Σε περίπτωση που πιάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται ενστικτώδη αποστροφή και μόνο στη θέα του συντρόφου σας, αλλά σας έρχεται τρέλα και μόνο στην ιδέα να ξανανοίξετε το Tinder για να βρείτε άλλο ταίρι, έχουμε κάποια καλά νέα: ένα νέο φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις αποτυχημένες σχέσεις μάλλον θα είναι διαθέσιμο στα επόμενα “τρία έως πέντε χρόνια”, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Η Dr. Anna Machin, εξελικτική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστήριξε ότι τα ναρκωτικά του έρωτα (love drugs) “βρίσκονται στον ορίζοντα“, μιλώντας στο Cheltenham Science Festival νωρίτερα αυτό το μήνα. Εξήγησε ότι καθώς τέσσερις ορμόνες – η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η β-ενδορφίνη και η ωκυτοκίνη – στηρίζουν την εμπειρία της αγάπης, τα φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή αυτών των ορμονών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τις ερωτικές μας ικανότητες.

Αν και αυτό το νέο ερωτικό φάρμακο μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά σε λίγα χρόνια, τα ερωτικά φάρμακα, φίλτρα και ελιξίρια δεν είναι εντελώς καινούργια. Οι αρχαίοι Έλληνες άλεθαν τα άνθη ορχιδέας και πασπάλιζαν το κρασί με τη σκόνη. Στο Μεσαίωνα, υπήρχαν τα “γλυκά του έρωτα”, τα οποία περιείχαν ιδρώτα και τα έψηνε κάποιος γυμνός. Πιο πρόσφατα, η Kourtney Kardashian (ποιος άλλος;) πήρε από το γιατρό της ένα “φίλτρο αγάπης” μετά το χωρισμό της από τον Scott Disick, ενώ τα ξόρκια αγάπης είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο TikTok. Αν και δεν είναι σαφές πόσο επιτυχημένα ήταν κάποια από αυτά τα παρασκευάσματα, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πάντα αναζητούσαν έναν τρόπο για να απαλύνουν το κεντρί της ανεκπλήρωτης αγάπης.

Ο Δρ. Brian Earp, συν-συγγραφέας του βιβλίου “Love Drugs: The Chemical Future of Relationships”, εξηγεί ότι τα φάρμακα που επηρεάζουν τις σχέσεις μας είναι τεχνικά ήδη διαθέσιμα.Φάρμακα όπως οι SSRI που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη, για παράδειγμα, συχνά μειώνουν τη λίμπιντο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές πτυχές της αγάπης- αλλά όταν λειτουργούν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και η ίδια η κατάθλιψη αποδυναμώνει την προσκόλληση και τη φροντίδα μέσα σε μια σχέση, μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρμακο υπέρ της αγάπης για μερικούς ανθρώπους“, λέει.

“Το MDMA μπορεί να προκαλέσει άμεσα συναισθήματα εγγύτητας, ζεστασιάς και εμπιστοσύνης και αυτό μπορεί να διευκολύνει ορισμένες σχέσεις- αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να συμβιβαστούν με τα συναισθήματά τους (για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται ως βοήθημα στην ψυχοθεραπεία) και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να συνειδητοποιήσουν ότι η τρέχουσα σχέση τους δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτούς, παρακινώντας τους να την τερματίσουν”, συνεχίζει.

Τα ναρκωτικά του έρωτα εγείρουν πολλά ηθικά ερωτήματα, και το κάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Είναι κάτι που ο Σαίξπηρ θίγει στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, όπου το παραμυθένιο τέλος του έργου εξαρτάται από το γεγονός ότι, ανησυχητικά, ο Δημήτριος δεν ενεργεί με τη δική του ελεύθερη βούληση. “Θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες που επιδιώκουν να “παθολογικοποιήσουν” τις σχέσεις – ίσως εφευρίσκοντας νέες σχεσιακές διαταραχές για να διαγνώσουν τους ανθρώπους έτσι ώστε τα φάρμακά τους να μπορούν να συνταγογραφούνται και να πωλούνται ως “φάρμακα””, προσθέτει ο Dr. Earp. “Και κάθε εξαναγκαστική, μη εθελοντική χρήση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά”.

“Τα ζευγάρια δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά του έρωτα θα λειτουργήσουν ως δια μαγείας για να λύσουν τα προβλήματά τους – υποστηρίζουμε ότι τα ναρκωτικά όπως η ψιλοκυβίνη από παραισθησιογόνα μανιτάρια ή το MDMA, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει ιδανικά να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα της επαγγελματικά καθοδηγούμενης θεραπείας ζευγαριών, με πολλή δουλειά για την ενσωμάτωση των όποιων ενοράσεων και την εφαρμογή των όποιων διδαγμάτων έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών. Δεν θα πρέπει να επιδιώκεται σε μια λανθασμένη προσπάθεια “γρήγορης λύσης” για την εξασθένιση της οικειότητας ή άλλα προβλήματα της σχέσης”

“Το MDMA μπορεί να προκαλέσει άμεσα συναισθήματα εγγύτητας, ζεστασιάς και εμπιστοσύνης και αυτό μπορεί να διευκολύνει ορισμένες σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να συμβιβαστούν με τα συναισθήματά τους” – Dr Brian Earp

