Καταρχάς, σταματήστε να γκρινιάζετε όταν σας καλούν σε γάμους, οι γάμοι είναι φανταστικό πράγμα, ειδικά όταν:

α)παντρεύεσαι το πρόσωπο που λατρεύεις

β)προσκαλείσαι σε γάμο προσώπων που λατρεύεις

Είναι κατανοητή ως έναν βαθμό μια πρώτη αίσθηση δυσθυμίας, αλλά πώς στο καλό φτάσαμε στο σημείο να γκρινιάζουμε με τα πάντα, καλά και κακά, που συμβαίνουν γύρω μας; Ο γάμος είναι χαρά, έστω χαρά άλλων και έχει πλάκα να γίνεται καλοκαίρι, γιατί διαθέτει ποτά, φαγητά, γνωριμίες, μουσική και διασκέδαση.

Δεν είναι ωραίο, καμιά φορά, να σκεφτόμαστε απλούστερα και αποτελεσματικότερα; Για δικό μας καλό, πάντα.

Αλλά, αν, βρε παιδί μου, σας πιάνει μία γκρίνια για τους γάμους όπου σας προσκαλούν και «δεν γίνεται να μην πάτε», κατανοώ και ας τυγχάνω μεγάλη φαν αυτών των events. Η γκρίνια σας μπορεί να εκκινεί από την φοβία ότι θα πλήξετε ή από την ανασφάλεια ότι θα σας πουν γύφτους επειδή δεν έχετε δυνατότητα για πανάκριβο δώρο ή πολλά χρήματα στον λογαριασμό του ζευγαριού.

Ας τα πάρουμε από την αρχή σιγά σιγά και με ψυχραιμία.

Η αποδοχή της πρόσκλησης

Αν δεν θέλετε με τίποτα να πάτε, να μην πάτε. Η ζωή μας είναι μικρή. Μπορείτε να δώσετε το δώρο που είχατε κατά νου, χωρίς να παραστείτε στην τελετή. Ή να πάτε στην τελετή και να μην συνεχίσετε στο γλέντι, στο τραπέζι. Να είστε ευγενικοί, να σκεφτείτε μια πειστική δικαιολογία, αλλά να είστε πρώτα απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα μετανιώσετε μετά που δεν πήγατε.

Η ένδυση

Αποφύγετε τα λευκά και τα μπεζ, είστε είστε αγόρια, είτε κορίτσια. Σκεφτείτε ότι πηγαίνετε για ένα ωραίο ποτό κάπου παραλιακά. Εκεί τι θα φορούσατε; Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Οι κυρίες δεν χρειάζεται να αγχωθούν για ψηλοτάκουνο, αν πρόκειται να υπάρχει παραλία κοντά. Η νύφη ας φοράει, νύφη είναι. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να πάτε για ψώνια ή σε κομμωτήριο «για τον γάμο της Μαρίας», αυτά έχουν παλιώσει σαν σκέψεις, σαν συνθήκες, σαν αγωνίες. Εκτός αν θέλετε. Αν το κάνετε, μην ψωνίσετε κάτι που θα φορέσετε μόνο στον γάμο της Μαρίας, αλλά κάτι που θα ευχαριστηθείτε όλο το καλοκαίρι και για πολλά καλοκαίρια ακόμα.

«Δεν έχω εκατό ευρώ να δώσω με τίποτα, με εκατό ευρώ θα τη βγάλω στο κάμπινγκ μια βδομάδα, τι λέμε τώρα»

Βαθιές αναπνοές. Ναι, το ζευγάρι λεφτά περιμένει-βασικά για να βγάλει τα έξοδα του γάμου. Αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει, ειδικά αν δεν του περισσεύουν. Ιδέες για δώρα, αξίας 20 έως 50 ευρώ, που, εντάξει, θα χρειαστεί να δώσεις.

