Υπάρχει μια παλιά σοφή φράση που λέει «Να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό σου πριν μιλήσεις», ένα ρητό που αιωρείται σαν μια φωτεινή αστερόσκονη από το παρελθόν. Πολλοί από εμάς το έχουμε ακούσει, το έχουμε σκεφτεί ή έχουμε ευχηθεί να είχαμε τολμήσει να το εφαρμόσουμε προτού αφήσουμε τις λέξεις να ξεχυθούν.

Όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά σε ανθρώπους που μας δοκιμάζουν, που μας αναστατώνουν, και συχνά ανταποκρινόμαστε με μια ανώριμη απογοήτευση, ενδίδοντας στον ίδιο βυθό συναισθηματικής έντασης. Αντί να υψώσουμε τη δική μας πνευματική σημαία, πέφτουμε στο επίπεδό τους, εκτοξεύοντας λόγια και πράξεις που συνήθως δεν θα διανοούμασταν, πληγώνοντας τους άλλους με τρόπους που δεν θα επιθυμούσαμε.

Οι λέξεις, αυτές οι μαγευτικές φτερούγες του λόγου, φέρουν μια δυναμική ενέργεια που έχει τη δύναμη να χτίσει ή να καταστρέψει γέφυρες σχέσεων. Κάθε λέξη που εκφράζουμε φέρει μαζί της ένα ενεργειακό φορτίο, το οποίο μπορεί να έχει θετική ή αρνητική αντήχηση. Η ελευθερία του λόγου μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε ελεύθερα, όμως, η ανωνυμία του διαδικτύου πολλές φορές ξεκλειδώνει μια ωμότητα που δεν αντανακλά την αληθινή μας ευαισθησία.

Οι λέξεις έχουν τη μαγική ικανότητα να θεραπεύουν ή να βλάπτουν, να ενισχύουν ή να μειώνουν, να ανυψώνουν ή να ταπεινώνουν. Η σκληρή γλώσσα, η κριτική και η προσβολή δημιουργούν συναισθηματικά κύματα που μπορούν να προκαλέσουν ψυχική αναστάτωση και κατάρρευση. Ας θυμόμαστε την ιερότητα της σιωπής και την ενέργεια που κρύβεται πίσω από κάθε λέξη, για να καλλιεργούμε ένα πιο συμπονετικό και συνειδητό επικοινωνιακό περιβάλλον.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε.

Υπάρχει λόγος που αυτή η άμεση αντίδραση ενεργοποιείται στο μυαλό μας. Είναι ο εγκέφαλός μας που μας κάνει να αντιδράμε άμεσα, σχεδόν αντανακλαστικά 

Έχουμε δύο μάζες σε σχήμα αμυγδάλου στον εγκέφαλο που ονομάζονται αμυγδαλή. Λειτουργεί κυρίως για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μοτίβα και να σας προειδοποιήσει άμεσα για τον κίνδυνο. Η αμυγδαλή αποτελεί μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου ο οποίος ελέγχει τις ενστικτώδεις λειτουργίες. Σε αυτήν καταλήγουν τα ερεθίσματα των αισθήσεων με σκοπό την ταχεία αντίδραση.

Η αμυγδαλή μπορεί να είναι σωτήρια σε περιπτώσεις κινδύνου, αλλά, συχνά σε συζητήσεις μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις. Όταν η αμυγδαλή μας κάνει να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι έκαναν αυτό που έκαναν, δημιουργεί πρόβλημα. Παρακάμπτει το κέντρο σκέψης υψηλότερου επιπέδου και μας κάνει να αντιδρούμε παρορμητικά, όχι ορθολογικά.

Το φιλτράρισμα της ομιλίας μας θα βοηθήσει στην αποφυγή των εκτεταμένων αρνητικών συνεπειών. Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο ψυχρός, πιο σκληρός και όλο και πιο αναίσθητος, επιλέξτε να σκεφτείτε πρώτα και να είστε ευγενικοί με τα λόγια. Τολμήστε να είστε διαφορετικοί καθώς εξερευνάτε τη σημασία του να ελέγχετε το θυμό σας και τα αντανακλαστικά σας πριν μιλήσετε.

Σας δίνει τον έλεγχο

Το να συγκεντρώσετε πρώτα τις σκέψεις σας όχι μόνο επηρεάζει την ομιλία σας αλλά και τον τόνο και τη στάση σας κατά την επικοινωνία. Η ικανότητα να σταματάς και να αξιολογείς τα συναισθήματά σου και την κατάσταση θα σου δώσει την ευκαιρία να ελέγξεις τι συμβαίνει μέσα σου. Είναι πιο πιθανό να μιλήσετε με βάση τη λογική και όχι από το συναίσθημα.

Εάν νιώθετε θυμό, λύπη, άγχος, άγχος ή κατάθλιψη, ίσως θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να είστε σε καλύτερη διάθεση για να μιλήσετε. Είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε αποτελεσματικά ή να είμαστε ήρεμοι και με ενσυναίσθηση όταν δεν είμαστε σε καλή θέση διανοητικά.

