Πάντα είχα την απορία πώς περνούν τον χρόνο τους οι άνθρωποι στα μακρινά και απομακρυσμένα μέρη στον παγκόσμιο χάρτη. Δουλεύουν όλοι παντού τόσες πολλές ώρες; Έχουν όλοι αϋπνίες, περνούν τον ίδιο χρόνο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας; Βλέπουν τόσο πολύ τηλεόραση; Δουλεύουν τόσες πολλές ώρες; Χρησιμοποιούν τα smartphones τους τόσο συχνά; Μαγειρεύουν τόσο συχνά; Ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να φροντίζουν τα παιδιά τους;

Περίπου οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη και ο καθένας βιώνει τις 24 ώρες της ημέρας λίγο διαφορετικά. Αυτό ισοδυναμεί με 190 δισεκατομμύρια μοναδικές ώρες ανθρώπινης ζωής που ζουν κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής της Γης.

Ενώ ο καθένας από εμάς έχει μια εικόνα του πώς περνάει το δικό του χρόνο, οι ενέργειες των συνανθρώπων μας – από τους γείτονές μας μέχρι τους ανθρώπους που ζουν σε μακρινές χώρες – μπορεί να είναι για τους περισσότερους από εμάς αρκετά μυστηριώδεις. Βλέπουν τόσο πολύ τηλεόραση; Δουλεύουν τόσες πολλές ώρες; Χρησιμοποιούν τα smartphones τους τόσο συχνά; Μαγειρεύουν τόσο συχνά; Ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για να φροντίζουν τα παιδιά τους;

Με απλά λόγια, τι κάνει ο μέσος άνθρωπος κάθε μέρα;

9 ώρες ύπνου, 2,6 ώρες εργασίας.

Σε μια άνευ προηγουμένου ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill επιχείρησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Συγκέντρωσαν στοιχεία από 145 χώρες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2000 και 2019. Τα δεδομένα περιλάμβαναν έρευνες για τη χρήση του χρόνου, εθνικές στατιστικές για την απασχόληση και τον χρόνο εργασίας, καθώς και διεθνή αρχεία για την εκπαίδευση και την απασχόληση των νέων. Αυτή η ηράκλεια προσπάθεια αποκάλυψε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «παγκόσμια ανθρώπινη ημέρα» – δηλαδή «μια πλήρη εκτίμηση του τι κάνουν οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο για το χρόνο και για ολόκληρο τον πληθυσμό».

Πώς μοιάζει λοιπόν αυτή η παγκόσμια ανθρώπινη ημέρα;

Πρώτα απ’ όλα, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 9,1 ώρες για ύπνο ή ξεκούραση. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ για τους ενήλικες που στερούνται ύπνου, αλλά να θυμάστε ότι η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από παιδιά και νεογέννητα, τα οποία κοιμούνται πολύ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 9,1 ώρες την ημέρα για ύπνο ή ξεκούραση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τα νεογέννητα, τα οποία απολαμβάνουν άνετα 12-16 ώρες ύπνου κάθε μέρα.

Τις ώρες που είναι ξύπνιος, ο μέσος άνθρωπος περνά σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας του σε παθητικές, διαδραστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτές οι περίπου 4,6 ώρες περιλαμβάνουν διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, δημιουργία έργων τέχνης, παιχνίδια, συμμετοχή σε συγκεντρώσεις με φίλους ή την οικογένεια ή απλώς κάνοντας απολύτως τίποτα. Το φαγητό και η προετοιμασία του φαγητού αντιστοιχούν σε άλλες 2,5 ώρες. Η υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης, του πλυσίματος και του ντυσίματος, απαιτεί περίπου 1,1 ώρες. Για την καθαριότητα και τη συντήρηση των χώρων στους οποίους ζούμε ξοδεύουμε περίπου 0,8 ώρες της ημέρας.

Παρόλο που η απασχόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα για τα εργαζόμενα άτομα, αν τη δούμε μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας ανθρώπινης ημέρας, εμφανίζεται ως ένα πολύ μικρό μερίδιο του χρόνου, μόλις 2,6 ωρών. Η εκπαίδευση επίσης δεν φαίνεται να καταναλώνει πολύ χρόνο από την ημέρα μας, μόνο 1,1 ώρες. Και το συναρπαστικό είναι ότι η παραγωγή αγαθών, η οικοδόμηση σπιτιών και υποδομών, καθώς και η εξόρυξη και η συγκέντρωση των απαιτούμενων υλικών για αυτές τις προσπάθειες καταλαμβάνουν 0,8 ώρες της μέσης ανθρώπινης ημέρας. Σκεφτείτε το: Τα σπίτια μας, όλα τα πράγματα με τα οποία περιβάλλουμε τον εαυτό μας και οι πόλεις και οι κωμοπόλεις όπου ζούμε, απαιτούν μόλις το 3% του συλλογικού μας χρόνου για να δημιουργηθούν.