Σας έχει τύχει ποτέ να κοιμάστε, να ονειρεύεστε και να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που ζείτε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή είναι όνειρο και όχι πραγματικότητα; Λες και μέρος της συνείδησής σας ξυπνά μες τον ύπνο σας και έχει ενεργό ρόλο σε αυτό που βλέπετε. 

Μήπως είστε και από τους τυχερούς, που εφόσον το έχουν συνειδητοποιήσει, έχουν καταφέρει να ελέγξουν και την πορεία του όνειρου; Αν ναι, τότε έχετε βιώσει την εμπειρία του συνειδητού ονείρου (lucid dream- διαυγή όνειρα).

Ενώ πιο παλιά είχα την εμπειρία του να συνειδητοποιήσω ενώ κοιμάμαι, ότι “κοίτα, τώρα ονειρεύομαι”, δεν ήξερα ότι είναι κάτι που παρατηρείται γενικά και που μπορείς να εξελίξεις. Ώσπου ένας καλός μου φίλος ήρθε κάποια στιγμή και μου είπε ότι μελετά την ονειροναυτική. Γέλασα και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι λέει. Νόμιζα ότι αναφέρεται σε θέμα της παραψυχολογίας και της παραφυσικής δραστηριότητας.

Αλλά τελικά, το συνειδητό όνειρο, η ονειροναυτική, ερευνάται επιστημονικά για τη φύση του ύπνου. 

Είναι μία κοινή, ανθρώπινη και ιδιαιτέρως παράξενη αντιληπτική εμπειρία που δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να επιλέξει να ξυπνήσει ή να συνεχίσει να ονειρεύεται, συχνά με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ξέρει, ότι ο κόσμος που βιώνει είναι δημιούργημα της φαντασίας και του μυαλού του. Μπορεί να αλλάξει τους νόμους που διέπουν τον κόσμο του ονείρου, να πετάξει, να κάνει τούμπες, να ταξιδέψει πάνω σε σύννεφα και να αποκτήσει υπερδυνάμεις.

Υπάρχει μια ακμάζουσα διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων, που προσπαθούν να μάθουν πώς να ονειρεύονται συνειδητά. 

Η Michelle Carr -ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στην Νέα Υόρκη- για παράδειγμα βλέπει συχνά ότι έρχεται αντιμέτωπη με παλιρροϊκά κύματα στα όνειρά της. Αυτό που θα έπρεπε να είναι ένας τρομακτικός εφιάλτης, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια ιδιότροπη περιπέτεια – χάρη στην ικανότητά της να ελέγχει τα όνειρά της. Μπορεί να μεταμορφωθεί σε δελφίνι και να κολυμπήσει στο νερό. Κάποτε, μεταμόρφωσε το ίδιο το κύμα, μετατρέποντάς το σε ένα γιγάντιο σαλιγκάρι με ένα τεράστιο κέλυφος. «Ήρθε ακριβώς σε μένα – ήταν μια πραγματικά όμορφη στιγμή».

Άλλοι ελπίζουν ότι η άσκηση δεξιοτήτων στα όνειρά τους θα αυξήσει τις ικανότητές τους στην πραγματική ζωή. «Πολλοί επίλεκτοι αθλητές χρησιμοποιούν τα συνειδητά όνειρα για να εξασκήσουν το άθλημά τους».

Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για να εκμεταλλευτεί κανείς αυτήν την κατάσταση ύπνου και συνείδησης, εκτός από την ψυχαγωγία και την προσωπική βελτίωση.

Εντοπίζοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που προκαλεί την αυξημένη επίγνωση και την αίσθηση της δράσης στα διαυγή όνειρα, οι νευροεπιστήμονες και οι ψυχολόγοι ελπίζουν να ξεκλειδώσου νέα μυστικά του μυαλού και να απαντήσουν σε θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της ανθρώπινης συνείδησης, συμπεριλαμβανομένης της φαινομενικά μοναδικής μας ικανότητας για αυτογνωσία. 