Προφανώς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά ταυτόχρονα, αν φάρμακα όπως τα SSRIs, το Viagra και το αντισυλληπτικό χάπι που μεταβάλλουν χημικά τη διάθεση και τη λίμπιντό μας είναι ήδη διαθέσιμα, γιατί να μην εξετάσουμε τουλάχιστον την πιθανότητα ενός φαρμάκου που θα ενισχύει τις ερωτικές μας ικανότητες; Φυσικά, υπάρχουν πολλοί επικριτές των φαρμάκων που αλλάζουν τη διάθεση, και ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν για όλους. Αλλά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα ναρκωτικά του έρωτα – γιατί όχι;

Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα ψυχαγωγικά ναρκωτικά θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικά οφέλη. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η χρήση LSD και ψιλοκυβίνης συνδέεται με θετική διάθεση και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Μια άλλη πρόσφατη δοκιμή στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι έξι μήνες μετά τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν ρομαντικές σχέσεις είχαν παρατηρήσει θετικές αλλαγές στις σχέσεις τους.

Mια κοπέλα  23 ετών που συμμετείχε σε σχετική έρευνα και θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, διαπίστωσε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, η λήψη MDMA και ψυχεδελικών με το φίλο της βελτίωσε τη σχέση τους. Το ζευγάρι πήρε για πρώτη φορά μαζί έκσταση σε ένα ρέιβ πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε παίρνουν μαζί ψυχαγωγικά ναρκωτικά μερικές φορές το χρόνο. “Νομίζω ότι ανεξάρτητα από το με ποιον παίρνεις ναρκωτικά, είτε πρόκειται για έναν φίλο είτε για ένα μέλος της οικογένειας είτε για τον σύντροφό σου, πάντα νιώθεις πολύ πιο κοντά με το άτομο μετά, ειδικά όταν πρόκειται για MDMA ή LSD. Νιώθεις σαν να τους γνωρίζεις από πάντα”, λέει. “Όταν είναι με τον σύντροφό σου – το άτομο με το οποίο είσαι πιο κοντά – η εμπειρία περνάει σε άλλο επίπεδο”.

“Όταν το κάνετε μαζί, σας υπενθυμίζουν συνεχώς και συνειδητοποιείτε γιατί αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Την τελευταία φορά που μαστούρωσα μαζί του, αυτή η σκέψη τριγυρνούσε στο κεφάλι μου ξανά και ξανά, για το πόσο μου αρέσει το πόσο ανόητη μπορώ να είμαι μαζί του. Αυτή είναι μια σκέψη που σκέφτομαι ακόμα και τώρα – πάντα θυμάμαι εκείνη τη στιγμή”

Προσθέτει ότι είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από το να πίνεις με τον σύντροφό σου, όπου μπορεί να προσπαθείς να πεις τη γνώμη σου, αλλά βλέπεις ότι τα λόγια σου βγαίνουν λάθος και οι εντάσεις φουντώνουν. “Έχεις πολύ περισσότερη ενσυναίσθηση και πολύ περισσότερη κατανόηση για τους ανθρώπους που παίρνουν MDMΑ”, λέει. “Με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα την άποψη του φίλου μου. Έλεγε κάτι και σκεφτόμουν “Ω, Θεέ μου, το καταλαβαίνω απόλυτα” όταν ήμουν μαστουρωμένη, αλλά ακόμα και όταν ήμουν νηφάλια, καταλάβαινα από πού έβγαινε” Προφανώς, όταν χρησιμοποιούνται με καλές προθέσεις, τα “ναρκωτικά της αγάπης” δεν έχουν σκοπό να μαγέψουν το φλερτ σας ώστε να σας ερωτευτεί και πάλι, αλλά αντίθετα είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των προϋπαρχουσών σχέσεων.

“Ανεξάρτητα από το με ποιον παίρνεις ναρκωτικά, πάντα νιώθεις πολύ πιο κοντά με το άτομο μετά, ειδικά όταν πρόκειται για MDMA ή LSD. Νιώθεις σαν να τους ξέρεις από πάντα” – τόνισε η συγκεκριμένη κοπέλα.

Βέβαια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να αντιμετωπίσουμε τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την εμπορία μιας ουσίας που μπορεί να αλλάξει χημικά τη διάθεσή σας – και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν ήδη αυτοθεραπευόμαστε με μη ρυθμισμένα, ψυχαγωγικά ναρκωτικά. “Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι”, λέει ο Dr Earp. “Υπάρχουν όμως και σημαντικά δυνητικά οφέλη, όπως δείχνει το παράδειγμα της θεραπείας ζευγαριών με MDMA, το οποίο εξετάζουμε στο βιβλίο μας”

“Σε κάθε περίπτωση, το τρένο έχει φύγει από το σταθμό: οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη τα λεγόμενα “ψυχαγωγικά” ναρκωτικά για να εξερευνήσουν μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης με τους συντρόφους τους- και πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση επηρεάζουν ήδη τις ρομαντικές και άλλες σχέσεις μας, αν και με τρόπους που δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά”, συνεχίζει.

“Καθώς τα ναρκωτικά του έρωτα υπάρχουν ήδη, χρησιμοποιούνται και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στο μέλλον – είτε νόμιμα είτε όχι – πρέπει τουλάχιστον να μελετάμε πολύ πιο σοβαρά τις διαπροσωπικές επιδράσεις των ναρκωτικών, για να αποφύγουμε τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διερευνήσουμε ηθικά πλαίσια για να κατευθύνουμε τις δυνητικά θετικές επιδράσεις τους σε καλύτερους σκοπούς” καταλήγει.

*Με πληροφορίες από το περιοδικο Dazed