Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το μεγάλο χάσμα μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Για το πέρασμα από τον βίο σε μία άλλη κατάσταση. Εάν φυσικά αυτή υπάρχει. Ενώ ο καθένας προσωπικά αλλά και κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του φιλοσοφίες και μοναδικές ιδέες πάνω στο ζήτημα, πλέον αρχίζουμε να μαθαίνουμε πολλά περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την νεκρή σωματική μορφή.

Μία επιστήμονας από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι τα ανθρώπινα σώματα κινούνται για περισσότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατό τους. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε τομείς τόσο διαφορετικούς από την παθολογία στην εγκληματολογία.

Η ερευνήτρια Alyson Wilson που μελέτησε και φωτογράφισε τις κινήσεις των πτωμάτων σε διάστημα 17 μηνών, μίλησε προσφάτως στο Agence France Presse για τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ανακάλυψής της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε, η ίδια και η ομάδα της τοποθέτησαν μια κάμερα για το χρονικό διάστημα των 17 μηνών σε μια εγκατάσταση για την διεξαγωγή μιας μεταθανάτιας πειραματικής έρευνας -που ονομάζεται AFTER, τραβώντας εικόνες πτωμάτων κάθε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 17 μηνών, τα πτώματα μετακινούνταν συνεχώς.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα χέρια μετακινούνταν αρκετά, τόσο ώστε τα χέρια που αρχικά βρίσκονταν κάτω και κολλημένα στο σώμα, κατέληγαν πιο μακριά και πάνω από το σώμα», δήλωσε η Wilson.

Πηγή: Flickr

Οι ερευνητές περίμεναν κυρίως κάποιου είδους κίνησης κυρίως στα πρώτα στάδια της αποσύνθεσης, αλλά η Wilson εξήγησε ότι η συνεχιζόμενη κίνησή των πτωμάτων εξέπληξε την ομάδα σε μεγάλο βαθμό:

«Πιστεύουμε ότι οι κινήσεις σχετίζονται με τη διαδικασία της αποσύνθεσης, καθώς το σώμα μουμιοποιείται και οι σύνδεσμοι αφυδατώνονται».

Το υπό εξέταση αντικείμενο της ομάδας ήταν ένα από τα πτώματα που φυλάσσονται στο “body farm”, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Σίδνεϊ. (Η Wilson ταξίδευε αεροπορικώς μια φορά το μήνα για να ελέγξει το πτώμα).

Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Forensic Science International: Synergy.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση αυτών των μεταθανάτιων κινήσεων και του ρυθμού αποσύνθεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλύτερο χρονικό προσδιορισμό ενός θανάτου. Οι ιατροδικαστές, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν ένα χρονικό πλαίσιο σε αγνοούμενους και να το συνδέσουν με ένα πτώμα αγνώστου ταυτότητας. Σύμφωνα με την ομάδα:

«Η κατανόηση του ρυθμού της αποσύνθεσης ενός πτώματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αστυνομία, τους ιατροδικαστές, τους ανθρωπολόγους και τους παθολόγους, όσον αφορά την εκτίμηση του χρόνου του θανάτου, ώστε να βοηθηθεί η ταυτοποίηση άγνωστων θυμάτων, καθώς και τη διερεύνηση εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο νεκρομαντείας, η ανακάλυψη αυτή παραμένει μια αλλόκοτη καινούργια πληροφορία για το τι συμβαίνει μεταθάνατον στο ανθρώπινο σώμα.