Ιστορία της ονειροναυτικής

Αυτό το ενδιαφέρον για τα διαυγή όνειρα αυξάνεται ξεκινά πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Παρά τη γοητεία του με την αλληλεπίδραση μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου στο ανθρώπινο μυαλό, ο Σίγκμουντ Φρόιντ μόλις και μετά βίας ανέφερε τα διαυγή όνειρα στα γραπτά του. Αντίθετα, ήταν μια Αγγλίδα συγγραφέας, η Mary Arnold-Forster, που έδωσε μια από τις πρώτες και πιο λεπτομερείς περιγραφές στο βιβλίο της Studies in Dreams.

Το βιβλίο που εκδόθηκε το 1921 προσέφερε αμέτρητες πολύχρωμες αποδράσεις στο ονειρικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων γοητευτικών περιγραφών των προσπαθειών της να πετάξει. Δεν λέει ακριβώς πότε ξεκίνησαν οι ονειρικές της εξερευνήσεις, αλλά το ενδιαφέρον της φαίνεται ότι πήρε μια πιο σοβαρή τροπή κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν την καταδίωκαν εφιάλτες  για τους θανάτους των γιων της στο μέτωπο.

Πηγή: Good Reads

Η λύση, βρήκε, ήταν να επαναλαμβάνει μία φράση κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγο πριν κοιμηθεί:

«Αυτό είναι μόνο ένα όνειρο. Αν ξυπνήσεις, θα τελειώσει και όλα θα πάνε καλά». Όπως ήλπιζε, η φράση αυτή έφτασε στα όνειρά της – καθώς κατάφερε να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόταν στη μέση μιας φαντασίας. Σύντομα, τα οράματα των επίφοβων τηλεγραφημάτων θανάτου δεν στοίχειωναν πλέον τις νύχτες της. «Θα ήταν δύσκολο να εκφράσω πόσο μεγάλη ήταν η ανακούφιση όταν ήξερα ότι μπορούσα να ξαπλώσω να κοιμηθώ απαλλαγμένη από αυτόν τον ιδιαίτερο τρόμο».

Αποκτώντας αυτή τη συνείδηση ενώ κοιμόταν, είχε ανακαλύψει μια μέθοδο: το διαυγές όνειρο. (Πράγματι, ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα, γνωστό και ως “αυτόματη πρόταση”, πριν από τον ύπνο θεωρείται πλέον ένας από τους καλύτερους τρόπους επίτευξης ενός διαυγούς ονείρου.) Και όπως πολλοί διαυγείς ονειροπόλοι μετά από αυτήν, η Mary Arnold συνειδητοποίησε σύντομα ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσει κανείς από έναν εφιάλτη για να αποφύγει τον τρόμο.

Μόλις συνειδητοποιούσε την αληθινή φύση των ονείρων της, μπορούσε αντ’ αυτού να βυθιστεί στη φαντασία και να απολαύσει τις τολμηρές περιπέτειες.

Παραδόξως, η ικανότητα απαιτούσε αφοσιωμένη πρακτική. Προφανώς, ακόμη και στα όνειρα, δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλα κατορθώματα χωρίς προσπάθεια. Προσπαθούσε καιρό να πετάξει και μόνο μετά από αφοσίωση και σκέψη κατάφερε να πραγματοποιήση μια μακρά ονειρεμένη πτήση πέρα από τον Ατλαντικό.

Artwork: Artificial Vandalism

Επιστημονικές έρευνες για τα διαυγή όνειρα

Η έρευνα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970 οδήγησε στην ανακάλυψη ότι τα διαυγή όνειρα συσχετίστηκαν με τον ύπνο REM και τη δημιουργία του ηλεκτροοφθαλμογραφήματος (EOG) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ενός προκαθορισμένου συνόλου κινήσεων των ματιών προκειμένου να σηματοδοτήσει την επίγνωση.

Η ανάπτυξη τεχνολογίας όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν στους ερευνητές να εξετάσουν πιο προσεκτικά τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδήγησε σε αυξημένη έρευνα για αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διαυγών ονείρων.

Με βάση τις εμπειρίες της, η Arnold-Forster πρότεινε ότι οι άνθρωποι έχουν μια «διπλή συνείδηση». Η μία είναι ο «πρωταρχικός εαυτός», που μας επιτρέπει να αναλύσουμε τις περιστάσεις και να εφαρμόσουμε λογική σε αυτό που βιώνουμε – αλλά είναι τυπικά ανενεργό κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφήνοντάς μας μια ονειρική συνείδηση που δεν μπορεί να αντανακλάται στη δική του κατάσταση. Στα διαυγή όνειρα, ωστόσο, ο πρωταρχικός εαυτός «ξυπνά», φέρνοντας μαζί του «μνήμες, γνώση γεγονότων και συλλογισμούς», καθώς και την επίγνωση ότι κάποιος κοιμάται.

