Οι επιστήμονες λένε ότι δεν επίκειται άμεσα κάποια έκρηξη, αλλά βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της πρόσφατης αύξησης των σεισμών στην κορυφή του ηφαιστείου. Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν μόνο λίγες ώρες για να φτάσει η λάβα στα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στις εστίες του ηφαιστείου, το οποίο ξέσπασε για τελευταία φορά το 1984.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Χαβάης διοργανώνει συναντήσεις σε όλο το νησί για να εκπαιδεύσει τους κατοίκους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνιστούν να έχουν μια τσάντα «αναχώρησης» με τρόφιμα, να προσδιορίσουν ένα μέρος για να μείνουν μόλις φύγουν από το σπίτι και να καταστρώσουν ένα σχέδιο για την επανένωση με τα μέλη της οικογένειας.

«Δεν θέλω να τους πανικοβάλω όλους, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι ζείτε στις πλαγιές του Mauna Loa. Υπάρχει το ενδεχόμενο τεράστιας καταστροφής από λάβα», δήλωσε ο Talmadge Magno, διαχειριστής της Πολιτικής Άμυνας της κομητείας της Χαβάης.

Το Mauna Loa

Το ηφαίστειο αποτελεί το 51% της χερσαίας μάζας του νησιού της Χαβάης, οπότε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού θα επηρεαστεί από μια ηφαιστειακή έκρηξη, δήλωσε ο Magno.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια έξαρση της ανάπτυξης στο “Big Island” (το νησί της Χαβάης) – ο πληθυσμός του έχει υπερδιπλασιαστεί, σε 200.000 σήμερα, από 92.000 το 1980 – και πολλοί νεότεροι κάτοικοι δεν ζούσαν όταν το Mauna Loa ξέσπασε για τελευταία φορά πριν από 38 χρόνια. Ένας λόγος παραπάνω για τον οποίο ο Magno δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ενημερώνουν τον κόσμο και τους προτρέπουν να είναι προετοιμασμένοι.

Ηφαιστειακή λάβα κατά την έκρηξη του Mauna Loa το 1984

Το Mauna Loa, που υψώνεται 4.169 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ο (πολύ μεγαλύτερος) γείτονας του ηφαιστείου Kilauea, το οποίο «ξέσπασε» σε μια κατοικημένη γειτονιά και κατέστρεψε 700 σπίτια το 2018. Ορισμένες από τις πλαγιές του είναι πολύ πιο απότομες από αυτές του Kilauea, οπότε όταν εκρήγνυται, η λάβα του μπορεί να ρέει πολύ πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης του 1950, η λάβα του ηφαιστείου ταξίδεψε 24 χιλιόμετρα προς τον ωκεανό σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης, το οποίο αποτελεί μέρος της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α., δήλωσε ότι το Mauna Loa  βρίσκεται σε κατάσταση «αυξημένης αναταραχής» από τα μέσα του περασμένου μήνα, όταν ο αριθμός των σεισμών στην κορυφή αυξήθηκε από 10 έως 20 την ημέρα σε 40 έως 50 την ημέρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν επειδή περισσότερο μάγμα ρέει στο σύστημα δεξαμενών της κορυφής του ηφαιστείου, από το θερμό σημείο κάτω από την επιφάνεια της γης που τροφοδοτεί με λιωμένο πέτρωμα τα ηφαίστεια της Χαβάης.

Ποτάμι λάβας από την έκρηξη του Mauna Loa το 1984

Η συχνότητα των δονήσεων έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά μπορεί να αυξηθεί και πάλι.

Ο Bob Werner, κάτοικος του Ocean View, δήλωσε ότι είναι συνετό να γνωρίζουν για μια πιθανή έκρηξη, αλλά όχι να τη φοβούνται. Δεν ανησυχεί ότι η γειτονιά θα αποκοπεί εντελώς, αν η λάβα ρέει κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που τη συνδέει με τις μεγαλύτερες πόλεις Kailua-Kona και Hilo, όπου πολλοί άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους. «Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να οδηγείς μία ή δύο ώρες επιπλέον για να πάρεις τα ίδια πράγματα», είπε.

Ο Ryan Williams, ιδιοκτήτης του μπαρ “Margarita Village” στο Hilo, δήλωσε ότι η ηφαιστειακή αναταραχή δεν ανησυχεί τους πελάτες που έχουν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις.

Επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης βλέπουν την έκρηξη του Mauna Loa το 1984

Θα μπορούσε ωστόσο να υπάρχει μια αυξημένη αίσθηση επείγοντος, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στο δημαρχείο, προτρέποντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν. «Αλλά όλα όσα έχω διαβάσει ή ακούσει, προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τον κόσμο ότι οι συνθήκες στο ηφαίστειο δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Williams. «Δεν υπάρχει επικείμενη έκρηξη, απλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Ο Magno δήλωσε ότι η υπηρεσία πολιτικής άμυνας μιλάει με τους κατοίκους, επειδή οι κοινότητες που βρίσκονται πιο κοντά στις εστίες πιθανότατα δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να μάθουν πώς να ανταποκριθούν και να προετοιμαστούν όταν το παρατηρητήριο αυξήσει το επίπεδο συναγερμού σε στάδιο «παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι επίκειται έκρηξη. Οι κάτοικοι σε άλλα μέρη του νησιού θα έχουν περισσότερο χρόνο να αντιδράσουν.

Το τρέχον επίπεδο συναγερμού είναι «συμβουλευτικό» που σημαίνει ότι το ηφαίστειο παρουσιάζει σημάδια αναταραχής, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια έκρηξη είναι πιθανή ή σίγουρη.

Ο Frank Trusdell, ερευνητής γεωλόγος στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης, δήλωσε ότι όλες οι εκρήξεις του Mauna Loa στην καταγεγραμμένη ιστορία έχουν ξεκινήσει από τον κρατήρα της κορυφής του. Περίπου οι μισές από αυτές παρέμειναν εκεί, ενώ οι άλλες μισές εξέπεμψαν αργότερα λάβα από οπές που βρίσκονται χαμηλότερα στο βουνό.

Η λάβα που εκρήγνυται από την κορυφή γενικά δεν ταξιδεύει αρκετά μακριά ώστε να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: Now This News