Σε έναν κόσμο όπου τα θαύματα δεν σταματούν ποτέ, οι άνυδρες πεδιάδες της βόρειας Χιλής γεμίζουν με υπέροχα χρώματα, δημιουργώντας ανθισμένα τοπία πλούσια σε θαυμαστά χρώματα.

Η έρημος Atacama είναι ένα οροπέδιο στη Νότια Αμερική, που καλύπτει μια λωρίδα γης 1.000 χιλιομέτρων στην ακτή του Ειρηνικού, δυτικά των Άνδεων. Το μεγαλύτερο μέρος της ερήμου αποτελείται από πετρώδες έδαφος, αλμυρές λίμνες (salares), άμμο και πελσική λάβα [σ.σ. λάβες χαμηλών θερμοκρασιών] που ρέει προς τις Άνδεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έρημος Atacama καταλαμβάνει 105.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά την τοποθεσία της ιδανική για αειφορία.

Η ανθοφορία των λουλουδιών στην έρημο Atacama είναι αρκετά σπάνια. Περισσότερα από 200 είδη φυτών ανθίζουν κάθε τρία έως πέντε χρόνια – ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες – την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Για πολλούς επιστήμονες, αυτή η ανθοφορία των λουλουδιών είναι ένα συναρπαστικό γεγονός, καθώς αποδεικνύει την ανθεκτικότητα ορισμένων τύπων χλωρίδας και πανίδας στην πιο άνυδρη περιοχή του κόσμου.

Φωτ.: Mario Ruiz/EPA

Αυτό το φαινόμενο, κάθε χρόνο προσελκύει ντόπιους και ξένους τουρίστες από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν το θαύμα της φύσης. Στην περιοχή αυτή, υπάρχουν σπόροι και βλαστοί ενδημικών ειδών, όπως η “Ananuca” ή η “Pata de Guanaco”. Λόγω του καυτού ήλιου, αυτοί οι σπόροι μπαίνουν στο υπέδαφος και χρειάζονται αρκετό νερό για να βγουν από το έδαφος και να ανθίσουν. Έτσι, μετά από τις χειμερινές βροχοπτώσεις και ύστερα από μερικά χρόνια, η έρημος της Atacama ανθίζει όπως καμία άλλη.

Καθώς η περιοχή είναι εύθραυστη, συνήθως προστατεύεται από διέλευση οχημάτων μέσα στους χώρους της. Ωστόσο, κάποια οχήματα περνούν μέσα απ’ τις ανθισμένες πλαγιές και αυτό δημιουργεί διατάραξη της φυσικής διαδικασίας ανθοφορίας ενός ξηρού μέρους. Επίσης, η έρημος της Atacama λόγω του ανεξέλεγκτου τουρισμού, κινδυνεύει απ’ τους επισκέπτες που μαδούν τα ανθισμένα λουλούδια της με σκοπό να τα τοποθετήσουν σε κάποιο βάζο για να ομορφύνουν το σαλόνι τους. Όμως αυτά, δεν μπορούν να επιβιώσουν εκτός του περιβάλλοντός τους και έτσι πεθαίνουν πολύ σύντομα.

Φωτ.: Mario Ruiz/EPA

Αυτό ώθησε την κυβέρνηση της Χιλής να ονομάσει την περιοχή αυτή ως το 44ο εθνικό της πάρκο, προκειμένου να προστατεύσει αυτό το φυσικό φαινόμενο. Στις 2 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, ανακοίνωσε ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε εθνικό πάρκο για την προστασία της ανθισμένης ερήμου. Η ακριβής περιοχή που θα οριστεί ως «εθνικό πάρκο» δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σε πρώτη φάση, αποφασίστηκε ότι θα βρίσκεται μεταξύ του νότιου τμήματος της πόλης Copiapó και του βόρειου τμήματος της πόλης Vallenar.

Επίσης, στην έρημο Atacama εδρεύουν και τα υπέροχα φλαμίνγκο της Χιλής, αλλά η επιβίωσή τους εξαρτάται απ’ την εξόρυξη λιθίου που γίνεται στις αλυκές της περιοχής. Περισσότερα για αυτή  την «σκοτεινή» ιστορία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Φωτ.: Chris Stenger / Unsplash

Η έρημος θα μπορούσε να κρύβει πολλά μυστικά για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη μελέτη της πιθανής ζωής στο φεγγάρι. Η διατήρηση του φυσικού τοπίου και της βιοποικιλότητάς της σε υψηλά επίπεδα, αποφεύγοντας να γίνει μέρος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής καταστροφής, είναι σημαντικής σημασίας, όχι μόνο για την Χιλή, αλλά και για την παγκόσμια φυσική αρμονία.