Όσοι παρευρεθήκατε το καλοκαίρι στη συναυλία των Arctic Monkeys, ίσως παρατηρήσατε ότι υπήρχε ένα κοινό dress code. Μπορεί να μην ήταν απαιτούμενο ή να αναγραφόταν σε κάποιο τμήμα του εισιτηρίου έστω και με ψιλά γράμματα, αλλά όποιος δε φοβόταν να μη νιώσει εκτός της φάσης ή να είναι δακτυλοδεικτούμενος από τους θαυμαστές του συγκροτήματος έπρεπε να έρθει στην Πλατεία Νερού φορώντας κάποιο τουλάχιστον κάποιο από τα ρούχα που υπάρχουν στην ακόλουθη εικόνα.

Φωτ.: Pinterest

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο κάπως μακρινό 2014, τότε που εγώ και η παρέα μου αράζαμε στην αυλή του Λυκείου μας ακούγοντας το “Do I Wanna Know?” των Arctic Monkeys, το “Blue Jeans” της Lana Del Rey και φυσικά το “Royals” της Lorde κατά τη διάρκεια του 10λεπτου διαλείμματος, φορώντας καρό πουκάμισο με μάυρο κοντομάνικο από μέσα και παπούτσια Converse, τα οποία λερώνονταν τραγικά γρήγορα με αποτέλεσμα να αλλάζουν χρώμα μετά από μία εβδομάδα. Όσοι έχετε αγοράσει ένα ζεύγαρι έστω και μία φορά, μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοώ. Α! Παραλίγο να ξεχάσω τα μαύρα chokers, τα υφασμάτινα ή πλαστικά κολιέ που οριακά μας έπνιγαν, αλλά παρόλα αυτά φορούσαμε με τη θέλησή μας.

Νιώσατε νοσταλγία; Αν ναι, σας έχουμε νέα! Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το clean girl που έκανε πάταγο το περασμένο έτος και να καλωσορίσουμε την εποχή του Tumblr girl (και πάλι). Βρείτε τη καταχωνιασμένη παλέτα με τις μαύρες αποχρώσεις στο συρτάρι σας και ετοιμαστείτε για μία αναβίωση του έφηβου ή του φοιτητικού εαυτού σας, αν ανήκετε στους Millennials ή ακόμα και στη γενιά των Gen Z (οι γεννημένοι προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 και όχι στις αρχές του ’00).

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η εποχή του Tumblr είχε επανέλθε και το 2022, όχι όμως με την ίδια επιτυχία. Ίσως φταίει που δεν την είχε εγκανιάσει η βασίλισσα της συγκεκριμένης τάσης, όπως και πολλών άλλων, η Kylie Jenner. Πριν περίπου δύο μήνες δημοσίευσε μια selfie με ροζ παστέλ χρώμα μαλλιών, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την εποχή της, “King Kylie”. «Ξαφνικά επιστρέψαμε στο 2014, επιτέλους συμβαίνει», σχολίασε ένας χρήστης κάτω από την ανάρτησή της στο Instagram. «Το 2014 είναι ζωντανό και ακμάζει, μας αρέσει να το βλέπουμε», γράφει ένας άλλος λίγο πιο κάτω.

Η δημοφιλής δημιουργός του TikTok και τραγουδίστρια της ποπ, Addison Rae, προέβαλε μια παρόμοια αισθητική λίγες εβδομάδες αργότερα από την Jenner επίσης στην εφαρμογή του Instagram. Η Rae μοιράστηκε μια selfie με το κλασικό φίλτρο “Valencia” της πλατφόρμας, φορώντας ένα γούνινο παλτό, ένα τζιν σορτσάκι με ξεφτισμένο μπατζάκι και ένα διάφανο μαύρο καλσόν από κάτω, δηλαδή το στιλ του Tumblr girl. «Έτσι κωδικοποιήθηκε το Tumblr 2014, σε αγαπώ», σχολίασε μία χρήστης, ενώ μία άλλη έγραψε: «Ω, το 2014 επιστρέφει».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Addison Rae (@addisonraee)