Οι νευροεπιστήμονες και οι ψυχολόγοι σήμερα μπορεί να διστάζουν με τον όρο «διπλή συνείδηση», αλλά οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι τα διαυγή όνειρα περιλαμβάνουν αυξημένη αυτογνωσία και προβληματισμό, μεγαλύτερη αίσθηση αυτενέργειας και θέλησης και ικανότητα σκέψης για το πιο μακρινό παρελθόν και το μέλλον.  Αυτά μαζί σηματοδοτούν μια ουσιαστικά διαφορετική νοητική εμπειρία από την τυπικά παθητική κατάσταση των μη διαυγών ονείρων.

Τέτοιες περιπετειώδεις και πολύχρωμες αφηγήσεις θα τραβούσαν την προσοχή του Allan Hobson, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που προσπάθησε να κάνει πράξη τις συμβουλές της  Mary Arnold .

«Σύντομα ονειρευόμουν και συνειδητοποιούσα ότι ονειρευόμουν. Είχα διαύγεια πνεύματος. Μπορούσα να παρατηρώ και ακόμη και να κατευθύνω τα όνειρά μου», δημοσίευσε πρόσφατα για την εμπειρία.

 «Επίσης, όπως η Mary Arnold-Forster, μπορούσα να πετάξω. Θα μπορούσα να κάνω έρωτα με όποιον ήθελα… Θα μπορούσα ακόμη και να ξυπνήσω, στο καλύτερο σημείο για να θυμηθώ τις εξωτικές περιπέτειες των ονείρων μου, και μετά να επιστρέψω αμέσως στην ίδια ή σε κάποια πιο προτιμώμενη ονειρική ατμόσφαιρα. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να πειστώ ότι η επιστήμη των ονείρων ήταν όχι μόνο δυνατή αλλά και εξαιρετικά πολλά υποσχόμενη».

Μαζί με την Ursula Voss στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, ο Hobson ξεκίνησε το 2009 έρευνα σκανάροντας τους εγκεφάλους διαυγών ονειροπόλων για να προσπαθήσει να καταλάβει πώς ο εγκέφαλος που ονειρεύεται -συνήθως παθητικός- ξυπνά με την αυξημένη αυτογνωσία και πρακτικότητα που χαρακτηρίζει τη διαύγεια. 

Είναι παρόμοιο,με τη στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητας όταν από τις βασικές αντιλήψεις για τα ζώα φτάσαμε στα πλάσματα που σκέφτονται, αισθάνονται, συνειδητοποιούν τον εαυτό τους, όταν αποκτήσαμε αυτογνωσία. 

Οφέλη του συνειδητού ονείρου

Η έρευνα δείχνει ότι ο πρόσθιος προμετωπιαίος φλοιός, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αυτοστοχασμού, είναι μεγαλύτερος σε άτομα που αναφέρουν ότι έχουν συχνά διαυγή όνειρα. Αυτό υπόσχεται πολλά για την περαιτέρω εξερεύνηση της ανώτερης κατάστασης της συνείδησής μας.

Άλλοι διερευνούν εκ νέου τα διαυγή όνειρα ως θεραπεία για εφιάλτες –όπως ακριβώς είχε προτείνει ο Arnold-Forster– ιδιαίτερα στα παιδιά.  Το να αντιδράσουμε συνειδητά σε έναν εφιάλτη μπορεί να μας επιτρέψει να αλλάξουμε τη φύση του ονείρου και να απαλλαγούμε από τις τρομακτικές εικόνες του.

Μερικοί προτείνουν ότι τα διαυγή όνειρα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους ή της διαταραχής μετατραυματικού στρες. Επειδή το όνειρο επιτρέπει στους ανθρώπους να εξερευνούν καταστάσεις με έναν βαθμό ελέγχου, θα μπορούσαν να εξασκηθούν στο να κάνουν πράγματα που τους προκαλούν συνήθως άγχος ή να μάθουν να χαλαρώνουν σε καταστάσεις που κανονικά θα τους προκαλούσαν δυσφορία στον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, καθώς το διαυγές όνειρο επιτρέπει στον ονειροπόλο να εφεύρει ή να δημιουργήσει οτιδήποτε μέσα στο όνειρο, θα μπορούσε να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για ενίσχυση της έμπνευσης και της δημιουργικότητας. 

