Υπάρχουν κάποια μαγαζιά που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς σε αυτά. Έτσι μου συνέβη με το Barreldier, αυτό το ατμοσφαιρικό μπαρ στην είσοδο της στοά Μπολάνη, στο Σύνταγμα. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε ήταν η πρώτη φορά που το επισκέφτηκα, πάνε όμως πολλά χρόνια. Αυτό, όμως, που θυμάμαι πολύ καλά είναι η ευγένεια των ανθρώπων του, που με έκανε να αισθανθώ οικεία και ταυτόχρονα ξεχωριστός –σπάνιο πράγμα. Βλέπετε ο Mario Basso, ιδιοκτήτης, είναι από τους καλύτερους οικοδεσπότες που υπάρχουν σε αυτή την πόλη –και πιστέψτε με είναι λίγοι αυτοί– και την ίδια φιλοσοφία έχει περάσει και στην ομάδα, που τον πλαισιώνει.

Το Barreldier είναι ένα all day bar, που η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζει πιο πολύ η νύχτα και ο χειμώνας, μιας και το εσωτερικό του με την όμορφη μπάρα, η οποίο διατρέχει κατά μήκος όλο το μαγαζί, είναι άκρως ατμοσφαιρικό. Παρ’ όλα αυτά και τα τραπέζια που βγάζει έξω τόσο στην στοά όσο και μπροστά στο πλατύ πεζοδρόμιο της οδού Βουλής, έχουν το ενδιαφέρον τους. Εκεί σε αυτό το καθαρά urban σκηνικό, θα συναντήσετε από τραπεζικούς με χαλαρές γραβάτες πλέον, που έχουν σχολάσει από τα γειτονικά γραφεία και απολαμβάνουν το after office ποτό τους, μέχρι τουρίστες που συμβουλεύτηκαν κάποιον local και ήρθαν να δοκιμάσουν ένα κλασικό κοκτέιλ και, φυσικά, τους θαμώνες (σαν εμένα), που το υποστηρίζουν χρόνια τώρα.

Αυτό που συνήθως επιλέγω να πίνω είναι τα παλαιωμένα κοκτέιλ που φτιάχνουν. Αυτά είναι άλλωστε που έκαναν σε μεγάλο βαθμό το Barreldier να ξεχωρίζει. Είναι αυτά που τα βάζουν στα ξύλινα βαρελάκια που θα δείτε πάνω από την μπάρα. Μέσα σε αυτά, λοιπόν, ομογενοποιούνται τα διάφορα συστατικά των ποτών και αποκτούν πολύπλοκα αρώματα και γεύση. Όπως το Negroni: μεστό, απολαυστικά πικρό, με πολύπλοκα αρώματα, που εν μέρει οφείλονταν και στο γλυκό βερμούτ δικής τους παραγωγής. Είναι λίγο πιο γλυκό από την κλασική του εκδοχή, είναι όμως ταυτόχρονα κι έντονα αλκοολικό. Το σερβίρουν μαζί με ένα μικρό κουμκουάτ που όσο μένει μέσα στο ποτό, τόσο εμποτίζεται από αυτό και όταν το δαγκώσετε είναι σαν να πίνετε μια γουλιά από το Negroni.

Ένα ακόμα κοκτέιλ που μου αρέσει να απολαμβάνω καθισμένος στην μπάρα είναι το Manhattan που φτιάχνουν. Παλαιώνεται για ενάμισι μήνα σε βαρέλι από το Negroni, έτσι «κλέβει» κάτι από τα γλυκά, αλλά και πικρά στοιχεία του. Όμως, θέλει προσοχή, γιατί εύκολα μπορεί να σας παρασύρει και να ζητήσετε και δεύτερο, αλλά και τρίτο.

Φωτ.: @barreldier

Φυσικά, εκτός από τα κλασικά, υπάρχει και λίστα με signature κοκτέιλ, που αλλάζει τακτικά. Μια λίστα που προσπαθεί να καλύψει όλα τα γούστα. Όμως, το καλύτερο είναι ότι η ομάδα του Mario έχει εκπαιδευτεί έτσι, ώστε να φτιάχνει και ποτά, ανάλογα με τα γούστα που καθενός, και εκτός λίστα. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω το νόστιμο, επιβλητικό Dry Martini που μου ετοίμασε την τελευταία φορά ο Θωμάς Μπόκος.

To Barreldier έχει ατμόσφαιρα, έχει καλοφτιαγμένα ποτά, έχει φιλόξενους ανθρώπους, έχει ωραία μουσική. Για όλα αυτά μου αρέσει να επιστρέφω σε αυτό το γωνιακό, μικρό, ζεστό μπαρ του Συντάγματος, ακόμα και όταν ο καιρός ανοίγει και πιάνουν οι ζέστες.

INFO: Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, τηλ. 2103254711