Το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία απ’ τα στρώμα πάγου που διαθέτει, είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (SLR).  Οι επιστημονικές περιβαλλοντικές μελέτες έχουν κάποια χρονοδιαγράμματα για την αποπαγοποίηση της Γροιλανδίας, αλλά ο ρυθμός της απώλειας πάγου φαίνεται να είναι ταχύτερος απ’ ότι είχαν προβλέψει.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις αυτές για το συγκεκριμένο φαινόμενο, δεν μπορούν να είναι προς το παρόν ακριβής, καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη αξιοπιστία η σύνδεση των παγοκρηπίδων με την στεριά, την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, και μόνο απ’ την Γροιλανδία, έχει προκαλέσει μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά. 110 εκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν λιώσει μέχρι στιγμής. Με τις συνεχιζόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο των πάγων και την θερμική διαστολή του ωκεανού, το SLR αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των εκατοστών και να αγγίξει τα μέτρα. Πολιτείες, νησιά, χώρες, πόλεις, πρόκειται να βυθιστούν σε αυτή την περίπτωση.

Φωτ.: Annie Spratt / Unsplash

Εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν κλιματικοί μετανάστες, καθώς η άνοδος της στάθμης θα πλημμυρίσει παράκτια μέρη. Αν το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας αγγίξει τις τιμές ρεκόρ του 2012 [σ.σ. λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν εκείνη την χρονιά] και αυτό για συνεχόμενα χρόνια, οι επιστήμονες μιλάνε για σύντομη άνοδο της στάθμης κατά 78 εκατοστά.

Το 81% της αυτόνομης περιοχής της Δανίας, η Γροιλανδία δηλαδή, καλύπτεται από πάγο και βρίσκεται ανάμεσα στον Βόρειο Ατλαντικό και Αρκτικό Ωκεανό, ενώ Ισλανδία και Καναδάς είναι οι κοντινότερες χώρες σε αυτήν.

Φωτ.: Rey Emsen / Unsplash

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών πάγου και των τμημάτων που καλύπτει από το 2000 έως το 2019. Τα δεδομένα της μελέτης, επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει το λιώσιμο των πάγων. Επίσης διαπίστωσαν, πως με τους σημερινούς ρυθμούς λιωσίματος των πάγων, θα έχουμε άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 25 εκατοστά. Όσο έχουν ήδη ανυψωθεί τον τελευταίο αιώνα.

Ερευνητές απ’ το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας, μέσω δορυφορικής τηλεπισκόπησης και σύγχρονων drone, παρατήρησαν τις αλλαγές στον όγκο του στρώματος πάγου και διαπίστωσαν ότι απορροή των λιωμένων υδάτων του αντιστοιχεί περίπου σε 110 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και επιστήμονα της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), Jason Box, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συμβεί «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του κλίματος». Βάσει αυτού, μέχρι το τέλος του αιώνα, η Γη δεν θα έχει την ίδια όψη απ’ το διάστημα και ο άνθρωπος φαίνεται να μην μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Ίσως, να είναι πολύ αργά πλέον.

«Είτε θα έρθει σε 100 χρόνια είτε σε 150, το σίγουρα είναι ότι αυτή η στιγμή θα έρθει. Και αυτό θα συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της πορεία που έχει», επιβεβαιώνει και ο William Colgan, ερευνητής του GEUS.

Οι ορεινοί παγετώνες των Ιμαλαϊων και των Άλπεων, βρίσκονται ήδη σε πορεία απώλειας του 1/3 και του 0,5 πάγου τους αντίστοιχα, ενώ το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες θα έχει αναπόφευκτες μεγάλες απώλειες – ταυτόχρονα, ένα μέρος της Ανταρκτικής «πρασινίζει». Επίσης, οι θερμαινόμενοι ωκεανοί επεκτείνονται, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αν είχαμε λάβει γρήγορα κάποια μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε την ακραία ταχύτητα με την όποια η κλιματική κρίση έφτασε σε αυτά τα επίπεδα, τα μη ανατρέψιμα, ίσως δεν θα βλέπαμε το σύνολο των πάγων να λιώνει. Υπολογίζεται πως η στάθμη της θάλασσας, αν λιώσουν όλοι οι πάγοι, θα ανέβει περίπου κατά 52 μέτρα…

Και για να καταλάβουμε την ταχύτητα με την οποία οι πάγοι λιώνουν, και συγκεκριμένα της Γροιλανδίας, μέσα σε ένα διήμερο του Ιουλίου, 6 δισεκατομμύρια τόνοι νερού διαχύθηκαν στην θάλασσα. Μια ποσότητα αρκετή για να γεμίσει περίπου 7 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων [σ.σ. σύμφωνα με στοιχεία απ’ το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Η.Π.Α.].

Φωτ.: Alexander Hafemann / Unsplash

Οι μελέτες, οι αριθμοί και οι προβλέψεις, μας απομακρύνουν απ’ την αισιοδοξία πως ίσως καταφέρουμε να διασώσουμε «κάτι» απ’ αυτόν πλανήτη. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η Σελήνη, οπότε βασιζόμαστε στις νέες προσπάθειες της NASA για να πάμε στο διάστημα (να το κατακτήσουμε και να το καταστρέψουμε).

Αλλά είναι αυτό λύση; Όχι. Θα πρέπει άμεσα κυβερνήσεις και κόσμος, να κατανοήσουν ακριβώς το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και να δράσουμε γρήγορα. Συντονισμένα και υπέρ του πλανήτη που κατοικούμε. Πώς το είχαν πει οι Eagles στο “Last Resort” που έκλεινε το άλμπουμ “Hotel California”;

Who will provide the grand design, what is yours and what is mine?
‘Cause there is no more new frontier, we have got to make it here
We satisfy our endless needs and justify our bloody deeds
In the name of destiny and in the name of God