Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Πάντα στο ίδιο σημείο. Εκεί όπου λέει κανείς «Δεν γίνεται να βρίσκεται εδώ αυτός ο ναός του κρέατος». Κι όμως, το Basegrill εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, έχει γίνει σημείο αναφοράς. Η ιστορία του ξεκίνησε το 2005 όταν η γύρο περιοχή, η πλατεία του Μπουρναζίου, ήταν γεμάτη από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και ζούσε τις μεγάλες στιγμές της – ποιος δεν θυμάται το θρυλικό Domus, ή τα «τρία Κ» (Κολώνες, Κόλαση, Κόκκαλο) που γέμιζαν ασφυκτικά; Εκεί, μέσα σε αυτό τον χαμό των τότε ελληνάδικων, οι αδερφοί Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο όπου θα είναι αφιερωμένο στο κρέας. Η αρχή δύσκολη, όμως, η επιλογή τους, τους δικαίωσε και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το Basegrill είχε αρχίσει να γίνεται ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά πολλών Αθηναίων.

Το να βρεις τραπέζι σε αυτό το μαγαζί, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι κάτι σαν επικίνδυνη αποστολή. Παρ’ όλα αυτά, σαν άλλος Τομ Κρούζ, λέμε τώρα, το τόλμησα. Και επειδή ως γνωστόν «ο τολμών νικά» κατάφερα να βρω τραπέζι την Κυριακή των εκλογών. Πίστευα δε, ότι όλοι θα ήταν στην παραλία κι ότι θα ήταν πιο εύκολη υπόθεση. Όμως, στο Basegrill δεν έπεφτε καρφίτσα. Αυτή τη φορά – γιατί δεν ήταν η πρώτη μου επίσκεψη, έχω φιλοξενηθεί πολλές φορές σε αυτό το μαγαζί – είχα δύο φίλους που το είχαν καημό να δοκιμάσουν τα διάσημα κρέατα του.

Εδώ να σας πω ότι οι αδερφοί Λιάκοι σαν σύγχρονοι τροφοσυλλέκτες δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν την εκλεκτή πρώτη ύλη προκειμένου να προσφέρουν το καλύτερο στο φανατικό κοινό του μαγαζιού. Έτσι, καλλιεργούν σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης με επιλεγμένους παραγωγούς που παράγουν προϊόντα ειδικά για αυτούς βάσει αυστηρών προδιαγραφών. Παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο αυτόχθονες φυλές βοοειδών που κινδύνευαν να εξαφανιστούν, σαν τον ελληνικό μαύρο χοίρο και την στεπική αγελάδα τύπου Κατερίνης. Μάλιστα, τελευταία πήγαν ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας το δικό τους παρασκευαστήριο κρέατος που ονομάζεται Metameat και εφοδιάζει το μαγαζί με εκλεκτά αλλαντικά.

Με αυτά τα αλλαντικά ξεκίνησε το γεύμα μας: back bacon και μορταδέλα, από μαύρο χοίρο, προσούτο προβατίνας αλλά και ένα ιδιαίτερο αλλαντικό από κόκκορα και ένα ακόμα από κουνέλι. Δεν ήξερα πιο να πρωτοδιαλέξω. Βέβαια αγάπησα την βουτυράτη μορταδέλα που πήγαινε ιδανικά με το φιστικί Αιγίνης. Δίπλα σε αυτά, ήρθε και ένα καρπάτσιο με μπόλικη άγρια ρόκα και γραβιέρα Ίου. Θα προτιμούσα να μην ήταν τόση πολλή η ρόκα γιατί κάλυπτε την γεύση του κρέατος. Στο τραπέζι μας επίσης βρήκαν θέση και δύο πιάτα που δεν γίνεται να μην τα πάρετε αν επισκεφτείτε το Basegrill. Ο λόγος για το φοβερό, τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι και φυσικά για τη φωλιά πατάτας με αυγά. Δεν είμαι φαν του συκωτιού, όμως εδώ το απολαμβάνω, όσο για τις πατάτες… είναι τόσο τραγανές και τόσο διαβολικές που δεν γίνεται να σταματήσει κανείς να τις τρώει.

Και μετά ήρθε η ώρα να περάσουμε στα κρέατα. Αρχικά παϊδάκια, λουκούμι, από ελληνικό μαύρο χοίρο. Προσοχή, μην τους ρίξετε λεμόνι, μόνο λίγο χοντρό αλάτι. Συνεχίσαμε με μια πικάνια που ήρθε μέτρια ψημένη, δηλαδή όπως έπρεπε, και κόπηκε σε λεπτές φέτες. Δίπλα της μια μπριζόλα σπάλας (100 ημέρων ωρίμανσης) που μας άφησε χωρίς λέξεις. Έντονη, γεμάτη γεύση, medium rare ψημένη που το μόνο που ζητούσε ήταν χοντρό αλάτι. Παρέα σε όλα αυτά φυσικά είχαμε τηγανητές πατάτες που ήταν από τις λίγες φορές που δεν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Αν με ρωτάτε αν αξίζει τον κόπο να πάτε στο Basegrill, θα σας πω ναι. Σίγουρα δεν είναι ένα φθηνό μαγαζί. Θα πληρώσετε κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο. Όμως, τα αξίζει τα λεφτά του. Γιατί είναι μια εμπειρία. Κι αν σας αρέσει το κρέας, εδώ θα το δοκιμάσετε στα καλύτερα του.

➫ ΙΝΦΟ: Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64 & Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ. 2105757455 | INSTAGRAM