Το να βγεις για ένα ραντεβού, τα τελευταία χρόνια, είναι το μόνο εύκολο και γίνεται με συνοπτικές -σε κάποιες περιπτώσεις- διαδικασίες. Βλέπεις, υπάρχουν τα social media και οι εφαρμογές τύπου Tinder που βοηθάνε πολύ στο να ξεκινήσεις να τσατάρεις με κάποι@, ώσπου κάποια στιγμή και σχετικά γρήγορα θα ειπωθεί το «Μήπως να πάμε για έναν καφέ;». Και ξαφνικά θα βρεθείτε να κάθεστε αντικρυστά ή ο ένας δίπλα στον άλλον και να φλυαρείτε ασύστολα μέχρι να βγει ένα συμπέρασμα, αν αυτή η συνάντηση μπορεί να οδηγήσει σε κάτι άλλο πέρα από έναν απλό καφέ. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες.

Βέβαια, οι περισσότεροι γκρινιάζουν για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα αυτή την εποχή. Κανείς δεν θέλει να δεσμευτεί, άλλοι το επιθυμούν με κάθε κόστος, αναζητείται συναισθηματική «σύνδεση», ερωτική χημεία κλπ. Ο κόσμος ψάχνεται αλλά δεν βρίσκει, λένε. Διαφωνώ.

Στην βάση του, το θέμα είναι απλό ή, τουλάχιστον, οφείλει να είναι. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ματιά σε κάποια θέματα. Δεν μπορούν να έχουν όλα «βάθος» ούτε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ως μέλη κριτικής επιτροπής στο Dragons’ Dens. Αν τοποθετήσεις τ@ άλλ@ απέναντί σου ως επίδοξη «επένδυση», τότε το παιχνίδι έχει χαθεί από τα αποδυτήρια. Αυτό που χρειάζεται, κυρίως, είναι μερικά Likes στο Facebook, καρδούλες στο Instagram και swipe προς τα δεξιά στο Tinder. Τα υπόλοιπα, με κάποιον τρόπο, θα πάρουν τον δρόμο τους. Μπορεί να βαδίζετε σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν σημαίνει πως το ραντεβού στις μέρες μας είναι ένα ξεχασμένο άθλημα -άλλωστε το σώμα έχει μνήμη, είναι σαν το ποδήλατο και αρκεί να του δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα.

Παρόλα αυτά, όσοι θέλετε οπωσδήποτε μια αληθινή, σταθερή και ίσως μακροχρόνια σχέση, θα πρέπει να αναγνωρίσετε κάποια πράγματα στον εαυτό σας πριν προχωρήσετε και να αποδεχθείτε κάποιες μεγάλες αλήθειες. Ποιες είναι; Δέκα από αυτές θα τις βρείτε παρακάτω.

Το πράγμα θα στραβώσει, κάποια στιγμή

Αν περιμένετε να ζήσετε ένα παραμύθι, σας έχει ξεγελάσει το The Notebook. Φυσικά μπορούν να υπάρξουν αγάπες που ανήκουν στην αιωνιότητα, τρυφερά και κινηματογραφικά ρομάντζα που εκτυλίσσονται στα πλακόστρωτα της Πλάκας, όμως αυτές είναι εξαιρέσεις στον κανόνα της ματαιότητας.

Κάθε σχέση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της. Τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα. Διαμάχες, διαφωνίες, απογοητεύσεις ή αλλιώς, με μια λέξη, πραγματικότητα. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα δεν θα είναι για πάντα τέλεια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να αποδεχτείτε όλα τα στάδια μιας σχέσης. Δυστυχώς.

Κάθε επαφή, κάθε σχέση, είναι σαν να παίζεις Τζόκερ

«Δεν  μπορώ ρε συ, κουράστηκα. Θα τα παρατήσω». Δεν το έχετε ακούσεις και εσείς; Μπορεί να το έχετε πει κιόλας -κυρίως σε εσάς απευθύνομαι. Ναι, το πιο πιθανό είναι πως στα 10 ραντεβού τα 2-4 (με πολύ αισιοδοξία) να πάνε καλά. Ωστόσο, αν δεν «παίξεις» δεν θα κερδίσεις. Βγαίνοντας «εκτός» το μόνο που κερδίζεις είναι μια μόνιμη θέση στον πάγκο, να κάνεις παρέα στη μοναξιά σου. Κάνε «κάτι», βελτίωσε οτιδήποτε χρειάζεται και προσπάθησε ξανά. Ξέρω, είναι ψυχοφθόρο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Υψηλές, μη ρεαλιστικές, προσδοκίες

Εννοείται πως πρέπει να θέσετε κάποια κριτήρια για να διασφαλίσετε -όσο είναι δυνατόν- ότι δεν θα πληγωθείτε άμεσα και ότι δεν θα αφιερώσετε χρόνο σε κάποι@ που δεν αξίζει, ωστόσο αν τα στάνταρντ σας σηκωθούν στον Θεό (αναζητώντας τον) βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας.

Κανένας δεν είναι τέλειος ή ιδανικός. Όλοι έχουμε τα σκοτεινά και εκνευριστικά σημεία μας. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσαρμοστικοί, να αναγνωρίσουμε αυτή την αλήθεια, να είμαστε έτοιμοι για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις και να αποδεχόμαστε τα άτομα γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που θα θέλαμε να είναι.

