Όταν πρόκειται για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τον σεξουαλικό ή ρομαντικό μας προσανατολισμό, οι δυνατότητες πάντα διευρύνονται. Εξάλλου, η προτίμηση έλξης ενός ατόμου μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ το να είναι απλώς “gay” ή “straight”. Μια λέξη που μπορεί να μην σας είναι οικεία είναι το biromantic ή στα ελληνικά “διρομαντικός.” Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους που “βιώνουν ρομαντική ή βαθιά συναισθηματική έλξη, στοργή ή αγάπη για δύο ή περισσότερα φύλα“, λέει η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Aliyah Moore, PhD.


Η Moore λέει ότι το να είσαι διρομαντικός μπορεί να σημαίνει ότι ελκύεσαι από περισσότερα από δύο φύλα (για παράδειγμα, άνδρες και γυναίκες). Ίσως είναι άνδρες, γυναίκες και μη δυαδικά άτομα- ίσως είναι γυναίκες, άνδρες και όσοι προσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ.

Είτε είστε απλά κάποιος που είναι περίεργος να μάθει περισσότερα είτε αναρωτιέστε αν αυτή η ταμπέλα μπορεί να ισχύει για εσάς, εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διρομαντισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το θέμα είναι ότι μπορείτε να έλκεστε από δύο ή περισσότερα φύλα.

Τι σημαίνει να είσαι διρομαντικός; 

Με απλά λόγια, το να είσαι διρομαντικός σημαίνει ότι αυτοπροσδιορίζεσαι ως “ένα άτομο που έχει την ικανότητα να έχει ρομαντική έλξη για δύο ή περισσότερα φύλα”, λέει ο Wardeh C. Hattab, LCSW.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο διρομαντισμός είναι ένας ρομαντικός προσανατολισμός, δηλαδή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ρομαντικές προτιμήσεις κάποιου, όχι τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Οι ρομαντικές προτιμήσεις αφορούν το με ποιον θα ήθελε κάποιος να βγει ραντεβού, να παντρευτεί, να ερωτευτεί ή να μοιραστεί βαθιές συζητήσεις εντελώς εκτός σεξ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τόσο σεξουαλικό όσο και ρομαντικό προσανατολισμό, και ενώ ο σεξουαλικός σας προσανατολισμός και ο ρομαντικός σας προσανατολισμός μπορεί να ταιριάζουν, μπορεί επίσης να είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι διρομαντικός στο ρομαντικό φάσμα και ασεξουαλικός, δηλαδή να μην αισθάνεται σεξουαλική έλξη στο φάσμα του σεξουαλικού προσανατολισμού

Ποια είναι μερικά σημάδια ότι μπορεί να είστε biromantic:

Δεν υπάρχει ένας καθορισμένος κατάλογος σημαδιών που να υποδεικνύουν αν κάποιος είναι ή δεν είναι διρομαντικός. Σημασία έχει να κατανοήσετε τις ρομαντικές σας προτιμήσεις και να αποφασίσετε αν ο όρος σας ταιριάζει ή όχι. Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για να ξέρετε αν είστε biromantic, εδώ θα βρείτε μερικά πιθανά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είστε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Βλέπετε τον εαυτό σας να έχει μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον, ανεξάρτητα από το φύλο του. “Το να οραματίζεσαι να έχεις μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον οποιουδήποτε φύλου είναι ένα σχεδόν σίγουρο σημάδι ότι είσαι διρομαντικός. Αλλά φυσικά, θα μπορούσατε να αισθάνεστε πιο άνετα με συγκεκριμένες ομάδες φύλων σε σχέση με άλλες”, λέει η Moore.

Έχετε την επιθυμία να αγκαλιάζετε  ανθρώπους διαφορετικού φύλου χωρίς να προχωράτε τη σωματική επαφή σε σεξουαλικό ή ερωτικό άγγιγμα.

Έχετε ερωτευτεί κάποιον που το φύλο του δεν είναι το ίδιο με αυτό που έχετε συνηθίσει. “Ακόμα και αν τα ρομαντικά σας αισθήματα για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι αμοιβαία, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για περισσότερα από ένα φύλα”, λέει η Moore.

Έχετε αντικρουόμενα συναισθήματα προς ένα άλλο φύλο. Η Moore λέει ότι όπως κάθε ρομαντικός ή σεξουαλικός προσανατολισμός, τα συναισθήματα “bi” μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση: “Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά” Θα αποκτήσετε σαφήνεια όταν αρχίσετε πραγματικά να εξερευνάτε τα συναισθήματα, τους δεσμούς και τις επιθυμίες σας για άτομα διαφορετικού φύλου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Biromanticism, Bisexuality και Demisexuality

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του διρομαντισμού και της αμφιφυλοφιλίας είναι ότι ο διρομαντισμός εμπίπτει στην κλίμακα του ρομαντικού προσανατολισμού, ενώ η αμφιφυλοφιλία στην κλίμακα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε ταυτόχρονα αμφίφυλοι και αμφιφυλόφιλοι. Το να είσαι αμφίφυλος σημαίνει ότι έλκεσαι ρομαντικά από δύο ή περισσότερα φύλα, ενώ το να είσαι αμφιφυλόφιλος σημαίνει ότι έλκεσαι σεξουαλικά από δύο ή περισσότερα φύλα. “Μπορείς ακόμα να είσαι διρομαντικός χωρίς να είσαι αμφιφυλόφιλος, και το αντίστροφο. Μπορεί ακόμη και να νιώθεις ρομαντική έλξη για περισσότερα από ένα φύλα (biromantic), αλλά να θέλεις να κάνεις σεξ μόνο με άτομα του αντίθετου φύλου (heterosexual)”, λέει η Moore.

Η demisexuality εμπίπτει επίσης στην κλίμακα σεξουαλικού προσανατολισμού. “Οι demisexual άνθρωποι είναι άτομα που νιώθουν σεξουαλική έλξη για κάποιον μόνο αν έχουν γνωρίσει αυτό το άτομο και έχουν αναπτύξει μια ισχυρή συναισθηματική σχέση μαζί του”, λέει η Moore. Όσο για τη διαφορά μεταξύ της Demisexuality και του Biromanticism “Το να είσαι biromantic συνεπάγεται με το με ποιον θέλεις να δημιουργήσεις μια ρομαντική σχέση (δηλαδή με άτομα πολλαπλών φύλων), ενώ το να είσαι demisexual έχει να κάνει με το με ποιον θέλεις να κάνεις σεξ”, λέει η Moore.

Πως μοιάζει η σημαία των διρομαντικών;

Η σημαία των biromantic μοιάζει με τη σημαία των bisexual, με μια μικρή διαφορά: μια λευκή καρδιά στην επάνω αριστερή γωνία. Αυτό αντιπροσωπεύει τη ρομαντική έλξη, λέει η Moore. Όσον αφορά τα χρώματα, “το ροζ στην κορυφή της σημαίας αντιπροσωπεύει την υπερηφάνεια και την αλληλεγγύη, το μοβ χρώμα παραπέμπει στον αργκό όρομοβ απειλήγια τα bi+ άτομα και το μπλε αντιπροσωπεύει την επικάλυψη των φύλων, λέει η Moore.Συνολικά, το μείγμα των χρωμάτων αντιπροσωπεύει την έλξη για διαφορετικά φύλα