είδος φαγητού, χωρίς ενοχές. Υπάρχουν και αυτές οι μέρες που μας επιτρέπουν να κάνουμε το δείπνο που λαχταράμε.

Girl Math

@sydwingold the silence was so loud 😭 #girlmath #dad #girlmathexplained ♬ original sound – Syd

Το “Girl Math” είναι ουσιαστικά ένας χιομοριστικός τρόπος υπολογισμού των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για παρορμητικές αγορές και ταξίδια. Αν πληρώσεις με ξεχασμένα μετρητά στο πορτοφόλι, είναι δωράν, αν έχεις πληρώσει μήνες πριν ένα ταξίδι, επίσης είναι δωρεάν. Επίσης, το να βάλεις περισσότερα προϊόντα στο καλάθι για να έχεις δωρέαν αποστολή, τεχνικά μειώνει το συνολικό πόσο που ξοδεύτηκε. Αν αναρωτιέστε «γιατί» ή προσπαθείτε να φέρετε αντίλογο στη συγκεκριμένη χιουμοριστική τακτική, η απάντηση είναι μία: “Girl Math”. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μειωθούν οι ενοχές, όταν υπάρχει κάποια σπατάλη χρημάτων. Σίγουρα, δεν πρόκεται για κάποια εγκεκριμένη πρακτική που θα βάλουν τα οικονομικά σε μία σειρά, μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε ότι συμβαίνει τελικά. Οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με το Harvard Business Review. Τουλάχιστον ωφελούνται και κάποιοι από αυτά τα μαθηματικά.

Lazy Girl

@vivalatoyin real ones don’t gatekeep 🥲🙌🏾#lazygirljobs #corporatebaddies #corporategirlcore ♬ original sound – toyin 🧸

Αυτά τα κορίτσια δεν είναι πραγματικά τεμπέλικα, απλά δεν αντέχουν την υπεργασία. Το “Lazy Girl” αναφέρεται σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που επιτρέπουν τον ελεύθερο χρόνο, ίσως ακούγεται λιγάκι delulu, αλλά δεν παύει να περιγράφει μία υγιής δουλειά. Αυτό δεν σηματοδοτεί την τεμπελιά. Αν ρωτήσετε κάποιους εργαζόμενους που έχουν τέτοιους ρόλους, θα σας επιβεβαιώσουν ότι φέρνουν εις πέρας τη δουλειά τους χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αν υπήρχε ένα σύνθημα πίσω από αυτή την τάση θα ήταν: κάτω η υπεργασία. Την περσινή χρονιά, είχε γίνει τάση η “ήσυχη παραίτηση”, ένας όρος που δήλωνε ότι η εργασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το καθορισμένο ωράριο εργασίας.

Clean Girl

@poppymarchh Greasy girl to clean girl✌🏼 #hairtok #cleangirlhair #cleangirl #slickback #sleekponytail #greasyhairstyle ♬ Yk what it is – 🪩

Πρόκειται για έναν όρο που αναφέρεται εξ’ ολοκλήρου στη μόδα. Το “Clean Girl” είνα μία αισθητική που συνεχίζει να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και να υιοθετείτε συνεχώς από ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Αναφέρεται σε μια εμφάνιση και έναν τρόπο ζωής που είναι αβίαστα κομψός, ενώ παραμένει casual και minimal. Η φυσική ομορφιά είναι στο επίκεντρο αυτής της τάσης, στην οποία όμως διατηρείται μία ρουτίνα ομορφιάς και περιποίησης. Η εμφάνιση του “Clean Girl” είναι ανεπιτήδευτα συγκροτημένη, χωρίς να είναι εμφανές ότι χρειάστηκε χρόνος ή κόπος και να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Το no make-up make-up look, ο αυστηρός κότσος (από τον οποίο δεν πετάει καμία τρίχα) και τα minimal ρούχα είναι μόνο μερικά βασικά συστατικά του συγκεκριμένου look.

Το Renaissance Tour της Beyoncé

2023

Η Beyoncé, η οποία είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη, κατέκτησε τον κόσμο με την περιοδεία της φέτος. Σπάζοντας ρεκόρ εισιτηρίων και η Beyoncé απάντησε στην ερώτηση: «who run the world?». Με την απάντηση φυσικά να είναι «girls». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ρεπερτόριο της υπάρχουν αρκετά τραγούδια με τη δύναμη της γυναίκας να βρίσκεται στο επίκεντρό τους. Σε αυτή τη λίστα εντάσσεται και το άλμπουμ της “Renaissance”, από το οποίο πήρε το όνομά της και η περιοδεία  Η διάσημη τραγουδίστρια κατάφερε να φέρει τους θαυμαστές της ντυμένους από την κορυφή ως τα νύχια με διάφορα λαμπερά στοιχεία και καουμπόικα καπέλα. Η Blue Ivy, η 11χρονη κόρη-σταρ της Beyoncé, έκανε επίσης το ντεμπούτο της στην περιοδεία, εντυπωσιάζοντας τα πλήθη με τις χορευτικές της ικανότητες, με την κάθε της εμφάνιση να αποθεώνεται και στο TikTok. Η 5μηνη παραγωγή ήταν μια τεράστια επιτυχία – σύμφωνα με το Forbes, αφού της απέφερε πάνω από 570 εκατομμύρια δολάρια!

Πρόσωπο του 2023: Taylor Swift

2023

Από αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει η Taylor Swift, η οποία αντιπροσωπεύει μεγάλο κομμάτι των γυναικών παγκοσμίως. Η Swift είχε επίσης ανακηρυχθεί Πρόσωπο της Χρονιάς το 2017, όταν αναγνωρίστηκε ως μία από τις Silence Breakers που ενέπνευσαν τις γυναίκες να μιλήσουν για τη σεξουαλική κακοποίηση. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να κατακτήσει αυτό τον τίτλο δύο φορές από τότε που ξεκίνησε αυτός ο τίτλος από το περιοδικό “Time“, το 1927. Η pop star έχει μεγάλη επιρροή στις γυναίκες και αυτό αποδεικνύεται με νούμερα. Στο Spotify έχει πάνω από 100 εκατομμύρια μηνιαίες ροές, εκ των οποίων πάνω από τις μισές είναι γυναίκες και σύμφωνα με έρευνα του Forbes, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνουν θαυμαστές της Taylor Swift, εκ των οποίων το 52% είναι γυναίκες!

Η φετινή της περιοδεία, Eras Tour, κατέγραψε συγκλονιστικά ρεκόρ πωλήσεων που της απέφεραν πάνω από 780 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών, πίσω μόνο από το Farewell Yellow Brick Road του Elton John. Πούλησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια εισιτήρια σε μία ημέρα, προκαλώντας την κατάρρευση της Ticketmaster. Το μέγεθος της Taylors Swift αποτυπώθηκε σε μία συναυλία στο Σιάτλ, κατά την οποία οι θαυμαστές της κατάφεραν να δημιουργήσουν σεισμική δραστηριότητα, από τα βήματα του χορού τους. Εν μέσω των συνεχόμενων sold-out συναυλιών της, κυκλοφόρησε το Speak Now (Taylor’s Version) και αμέσως μετά ανακοίνωσε και κυκλοφόρησε μια ταινία που καταγράφει τις εμφανίσεις της στην περιοδεία κάποιους μήνες αργότερα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Swift κέρδισε έξι βραβεία για το τραγούδι της “Anti-Hero” στα VMA τον Σεπτέμβριο. Το 2023 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά της.