Αυτή την εβδομάδα οι αφορμές – δικαιολογίες για να βγείτε έξω είναι/ ήταν πολλές. Μια ο Άγιος Βαλεντίνος και τώρα η Τσικνοπέμπτη. Κοινώς, ευκαιρία να πάρετε τους δρόμος μιας και ο καιρός επίσης βοηθάει. Θέλοντας να σας κάνω τη ζωή πιο εύκολη για την αυριανή έξοδος σας, αν φυσικά δεν είστε παρθένοι (στο ζώδιο, όπως εγώ) και έχετε ήδη κάνει την κράτηση σας, παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις όπου το κρέας είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Το απαιτεί άλλωστε και η μέρα.

Μια από τις αγαπημένες μου χασαποταβέρνες είναι το Γίδι (Λεωφ. Τατοϊου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 2102828848). Έκει ο κρεοπώλης – ψήστης Γιάννης Κουστένης φορώντας τα κόκκινα ακουστικά του (ακούει από Στανίση μέχρι Guns & Roses) ψήνει με μαεστρία κρέατα που έχουν ελληνική, κατεξοχήν, προέλευση. Τα γλυκάδια είναι σκέτη γλυκά, το μπιφτέκι προβατίνας ζουμερό και πεντανόστιμο και τα παϊδάκι που έρχονται μέσα σε γάστρα είναι σατανικά. Λόγω ημέρας θα βρείτε και κρητικό αντικριστό, που συνηθώς το ετοιμάζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, όποτε βάλτε το και αυτό στην παραγγελία.

Συνώνυμο της κρεατοφαγίας χρόνια τώρα είναι και το Basegrill (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 2105757455). Σε αυτό το μαγαζί χωρίς κράτηση φυσικά δεν πάτε. Οι αδερφοί Λιάκοι ψάχνουν να βρουν την καλύτερη ποιότητα στις πρώτες ύλες και ιδικά στο κρέας. Δίνουν έμφαση στην ανάδειξη εγχώριων ρατσών για αυτό και συνεργάζονται με μικρές φάρμες. Όπως καταλαβαίνετε εδώ ότι κι αν ζητήσετε έρχεται σωστά ψημένο, προσεγμένα κομμένο και χωρίς πολλά πολλά συνοδευτικά: απλά και νόστιμα. Μπορεί να ξεφεύγει λίγο στην τιμή, όμως αξίζει τον κόπο.

Σε πιο αστικό περιβάλλον μπορείτε να κάνετε τις κρεατοπαρασπονδίες σας, στον Τηλέμαχο (Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103613300). Μέσα στην στοά, σε μια προσεγμένη σάλα ο Γιώργος Τσιλιγκίρης, γνωστός για την αγάπη του στα κρέατα,  συνεχίζει την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε από την Κάτω Κηφισιά και ένα όμορφο, ζεστό κρεατο-ταβερνίο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το χειροποίητο λουκάνικο από μαύρο χοίρο και βοδινό κρέας, το λαχταριστό μπιφτέκι από σιτεμένο βοδινό κρέας  αλλά και αν βρείτε προβατίνα ή τράγο μην διστάσετε. Φυσικά, βάλτε στην παραγγελία και τις τηγανητές πατάτες που σίγουρα θα ζητήσετε και επιπλέον μερίδα. Στα συν του Τηλέμαχου είναι και η μεγάλη λίστα κρασιών που διαθέτει με πάνω από 200 ετικέτες από όλον τον κόσμο.

Από την λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το εστιατόριο του Άρη Βεζενέ, Vezené (Βρασίδα 11, Ιλίσια, τηλ. 2107232002). Ένα μοντέρνο steakhouse όπου οι κοπές, τα σιτεμένα κρέατα και οι σπάνιες ράτσες πρωταγωνιστούν. Η αλήθεια είναι ότι μου είναι δύσκολο τι να σας πω να παραγγείλετε μιας και τα πάντα εδώ είναι προσεγμένα και φυσικά νόστιμα. Βέβαια, εδώ παίζει και το πόσο θέλετε ή είστε διατεθειμένοι να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, μιας και φθηνό δεν το λέτε. Παρ’ όλα αυτά θα σας πω ότι αξίζει.

Στο πολύ κεντρικό Γκαστόνε (Πραξιτέλους 43, Αθήνα, τηλ. 2103211455) οι πληθωρικές σούβλες παραπέμπουν σε ελληνικά φαγάδικα άλλων εποχών. Αξίζει να δοκιμάσετε το πραγματικά τραγανό γουρουνόπουλο στη σούβλα καθώς επίσης και τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο στη γάστρα. Στη new age rotisserie Spit Jack (Σκούφου 10, Αθήνα, τηλ. 2103316003) στις σούβλες αργοψήνονται ζουμερά κοτόπουλα, μοσχαρίσιες πικάνιες, πάπιες με τραγανές πέτσες και φοβερές κρατσανιστές πορκέτες. Τέλος, στο Po’ Boys (Αγαθάρχου 12, Ψυρρη, τηλ. 2103234672) τα κρέατα έχουν μια πιο καπνιστή γεύση. Βλέπετε ο Βασίλης Σπόρος χρησιμοποιεί το smoker όπου καπνίζει όλα τα κρέατα για περίπου 10 ώρες πριν περάσει κάποια από αυτά από την σχάρα και τα σερβίρει. Στο μενού της Τσικνοπέπτης θα βρείτε εκτός από τα του καταλόγου και προβατίνα όπως και γουρουνοπούλα.