Η τουριστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο ακμάζει και πάλι μετά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, αλλά δεν επωφελούνται όλα τα μέρη από αυτή την αύξηση επισκεπτών. Σύμφωνα με το Fodor’s Travel, o υπερτουρισμός έχει δημιουργήσει περιβαλλοντικές ανησυχίες, αφού ορισμένες τοποθεσίες, άλλοτε τοπ επιλογές, θεωρούνται πλέον ως «προορισμός αποφυγής», αν φυσικά υπάρχει κάποια περιβαλλοντική συναίσθηση.
H κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη παρέμβαση, έχει φέρει ακραία ζέστη και ξηρασία. Αυτό έχει επιβαρύνει τις δημόσιες υποδομές, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Έτσι, αν μεγάλη ροή τουριστών συνεχίζει να εμφανίζεται σε κάποιες τοποθεσίες, τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού θα αντισταθμιστούν από την επιβάρυνση του οικοσυστήματος, και μελλοντικά, από τις δυσκολίες που θα έχει η ζωή των ντόπιων.
Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για περιοχές που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω υπερτουρισμού, καθώς και πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν ταξιδέψετε σε αυτές (αν τελικώς το κάνετε):
Ανταρκτική (Νότιος Πόλος)
Αν δεν είστε κάτοικος της Νότιας Αμερικής, το ταξίδι στον Νότιο Πόλο θα προκαλέσει ένα σωρό εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα. Οι πάγοι του πλανήτη λιώνουν και πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η διατήρηση των παγοκρηπίδων της Ανταρκτικής είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η ταχεία άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
Επίσης, η παγωμένη ήπειρος φιλοξενεί αρκετά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως φάλαινες, πιγκουίνους και θαλάσσια πτηνά. Το δικαίωμα αυτών των ζώων, να ζουν και να ευδοκιμούν στο φυσικό τους περιβάλλον, θα πρέπει να υπερισχύει του δικαιώματος της τουριστικής βιομηχανίας.
[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τους πάγους που λιώνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο]
Maui, Hawaii
Τα νησιά της Χαβάης δέχθηκαν πέρυσι πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες, ανέφερε τοπικό ειδησεογραφικό site, και φέτος το Maui αγωνίστηκε για την πρόσβασή του στο νερό λόγω της ξηρασίας. Πέρυσι, οι συνθήκες ξηρασίας έγιναν τόσο άσχημες που η κυβέρνηση του νησιού θέσπισε περιορισμούς στο νερό. Η Washington Post ανάφερε, πως αυτό ώθησε τους ντόπιους να ζητήσουν από τους τουρίστες να επανεξετάσουν την επίσκεψή τους στην περιοχή αυτή.
Οι ιθαγενείς της Χαβάης ζήτησαν επίσης από τους τουρίστες να σταματήσουν να επισκέπτονται μαζικά τα νησιά. Ο συνωστισμός έχει αυξήσει τις τιμές των ενοικίων, έχει επιβαρύνει την πρόσβαση στο νερό και έχει καταπονήσει τα υδάτινα οικοσυστήματα. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές, όπου τουρίστες έχουν μερικές φορές παρενοχλήσει την άγρια ζωή των νησιών ή έχουν επισκεφθεί προστατευόμενες περιοχές, παρά τις απαγορεύσεις.
Βενετία, Ιταλία
Ίσως ο πιο διάσημος ρομαντικός προορισμός. Επισκέψεις στα ξακουστά καλντερίμια, βόλτες με θέα την υπέροχη αρχιτεκτονική και ταξίδια στα κανάλια με γόνδολα. Η Βενετία, έχει κατακλυστεί πάλι από τουρίστες και αυτό σημαίνει περισσότερα σκουπίδια στην περιοχή και ντόπιους που έχουν κουραστεί από τα αδιάκοπα. Για την καταπολέμηση των απορριμμάτων και του πλήθους, ο δήμαρχος της Βενετίας ανακοίνωσε ότι οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου το 2023.
