Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία τάση στα έντυπα να απομακρύνουν για λίγο από τον χώρο την αψεγάδιαστη εικόνα των κοριτσιών κάθε ηλικίας και να δώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα τρωτά σημεία των κορμιών. Πλέον οι περισσότεροι κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα στη body shaming λογική και αφαιρούν το μονοπώλιο της καταπιεστικής κατηγορίας των υπερβολικά αδύνατων κορμιών.

Ακόμα και τα ημερολόγια του Playboy, έχουν περάσει σε τελείως διαφορετική φάση. Ξεπέρασαν τελείως την «παλιακή» έννοια του σέξι, ανέθεσαν σε φωτογράφους και σχεδιαστές να προσθέσουν μια πιο σύγχρονη αισθητική, κάλεσαν εκπροσώπους του coolness όπως φέτος ο Iggy Pop, και αποθέωσαν τη δύναμη της γήινης ομορφιάς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelly Hughes (@kellyhues)

Το Sports Illustrated συμμετέχει σ’ αυτή την άτυπη καμπάνια για στη στήριξη των γυναικών που δεν θεωρούνται σύμβολα του σεξ βάσει των στερεοτύπων που ίσχυαν πολλά χρόνια πριν, και έχει κάνει μια μεγάλη ανακαίνιση στα εξώφυλλα του. Το 2016, είχε το plus size μοντέλο Ashley Graham, το 2019, η Halima Adem έγινε το πρώτο μοντέλο που φωτογραφήθηκε φορώντας hijab, το 2020, φιλοξενήθηκε η τρανς Valentina Sampaio και το 2021,κυκλοφόρησε 3 επικά εξώφυλλα με τις Megan Thee Stallion, Naomi Osaka και Leyna Bloom.

Τώρα, επέλεξαν την 58χρονη Kelly Hughes, η οποία πόζαρε με μαγιό μπικίνι δείχνοντας την ουλή της καισαρικής τομής και έχουν ξεκινήσει διάφορες συζητήσεις στα social media σχετικά με το αν είναι σωστό ή όχι. Και εδώ έρχεται πρόσφατη έρευνα του Π.Ο.Υ, που διαπίστωσε πως οι γεννήσεις με καισαρική αυξάνονται παγκοσμίως φτάνοντας το ποσοστό του 21% και στην Αμερική, σχεδόν το ένα τριτο των γυναικών επιλέγουν να γεννήσουν μ’ αυτόν τον τρόπο.

 

«Χρειάστηκε χρόνος για να θεραπευτώ σωματικά και ψυχικά και να αποδεχτώ όλα όσα πέρασα και τις αλλαγές στο σώμα μου, ώστε τελικά να βρω τη δύναμη μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Μόνο όταν αποδέχθηκα την ουλή μου, ένιωσα δυνατή. Αυτό το πρότζεκτ για μένα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μία ωραία φωτογράφιση. Παρατηρώ ότι συμβαίνει μία απίστευτη μεταστροφή στην κοινωνία μας σήμερα σχετικά με τη συμπερίληψη. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να πω την ιστορία μου και αυτό με γεμίζει ελπίδα πως θα ενθαρρύνω με τον τρόπο μου τη γυναικεία ενδυνάμωση» έγραψε η Hughes.

Ανεξάρτητα με το πόσες επιλέγουν είτε αναγκαστικά είτε ηθελημένα, περισσότερες ντρέπονται για τα σημάδια που αποκτούν από τα νυστέρια και προσπαθούν να τα κρύβουν ή να αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτά. Πολλές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα με τις ουλές τους και προσπαθούν συνεχώς να τις αγκαλιάσουν.

sports illustrated
Ashley Graham

«Το εξώφυλλο του Sports Illustrated βοηθάει να στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσες γυναίκες έχουν γεννήσει ότι δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπονται. Η φωτογραφία δείχνει πως τα γυναικεια σώματα είναι μοναδικά και μαγικά ειδικά στον τρόπο που διαμορφώνονται μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η διαφορετικότητα μας και οι ατέλειες μας είναι που τα κάνουν ακόμα πιο όμορφα», ανέφερε στη Huffpost η ψυχολόγος Carla Korn.
Συμφωνεί μαζί της και η ψυχοθεραπεύτρια Melissa Weinberg, η οποία επικεντρώνεται στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και γενικά αλλά και ειδικά, την περίοδο μετά τον τοκετό. Συμπληρώνει πως τέτοιες ενέργειες όπως αυτή του περιοδικού είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δύσκολο να ενθουσιαστούμε 100% με εικόνες που δίνουν έμφαση σε ψεύτικα και άχρηστα πρότυπα ομορφιάς, τα οποία κάνουν τις γυναίκες, και ειδικά όσες γεννούν, να αισθάνονται σπουπίδια.

«Εύχομαι το έντυπο να τολμούσε ακόμα περισσότερο και να το πήγαινε ακόμα πιο μακριά όσον αφορά τη γυναικεία ενδυνάμωση» διευκρίνισε και είπε δυνατά ακριβώς ό,τι σκεφτόμαστε.