Τα λόγια σας αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά σας

Προσπαθήστε πάντα να αφήνετε τον καλύτερο εαυτό σας να λάμψει όταν επικοινωνείτε. Οι συνομιλητές δεν σας γνωρίζουν πάντα προσωπικά, επομένως θα βασιστούν σε μεγάλο βαθμό στη φυσική και λεκτική σας παρουσία. Οι άνθρωποι μπορούν να σας κρίνουν για ό,τι λέτε και οι πρώτες σας εντυπώσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια διαρκή εντύπωση στο μυαλό των ανθρώπων που ίσως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική σας προσωπικότητα. 

Κινδυνεύεις να πεις πράγματα που δεν εννοείς

Το άγχος, ο φόβος και ο θυμός σας κάνουν πολύ πιο δύσκολο να επιλέξετε λέξεις με σύνεση. Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να υψώσετε τη φωνή σας. . Οι επιστήμονες λένε ότι το λογικό μέρος του εγκεφάλου σας κλείνει και το συναισθηματικό μέρος αναλαμβάνει. Η σάρωση και το φιλτράρισμα για τις κατάλληλες λέξεις βγαίνουν από το παράθυρο σε αυτό το σημείο, καθιστώντας πιο πιθανό να πείτε πράγματα που δεν εννοείτε.

Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, είστε τόσο θολωμένοι που δεν ακούτε πλέον τον εαυτό σας. Χάνετε τον έλεγχο της ικανότητας να σταματήσετε και να ελέγξετε τον εαυτό σας. Μόνο αφού ηρεμήσετε θα συνειδητοποιήσετε ότι αντιδράσατε υπερβολικά ή συμπεριφερθήκατε παράλογα.

Αποφεύγετε περιττούς διαπληκτισμούς

Ερμηνεύουμε αυτά που λέει κάποιος με βάση το επίπεδο νοημοσύνης, την εμπειρία της ζωής και τις προσωπικές μας προκαταλήψεις. Ως εκ τούτου, η κατανόησή μας και το συμπέρασμα των όσων ειπώθηκαν μπορεί να διαφέρουν. Εάν εξασκηθείτε στη σκέψη και στον προγραμματισμό της απάντησής σας, θα δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ζητήσετε από τον ομιλητή να διευκρινίσει τι ειπώθηκε.

Θα ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να ανταποκριθείτε με βάση υποθέσεις ή να ξεσπάσετε επειδή παρεξηγήσατε. Έτσι θα μειωθούν οι εντάσεις και η πιθανότητα να έρθετε σε αντιπαράθεση με τον άλλον για κάτι που τελικά δεν διαφωνούσατε και τόσο. 

Είναι δύσκολο να έχεις πάντα την απαιτούμενη ηρεμία για να συγκρατηθείς όταν τα συναισθήματα σου σε πνίγουν, αλλά με εξάσκηση και εσωτερική αναζήτηση μπορεί να γίνει ολοένα και πιο εύκολο. Απαιτείται προσπάθεια για να γίνει συνήθεια να σκέφτεστε προτού μιλήσετε αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πετύχετε:

Γνωρίστε τα ερεθίσματα

Προσδιορίστε τι σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη να υπερασπιστείτε γρήγορα τον εαυτό σας και το εγώ σας πριν καν επεξεργαστείτε αυτό που είπε το άλλο άτομο. Είναι η ανασφάλεια, ο θυμός, η ανάγκη να ακουστεί, ο εγωισμός, η αλαζονεία, η άμυνα, ο έλεγχος; Με τον εντοπισμό των συναισθημάτων σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το εσωτερικό κουμπί παύσης.

Παύση πριν μιλήσεις

Η ενεργοποίηση της εσωτερικής παύσης σάς επιτρέπει να καταλάβετε εάν η κατάσταση απαιτεί εξαρχής αντίδραση. Θα έχετε επίσης περισσότερο έλεγχο στην παρόρμηση αν δώσετε χρόνο στο μυαλό σας να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα. 

Προγραμματίστε την ομιλία σας

Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με αυτήν τη στρατηγική. Καταλάβετε τι θέλετε να πείτε πρώτα και αξιολογήστε το περιεχόμενο και το πλαίσιο. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν αυτό που θα πείτε είναι κατάλληλο ή χρήσιμο.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Αυτό απαιτεί να εστιάσετε στη διαδικασία της αναπνοής και σας δίνει χρόνο να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας πριν μιλήσετε.

Να είστε προσεκτικοί

Παρατηρήστε τις σκέψεις σας καθώς έρχονται και περνούν. Αναγνωρίστε ότι κάθε σκέψη δεν χρειάζεται να εκφραστεί. Μερικές φορές, οι άνθρωποι θέλουν απλώς κάποιος να τους ακούσει και δεν αναζητούν απαραίτητα μια απάντηση ή μια συμβουλή. 

Ένας απλός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όταν μιλάμε σε άλλους είναι ο εξής: εάν αυτό που πρόκειται να πούμε θα πληγώσει μόνο τα συναισθήματα των ανθρώπων και δεν θα φέρει τίποτα καλό, τότε καλύτερα να παραμείνουμε σιωπηλοί.  Μια εξαίρεση μπορεί να είναιοι  αλήθειες που αξίζουν να γνωρίζουν οι άλλοι, που μπορεί να είναι σκληρές αλλά θεωρούνται απαραίτητες για να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν ως άτομα. 

Η επίγνωση του τι λέμε και η προσοχή στα συναισθήματα των άλλων είναι σημαντικά για να μας βοηθήσουν να πάρουμε λίγο χρόνο και να “βουτήξουμε τη γλώσσα στο μυαλό” πριν μιλήσουμε για κάτι.