Σύμφωνα με το CNN, η Ιταλία είδε μια αύξηση 172% στους διεθνείς επισκέπτες της, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Νορμανδία, Γαλλία
Το Étretat της Νορμανδίας είναι γνωστό για την εμβληματική ακτογραμμή του και τη βραχώδη αψίδα του δίπλα στο νερό. Όμως, αυτή η ακτή διαβρώνεται γρήγορα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και ο υπερβολικός τουρισμός το κάνει ακόμη χειρότερο, ανέφερε το France24. Ταυτόχρονα, η αυξημένη κίνηση τουριστών που κάνουν πεζοπορία, έχει δημιουργήσει ακόμη και κατολισθήσεις. Επίσης, οι τοπικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την υπάρχουσα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, η οποία δεν έχει δημιουργηθεί για να μπορεί να διαχειριστεί χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα, παράλληλα με τον τοπικό πληθυσμό της περιοχής. Πέρσι, χρειάστηκε να κλείσει για συντήρηση πέρυσι λόγω υπερβολικής χρήσης.
Koh Tao, Ταϊλάνδη
Το Koh Tao είναι ένα νησί κατά μήκος του κόλπου της Ταϊλάνδης με πράσινο, τροπικές παραλίες και αρκετά σημεία κατάδυσης. Όμως, εκεί υπάρχουν χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση, μαζί με προστατευόμενα κοράλλια Σύμφωνα με το Environmental Health News, τα σημεία των κοραλλιογενών υφάλων αντιμετωπίζουν ασθένειες που σχετίζονται με την αυξανόμενη άφιξη τουριστών που θέλουν να κάνουν scuba diving και να περιηγηθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Φέτος, το νησί επέβαλε ένα «τέλος» τουρισμού για τους επισκέπτες που ισοδυναμεί με 55 σεντς δολάρια και θα πηγαίνει σε προσπάθειες διατήρησης και διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με αναφορές των New York Times.
Μάλαγα, Ισπανία
Ένα μεγάλο μέρος της χώρας είναι από την φύση του ξηρό, αλλά η Ισπανία βιώνει τις ξηρότερες συνθήκες των τελευταίων χιλίων ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αυτό έχει επηρεάσει σοβαρά τη γεωργία, και αρκετές από τις δεξαμενές νερού που έχει η Ισπανία, καθώς σύμφωνα με το Reuters, αυτές φέτος έχουν φθάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.
Η Μάλαγα, η οποία βρίσκεται στη νότια Ισπανία, είναι ένας αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός που προσελκύει πλήθος κόσμου με τις όμορφες παραλίες της. Αλλά από τον περασμένο μήνα, στην περιοχή Viñuela – μία από τις μεγαλύτερες της Μάλαγας – υπήρχε χωρητικότητα μόλις 11%. Αυτό σημαίνει πως οι ντόπιοι θα πρέπει να ανταγωνιστούν με τους τουρίστες για το ποιος θα έχει πρόσβαση στο νερό το επόμενο διάστημα.
Calanques National Park, Γαλλία
Όπως και άλλοι όμορφοι προορισμοί κατά μήκος της γαλλικής ακτογραμμής, το Εθνικό Πάρκο Calanques αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον τουρισμό – και να επιβιώσει από αυτόν. Η συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και το μοναδικό εθνικό πάρκο στην Ευρώπη που περιλαμβάνει αστικές περιοχές, ξηρά και θάλασσα.
Όμως, κατά την περίοδο αιχμής των διακοπών, η περιοχή δέχεται έως και δύο χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. Αυτή η αύξηση σε συνδυασμό με τις πεζοπόρες βόλτες στις παραλίες, έχει διαβρώσει την ακτογραμμή, σύμφωνα με το France24. Η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου, για να προστατεύσει την περιοχή, τους ντόπιους και τις μελλοντικές γενιές, εισήγαγε ένα σύστημα κρατήσεων για όσους θέλουν να επισκεφθούν τις παραλίες του. Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέπει μόνο σε 400 άτομα ημερησίως να τις επισκέπτονται.
Πληροφορίες από: Gizmodo
[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για την αεροπορικές πτήσεις και πώς αυτές βλάπτουν το περιβάλλον]