Τα όμορφα όνειρα όμορφα καίγονται

Χαζεύεις στο Instagram τα όμορφα σπίτια όμορφων ζευγαριών και τους ακολουθείς σε κάθε τους βήμα: στα ταξίδια τους στο Παρίσι, την πιο ερωτική πόλη της Ευρώπης, στα ειδυλλιακά μικρά café της Πράγας, στις τιρκουάζ θάλασσες της Καραϊβικής, στα γραφικά σοκάκια των Κυκλάδων. Αντιγράφεις την διακόσμηση από το μοντέρνο σπίτι τους, στολίζεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου στα δικά τους πρότυπα, θες και εσύ να ξυπνήσεις ένα πρωί σε ένα τόσο μεγάλο κρεβάτι, με τις ακτίνες του ήλιου να φωτίζουν το πρόσωπό σου και να δεχθείς ένα γλυκό χάδι στον ώμο από αυτ@ που όλο αυτό το ανεβάζει σε story. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως στα παρουσιάζουν, και το ξέρεις, βαθιά, μέσα σου.

Σταμάτα να συγκρίνεις τη ζωή σου στο παρασκήνιο με τα highlight των άλλων. Δεν χρειάζεσαι τις τέλειες διακοπές, τον τέλειο σύντροφο, το τέλειο σπίτι. Είναι αρκετή μια σχέση που σε κάνει, ως άνθρωπο, ευτυχισμένο.

Θα πάρεις ό,τι δώσεις (ή και όχι)

Υπάρχουν αυτοί που μονίμως «δίνουν», εκείνοι που συνεχώς «παίρνουν» και αυτοί που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δύο καταστάσεις. Γνώμη μου: Δεν δίνεις για να πάρεις. Η ανιδιοτέλεια σε μια σχέση οφείλει να είναι η βάση στην οποία θα δομηθεί η κοινή πορεία δύο ανθρώπων. Βέβαια, δεν είναι υγιές να δίνεις χωρίς να παίρνεις, ούτε το αντίστροφο. Δες πρώτα τις ανάγκες σου και τι μπορείς να προσφέρεις και συνέχισε ανάλογα

Ο προγραμματισμός θα σε οδηγήσει σε αδιέξοδο

Τα πιο όμορφα συναισθήματα, αυτά που θα παραμείνουν αξέχαστα, είναι εκείνα που προέκυψαν αναπάντεχα. Όσο περισσότερο βάζεις «κουτάκια», φτιάχνεις λίστες στο μυαλό σου και προγραμματίζεις τα πάντα, τόσο παραμένεις «κλειστός». Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, αγνόησε τυχόν φόβους για πανωλεθρία συναισθημάτων και αντιμετώπισε το άγνωστο με ενθουσιασμό. Όπου και να σε οδηγήσει, η διαδρομή θα είναι μια σημαντική εμπειρία για τη ζωή σου.

Αν περάσεις την πόρτα τελειώσαμε

Να πούμε ότι είναι αποδεκτό (και εν μέρει λογικό) να κοιτάμε, που και που, πίσω μας; Να το πούμε, ναι, αλλά να σκεφτούμε και λίγο το εξής: στο αυτοκίνητο το παρμπρίζ είναι μεγαλύτερο από τον οποιονδήποτε καθρέφτη για πολύ συγκεκριμένους προφανείς λόγους. Ο καθρέφτης ή και το πίσω παράθυρο είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να κοιτάξουμε για λίγο αυτό που αφήσαμε πίσω μας, αλλά αν εστιάσουμε σε αυτό πάρα πολύ, θα τρακάρουμε.

Για διάφορους λόγους, κάποια στιγμή, όλοι μας θα ανατρέξουμε στο παρελθόν μας. Δεν μπορείς να διαγράψεις εύκολα και γρήγορα όσες αναμνήσεις θα ήθελες να διαγραφούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζεις στο παρελθόν και να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και να βιώνεις τις ίδιες καταστάσεις. Πρέπει να μαθαίνουμε από τη ζωή, να αντλούμε τα διδάγματα που μας δίνει ελεύθερα, να κατανοήσουμε τι είναι καλό και τι κακό για εμάς και να κάνουμε αλλαγές. Τα λάθη θα συμβαίνουν, οπότε τουλάχιστον βούτα στο επόμενο.

Κάνε ένα βήμα μπροστά

Ο άνθρωπος που είναι σημαντικός για εσάς, μπορεί να μην ξέρει πάντα πώς να επικοινωνήσει μαζί σας. Δεν ξέρουν όλοι να ζητούν συγγνώμη, να συμβιβάζονται ή να παραδεχθούν λάθη που τυχόν έχουν κάνει και έτσι λοιπόν κάποιες φορές θα πρέπει εμείς να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να δείξουμε τον τρόπο με τις πράξεις μας.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια

Το να λέτε σε κάποιον ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν δεν αρκεί. Θα πρέπει να κάνετε προσπάθειες για να του το δείξετε, να μην στέκεστε μόνο στα λόγια αλλά να τα επιβεβαιώνετε με τις πράξεις σας. Και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν το αντίστοιχο για εσάς.

Να είσαι ευτυχισμένος και μόνος σου

Για να είσαι ευτυχισμένος δίπλα σε έναν άλλον άνθρωπο, θα πρέπει αρχικά να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που είσαι (χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη λέξη με κάποια ελαφρότητα προφανώς). Η πιο σημαντική σχέση που θα έχουμε ποτέ, είναι αυτή με τον εαυτό μας, το σώμα και το πνεύμα μας. Αν αυτή δεν είναι υγιής, καμία από τις υπόλοιπες δεν πρόκειται να είναι.