Στις δεκαετίες του 80 και του 90 υπήρξε αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του HIV. Την ίδια στιγμή που η πανδημία του AIDS βρισκόταν στο peak της, το στίγμα για τους φορείς ήταν τεράστιο. Ο κόσμος ήταν πραγματικά τρομοκρατημένος καθώς γινόταν μεγάλη διακίνηση μη έγκυρων πληροφοριών που αφορούσαν την ασθένεια με αποτέλεσμα κάποιοι να νομίζουν ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό ακόμη και από τη λεκάνη μιας τουαλέτας. Όπως ήταν φυσικό, αρκετοί celebrities ασχολήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το να επικοινωνήσουν στο κοινό τη θέση τους για την νόσο, όπως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία ήταν η πρώτη που έκανε χειραψία με ασθενείς που είχαν AIDS και νοσηλεύονταν σε βρετανικό νοσοκομείο, προσπαθώντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο στον κόσμο να μην τους φοβάται.

Η Winona Ryder πίσω στα 90s, τότε που είχε παραδεχθεί ότι πριν γνωρίσει τον Johny Depp ήταν παρθένα, είχε μιλήσει για το ασφαλές σεξ σε ηλικία 19 ετών, όταν το να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο ήταν πραγματικά ριζοσπαστικό.

Στη συνέντευξή της είχε δηλώσει σχετικά:

“Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν για το AIDS όπως φαίνεται – και μιλώ για τον εαυτό μου και για τους ανθρώπους που γνωρίζω όχι για τους πάντες- αλλά φαίνεται ότι όταν είσαι σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει σεξ με κάποιον άλλον στη σχολή σου και δεν σκέφτεσαι το προφυλακτικό, τότε δεν σκέφτεσαι και το AIDS. Κυκλοφορεί μια έντονη φήμη ότι στα αγόρια δεν αρέσει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Αυτό σκέφτεστε. Όμως αν δεν το κάνετε, τότε απλά ρισκάρετε τη ζωή σας. Και είναι πραγματικά τρομακτικό να μην το σκέφτεστε γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.”

Όπως και με άλλες A-list celebrities, η σχέση της Winona Ryder με το AIDS δεν ήταν επιφανειακή. Μεγάλωσε στην συνοικία The Castro στο San Francisco ενώ η μητέρα της, Cynthia όπως είχε πει στο Harper’s Bazaar, “γύρισε το πρώτο ντοκιμαντέρ για το AIDS και ήμουν κι εγώ μέσα”. Eπίσης, όταν ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση κλοπών το 2002 (είχε κλέψει εμπορεύματα αξίας 5.560 δολαρίων) έκανε εθελοντισμό σε  Ίδρυμα που φιλοξενούσε παιδιά και οικογένειες που ήταν φορείς της ασθένειας. “Η Winona Ryder μπορεί να είναι κακοποιό στοιχείο, αλλά έχει καλή καρδιά” είχε πει ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε την δίκη της.