Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τέσσερις παιδικοί φίλοι από το Σέφιλντ άρχισε να κάνει θραύση στην βρετανική indie σκηνή. Ο frontman των Arctic Monkeys, Alex Turner, είχε μια και μοναδική ευκαιρία για να πετύχει ως μουσικός, προτού οι γονείς του, καθώς οι γονείς του είχαν την προσδοκία να ακολουθήσει τον πιο συνετό και ρεαλιστικό δρόμο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στη συνέχεια να ενταχθεί στον κόσμο της εργασίας, όπως οι περισσότεροι στην ηλικία του.

Στα τέλη της εφηβείας του, ο Turner μαζί με τους παλιούς του φίλους από το σχολείο, Matt Helders και Andy Nicholson, δημιούργησαν τους Arctic Monkeys. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, έπαιξαν συναυλίες σε όλο το Yorkshire. Κερδίζοντας γρήγορα τις εντυπώσεις και αποκτώντας εκτόπισμα στα μουσικά πράγματα, η μπάντα έδειχνε σημάδια ότι ήρθε για να μείνει! Η πιο κομβική στιγμή για τους Arctic Monkeys ήρθε στις αρχές του 2006, όταν, μετά την κυκλοφορία των singles “I Bet You Look Good on the Dancefloor” και “When the Sun Goes Down”, ενώ όταν το “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων, έγινε το πιο διάσημο ντεμπούτο άλμπουμ της δεκαετίας.

Η επιτυχία του πρώτου άλμπουμ των Arctic Monkeys σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε στο ταλέντο του Turner να γράφει πιασάρικους στίχους, το οποίο συνέχισε να συντροφεύει το συγκρότημα στα έξι επόμενα άλμπουμ. Αυτό που δεν παρέμεινε σταθερό, ωστόσο, είναι το μουσικό ύφος και η θεματολογία. Το 2018, τα indie είδωλα από το Σέφιλντ μετά από ένα ταξίδι σε έναν σεληνιακό προορισμό, το Tranquility Base Hotel and Casino προσγειώθηκαν απότομα και χωρίς καμία προειδοποίηση στη γη το 2022 με την υπερατλαντική baroque-pop οδύσσεια του The Car, διχάζοντας τους οπαδούς τους.

Όπως είναι φυσικό, αυτά τα δύο τελευταία άλμπουμ τους, έχουν διχάσει τους οπαδούς τους, με κάποιους να παροτρύνουν το συγκρότημα να επιστρέψει στον αστικό ρεαλισμό του ντεμπούτου τους. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς την τόλμη των Arctic Monkeys να διατηρούν τον ήχο τους φρέσκο και αυθεντικό μέσα στα χρόνια. Μια επιστροφή στο Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not πιθανότατα θα έμοιαζε επιτηδευμένη και επαναλαμβανόμενη. Αντίθετα, είναι πιο ενδιαφέρον να κρατήσουμε ό,τι νέο έχουν να μας δώσουν, με την ηχητική και ποιητική αφαίρεση του ημερολογίου του Turner.

Arctic Monkeys

“Puncturing your bubble of relatability with your horrible new sound”, τραγουδάει στο “Sculptures Of Anything Goes”, που απαρτίζει από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του τελευταίου τους άλμπουμ. Το The Car είναι ο ήχος μιας μπάντας που πειραματίζεται τόσο ηχητικά όσο και στιχουργικά και πρόκειται να δοκιμάσει κάτι για μια φορά. Επιπλέον, το “Body Paint” μέσα στην απλότητά του μου άρεσε αρκετά καθώς ανθίζει σε ένα καλειδοσκοπικό μπητλικό breakdown και καταλήγει σε μια ερωτικά παθιασμένη κορύφωση, ενώ η ενορχήστρωση των “There’d Better Be a Mirrorball” και “Perfect Sense”, θεωρώ ότι είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Επιπλέον, πολλοί οπαδοί φαίνεται να τραβούν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Suck It and See του 2011 και του AM του 2013 ως το σημείο καμπής κατά το οποίο οι Arctic Monkeys απομακρύνθηκαν θεματικά από τις βρετανικές τους ρίζες. Με την υμνητική υπεροχή του AM το συγκρότημα αναμφίβολα διεκδίκησε  περισσότερα υπερπόντια εδάφη, καθώς μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που γέμιζε στάδια, αλλά ωστόσο η μετάβαση αυτή ήταν σταδιακή.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος του Suck It and See γράφτηκε κατά τη διάρκεια περιοδειών της μπάντας στο εξωτερικό από πολύ νωρίς έδωσε σημάδια της υφολογικής ανάπτυξης που θα ακολουθούσε. Παρεμπιπτόντως, το “Brick by Brick“, ένα τραγούδι που γράφτηκε στο δρόμο για το Μαϊάμι, πήρε μορφή καθώς η μπάντα επεξεργαζόταν την εξέλιξή της μέχρι σήμερα και έθετε στόχους για το μέλλον.

«Ήμασταν στο Μαϊάμι σε περιοδεία κάποτε -μόλις είχαμε προσγειωθεί μετά από μια πολύωρη πτήση- και μας ήρθε μια ιδέα για ένα τραγούδι που θα λεγόταν “Brick By Brick”, και έτσι το ίδιο εκείνο βράδυ καθίσαμε και το γράψαμε σε ένα μπαρ», δήλωσε ο Turner στο NME το 2011. «Αλλά ήταν σχετικά χαλαρό, το σκεφτήκαμε ως την ιδέα ενός τραγουδιού και όλα αυτά τα πράγματα που θέλεις να κάνεις -χτίζοντας τα τουβλάκι-τουβλάκι- και απλά φτιάξαμε μια λίστα με όσα θέλαμε να κάνουμε, τα οποία τις εβδομάδες που ακολούθησαν καταφέραμε να τα πετύχαμε στο τριπλάσιο».

Ανυπομονούμε να ακούσουμε το “Brick by Brick” live καθώς οι Artic Monkeys θα εμφανιστούν στην Αθήνα στις 18 & 19 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού στα πλαίσια του Release Athens Festival, σε ένα τρομερό lineup με τους ξεσηκωτικούς Σουηδούς ροκενρολίστες Hives και τον υπέροχο Willie J. Healey. Η 19η είναι ήδη sold out ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα και για τις 18 Ιουλίου.

Εισιτήρια: Lineup 2023 – Arctic Monkeys -Release Athens

Δείτε επίσης:The Car: Το νέο άλμπουμ των Arctic Monkeys που δεν θα ακούγαμε ποτέ στο αμάξι