Το Tumblr δημιουργήθηκε το 2007 και πρόκειται για μια διασταύρωση μεταξύ ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook και το Twitter) και ενός ιστολογίου. Η μορφή ιστολογίου του Tumblr επέτρεψε στους χρήστες του, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 100 εκατομμύρια στις αρχές του 2014, να επιμεληθούν μια διαδικτυακή εξατομικευμένη ταυτότητα με απεύθυνση σε συγκεκριμένο κοινό, το οποίο διένυε τα εφηβικά του χρόνια. Όσοι ήταν άνω των 13 ετών τότε, είχαν δικαίωμα εγγραφής στην πιο φρέσκια -για τα δεδομένα της εποχής- διαδικτυακή κοινότητα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πριν αρχίσει να γίνεται δημοφιλές το Instagram που ιδρύθηκε εκείνη την περίοδο, πολλοί ήταν οι χρήστες που είχαν επηρεαστεί από τις εναλλακτικές τάσεις της μόδας της εποχής. Πέρα από τα κολάν με τα σορτσάκια, must ήταν και τα αρβυλάκια. Μπορεί έξω να είχε 25 βαθμούς, αλλά το συγκεκριμένο παπούτσι δεν το αποχωρίζονταν. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το “Tumblr girl”. Για να το αναγνωρίσετε στο feed σας στα social media, πέρα από το στιλ, στις φωτογραφίες θα εντοπίσετε τις χαμηλές φωτεινές αντιθέσεις, όπως στην grunge αισθητική και, ίσως στο δωμάτιο (αν φαίνεται) θα υπάρχουν ζεστά λαμπάκια, αφισές και κάπου στο βάθος ένα βινύλιο των Arctic Monkeys. Τα τελευταία, είναι προαιρετικά γιατί αφορούν την πραγματική εποχή του Tumblr του 2014. Παραδείγματα του στιλ στην ποπ κουλτούρα είναι η Effy Stonem από το Skins, η Kylie Jenner στο Coachella το 2014, η Kat Hernandez από το Euphoria, καθώς και η Maeve Wiley από το Sex Education.

Εν έτει 2024, 10 χρόνια μετά, εμείς είμαστε η ίδια η εικόνα και μάλλον οι αισθητικές προτάσεις μέσω του κολλάζ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα τάση προστάζει περίεργα, ξεθωριασμένα φίλτρα σε selfies, που φαίνονται να έχουν τραβηχτεί κάπως γρήγορα και άτσαλα, αλλά στην πραγματικότητα είναι και αυτό μέρος της αισθητικής. Το διαδικτυακό κοινό δείχνει ότι έχει κουραστεί από την τελειότητα και τις εξαιρετικά προσεγμένες φωτογραφίες. Όσο πιο χαλαρά τραβηγμένη είναι η φωτογραφία, τόσο πιο κουλ θα φανείτε.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, να πειραματιστείτε με τις λήψεις των φωτογραφίων, να φορέσετε μία πιο μελαγχολική διάθεση σα να ακούτε πράγματι Lana Del rey, όσον αφορά την εμφάνιση, δεν πρέπει να αγχώνεστε. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε για άλλη μία φορά τα χρήματά σας σε κάποια κινέζικη εφαρμογή με ρούχα, γιατί αν ανοίξετε τη ντουλάπα σας, σίγουρα θα βρείτε κάποια από τα προαναφερθέντα κομμάτια από κάποια άλλη αισθητική.

Η αναβίωση του 2014 είναι εδώ και η γενιά Alpha (μετά την Gen Z), τη βιώνει για πρώτη φορά. Αισθάνεστε μεγάλοι; Γιατί εγώ νιώθω λιγάκι.