Τα φετινά Όσκαρ που δυστυχώς στιγματίστηκαν από το περιβόητο στημένο ή και όχι, καμία σημασία δεν έχει πλέον, χαστούκι του τραγελαφικού Will Smith (κυκλοφορεί και σε μία olafaqική ενότητα παραδίπλα ένα ωραίο σχόλιο γι’ αυτό), αλλά είχαν και συγκινητικές νίκες. Πανηγυρίσαμε όλοι δικαίως το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλο στον Troy Kotsur γιατί έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει το ολόχρυσο αγαλματίδιο της Ακαδημίας για την ταινία Coda (τρία Oscar ανάμεσα τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας) και το αφιέρωσε στην κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία. Κι αν πας 35 χρόνια πίσω, θα δεις πως η πρωταγωνίστρια των Παιδιών ενός Κατώτερου Θεού, Marlee Martin ήταν η πρώτη κωφή γυναίκα ηθοποιός που έφυγε νικήτρια από την κατηγορία του Α’ Γυναικείου και επειδή οι συμπτώσεις κάνουν τη ζωή λιγότερο βαρετή, συμμετέχει και στην παραπάνω ταινία.
Εκτός από αυτούς τους δύο, και στο θέατρο πλέον δίνονται κεντρικοί ρόλοι σε ηθοποιούς με αναπηρίες, όπως έγινε στη Royal Shakespeare Company. Προσέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της, Αμέα ηθοποιό για να πρωταγωνιστήσει ως Ριχάρδος ο Τρίτος κι αυτό ναι, είναι ένα πολύ καλό θεατρικό νέο. Ο 30χρονος Arthur Hughes γεννήθηκε με μία πάθηση που λέγεται radial dysplasia και δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί σωστά το δεξί χέρι, το οποίο δεν έχει αντίχειρα και το δεξί πόδι και η οποία επηρεάζει 1 στους 30.000 ανθρώπους. «Έχω ενθουσιαστεί όχι μόνο για τον ρόλο αλλά γιατί μία τόσο μεγάλη παραγωγή βάζει στο επίκεντρο την αναπηρία. Είναι ένας ρόλος που πάντα ήθελα να παίξω και είναι το μεγαλύτερο πράγμα που έχω κάνει. Το να δίνουν χαρακτήρες με αναπηρία σε ηθοποιούς χωρίς κάποια αναπηρία, είναι κάπως προβληματικό από πολλές απόψεις. Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι η ηθοποιοί δεν μπορούν ποτέ να παίξουν αυτούς τους ρόλους. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δείξουμε σωστά αυτή τη βιωματική εμπειρία», είχε δηλώσει μετά την ανακοίνωση.
Πλέον και στις πλατφόρμες με online μαθήματα αλλά και στα social media προωθούνται περισσότερο μαθήματα, τρόποι επικοινωνίας και κανόνες συμπεριφοράς σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούμε με τα άτομα με αναπηρίες. Τώρα, το Snapchat, το οποίο μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην το χρησιμοποιούμε τόσο συχνά αλλά κυκλοφορεί τριγύρω λανσάρει μία νέα υπηρεσία που λέγεται ASL Alphabet Lens σε συνεργασία με την εταιρία SignAll. Μέσω αυτής μπορούμε να μάθουμε τη νοηματική γλώσσα σε αντιστοιχία με το αμερικάνικο αλφάβητο κάνοντας τεστ και παίζοντας παιχνίδια απομνημόνευσης των κινήσεων που παρακολουθούμε στην οθόνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί στα πρακτικά είναι πως το σχεδίασε μία σουπερηρική ομάδα, η οποία αποτελείται από κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής που ονομάζονται Deafengers και σίγουρα η Marvel θα τους έβαζε στους βασικούς της παίκτες.
Είχαν παρουσιάσει το πρότζεκτ πριν λιγους μήνες προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας των Κωφών και τώρα που το ολοκλήρωσαν γεμίζοντας τους κώδικες με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μπορείς να το βρεις εδώ.
Αν δεν σου αρκεί μόνο αυτό για να μάθεις τη συγκεκριμένη γλώσσα, το αχανές ιντερνετικό αμφιθέατρο, έχει καλά νέα.
Πρώτος σταθμός, ο Bill Vicars από το ASL. Έχει επιμεληθεί 60 δωρεάν online μαθήματα των 40 λεπτών το καθένα, στα οποία συνομιλούν πάντα δύο άτομα. Μέσα από τις συζητήσεις τους, μας μαθαίνουν λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά (πχ όταν τρώμε ή όταν επιλέγουμε ρούχα) και πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και για πολλούς θεωρούνται τα ιδανικά για αρχάριους.
Δεύτερος σταθμός, το StartASL. Επίσης δεν πληρώνεις κάτι και με μια απλή εγγραφή με το email σου, σου στέλνουν 3 workbooks με μαθήματα και όπως λένε σε όποιον θέλει να γίνει μαθητής τους, προσπαθούν να μεταδώσουν τα πάντα καταλαβαίνοντας το παρόν και αγκαλιάζοντας το παρελθόν επειδή ό,τι κάνουμε δεν είναι απλά μηχανικές κινήσεις των χεριών αλλά κρύβουν και μια ιστορία από πίσω.
Τρίτος σταθμός, το Sign School. Εκεί χωριζόμαστε σε αρχάριους, προχωρημένους και τους εξπέρ της γλώσσας που μπορούν να διδάξουν και η διαδικασία της εκμάθησης είναι λίγο πιο κοντά σ’ εκείνη που γίνονται στις περισσότερες offline τάξεις. Στα βίντεο, ο καθηγητής αναλύει τα νεύματα και την κινησιολογία, βάζει κουίζ και αναπτύσει μεθόδους για εξασκηθούμε καλύτερα. Και σ’ αυτή την πλατφόρμα κάνεις το γνωστό sing up με τη διαφορά ότι μπορείς να επιλέξεις να σου στέλνει και έξτρα μαθήμα πέρα από τα προγραμματισμένας κι επίσης για όσους τρέχουν στους δρόμους συνέχεια, βγαίνει σε app για android και ios.