-τσαγιέρα και ποτηράκια (πολύ της μόδας, πολύ όμορφο, φαίνεται πιο ακριβό από ό, τι είναι στ’ αλήθεια)

-ένα ωραίο λεύκωμα (με παραλίες του κόσμου, για την τζαζ μουσική, κάτι ιστορικό)

-ένα μασάζ/σπα/χαμάμ (αυτό θα το εκτιμήσει πάρα πολύ το ζευγάρι)

-κάτι όμορφο και συμβολικά για εκείνους (ειδικά αν γνωρίζετε την ιστορία τους και τους έχετε ζήσει, θα μπορέσετε να σκεφτείτε κάτι-ίσως χιουμοριστικό, ίσως ρομαντικό, εσείς ξέρετε καλύτερα)

Το δώρο δεν χρειάζεται, ντε και καλά, να το δώσετε την ίδια μέρα του γάμου. Εντάξει, μην περάσουν και μήνες. Αλλά, ξεαγχωθείτε.

Το τσιμπούσι και το πιώμα

Δεν πάμε ποτέ σε έναν γάμο νηστικοί. Έχουμε πιει τα νερά, τα σμούθι, τους χυμούς μας κι έχουμε ξεκουραστεί όσο μπορούμε, όσο είναι εφικτό. Δεν πάμε για να μεθύσουμε, ας είμαστε σοβαροί. Έχουμε τόσες ευκαιρίες όλο το καλοκαίρι, είναι πολύ cheesy να περιμένουμε τον γάμο του συναδέλφου μας για να γίνουμε γκολ.

Πάμε όμως για να περάσουμε καλά. Δεν είναι ντροπή να γεμίσουμε το πιάτο μας με όσο φαγητό θέλουμε. Το ζευγάρι θέλει να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται, να ευχαριστηθούμε. Και, ναι, μπορούμε να πιούμε περισσότερο από ένα ή δύο ποτήρια. Με νεράκι ανάμεσα και πάντα με την σκέψη μας ότι γιορτάζουμε την χαρά των ανθρώπων που ενώνουν τις ζωές τους.

Τρώμε, πίνουμε, χορεύουμε, κάνουμε stories, το ζούμε και ο βαθμός υπερβολής ή εμπλοκής μας σε όλα αυτά είναι καλό να σχετίζεται με την οικειότητα που έχουμε με τους νεόνυμφους.

Κεφάλαιο σεξ

Αυτά τα πράγματα δεν προγραμματίζονται. Αλλά ας αποφύγουμε να κάνουμε σεξ με τον κολλητό του γαμπρού, αν η νύφη είναι, ας πούμε, η κολλητή της κοπέλας του αδερφού μας. Μην μπλέξουμε τα μπούτια μας.

Το πιο ωραίο είναι να κάνουμε σεξ με το δικό μας ταίρι-αν έχουμε κι αν έχει δεχθεί να μας συνοδεύσει στον γάμο.

Μάλλον δεν θα βρούμε, γενικώς, τον έρωτα της ζωής μας σε έναν γάμο (αν και ποτέ δεν ξέρεις) γι’ αυτό προτείνω να κάτσουμε ήσυχα και καλά παιδιά. Δεν παίζουμε σε ταινία, κι ας φαίνεται έτσι.

Ατάκτως εριμμένες συμβουλές προς πάσα χρήση

Προσοχή στα κουτσομπολιά και τους σχολιασμούς. Στο τραπέζι που κάθεστε μπορεί να κάθεται επίσης και ο οποιοσδήποτε άνθρωπος του στενού κύκλου του ζευγαριού. Σχολιάστε αργότερα το υπερβολικό μέικ απ της νύφης ή το λάθος παπούτσι του γαμπρού. Ή καλύτερα, μην το σχολιάσετε καθόλου. Γι’ αυτό σας κάλεσαν; Για να κρίνετε;

Παραγγείλτε με μέτρο μουσικές από τον dj. Και θυμηθείτε: «ό,τι παραγγέλνεται, χορεύεται»

Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση με τρυφερότητα και με χιούμορ. Αυτός, κατά πολλές απόψεις, είναι ένας αρκούντως ασφαλής τρόπος να βλέπετε την ζωή γενικώς, για να την αντέξετε.

Την επόμενη μέρα, στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Θα εκτιμηθεί.

Μην ποστάρετε στόρις και φωτογραφίες αλόγιστα. Μπορεί κάποιος από τους καλεσμένους να μην θλελει να βιντεοσκοπηθεί και να τον δουν οι 4.500 ακόλουθοί σας στο Instagram να χορεύει Μακαρένα.

Στείλτε αυτό το κείμενο στους φίλους και τις φίλες σας που γκρινιάζουν από τώρα για τον γάμο που έχουν να πάνε τον Αύγουστο.