Εμπειρίες και όνειρα

Η ερμηνεία των ονείρων του Sigmund Freud είχε δημοσιευτεί δύο δεκαετίες πριν από τις Studies in Dreams του Arnold-Forster και οι θεωρίες του για την ψυχανάλυση ήταν ήδη συγκλονιστικές και συναρπαστικές για τη μοντέρνα διανόηση της Ευρώπης. 

Ωστόσο, η Arnold-Forster απέρριψε ως επί το πλείστον τις θεωρίες του ότι τα όνειρα ήταν αλληγορίες των πιο χυδαίων παρορμήσεων μας. «Η εμπειρία μου με πείθει ότι δεν είναι αλήθεια ότι όλα τα όνειρα είναι συμβολικά», είπε. «Ευτυχώς δεν χρειάζεται να πιστεύουμε ότι η φύση των ονείρων, που για πολλούς από εμάς αποτελούν τόσο μεγάλο στοιχείο ευχαρίστησης στη ζωή, έχει στενή σχέση με τις νοσηρές εμμονές της ασθένειας μας».

Αντίθετα, επεσήμανε ότι τα όνειρά μας χτίζονται από μια πολύ πιο κοσμική ουσία: τις αναμνήσεις μας. «Συμβαίνει συνεχώς κάποια ιδέα που γεμίζει τις σκέψεις μας μια μέρα θα καθορίσει την πορεία των ονείρων μας είτε την επόμενη νύχτα είτε μετά από ένα διάστημα, μερικές νύχτες αργότερα».

Πράγματι, σήμερα, όλα αυτά μπορούν να εξηγηθούν από τις γνώσεις μας για την εμπέδωση της μνήμης. Καθώς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος διερευνά την εμπειρία μας για να τα καταγράψει και να τα παραδώσει στο τμήμα του μυαλού υπεύθυνο για τη μακροχρόνια αποθήκευση. Κάνοντάς το αυτό, μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου τα κυκλώματα που εμπλέκονται στη μνήμη, έτσι εισέρχονται στα όνειρά μας με εκπληκτικούς και μερικές φορές σουρεαλιστικούς τρόπους.

Το σημαντικότερο είναι ότι η εκτίμηση της Arnold-Forster για τους χρόνους ήταν εντυπωσιακά ακριβής – οι αναμνήσεις εισέρχονται πρώτα στα όνειρά μας περίπου μία έως δύο ημέρες μετά από ένα συμβάν και μετά μια εβδομάδα αργότερα, οδηγώντας σε ένα λεγόμενο «φαινόμενο υστέρησης ονείρου». Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος εδραιώνει τις μνήμες του σε δύο διαφορετικά στάδια.

Καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες συνεχίζουν το έργο που ξεκίνησε αυτή η εκκεντρική, αριστοκρατική πρωτοπόρος, οι ιδέες της μπορεί να αποδειχθούν μόνο η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης κατανόησης του κοιμισμένου μυαλού.

Εξάλλου, περνάμε το 1/3 της ζωής μας κοιμισμένοι – ωστόσο λίγοι από εμάς προσέχουν πολύ αυτές τις νυχτερινές αποδράσεις. «Μόνο όταν τα όνειρα τρόμου, τα όνειρα θλίψης και τα όνειρα του κακού έχουν πάψει να έχουν δύναμη πάνω μας, μπορούμε να απολαύσουμε πλήρως τη ζωή των ονείρων μας», είχε γράψει  Arnold-Forster . 

«Γιατί μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε με απόλυτη σιγουριά τη νυχτερινή περιπέτεια των ονείρων μας και να εξερευνήσουμε την άγνωστη και απολαυστική χώρα στην οποία μας δανείζουν το κλειδί»

Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, αυτή η υπέροχη πραγματικότητα, όπου όλα είναι πιθανά και καθένας μπορεί να φτιάξει τον ουτοπικό του παράδεισο μπορεί τώρα να είναι εφικτή για όλους μας.