Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία ενός πουλιού έχει γίνει viral και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρόκειται για πραγματικότητα ή είναι αποτέλεσμα photoshop. Πρόκειται, όμως, για μια πραγματική φωτογραφία με τίτλο “Gap”, που τραβήχτηκε από τον Ιάπωνα φωτογράφο Kenichi Ohno στην περιοχή Kantō του Honshu, μέρος της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο. Ο Kenichi υπέβαλε τη φωτογραφία στον 39ο διαγωνισμό φωτογραφίας “Japanese Nature” που διοργανώθηκε από την All-Japan Association of Photographic Societies (AJAPS), η οποία διαθέτει 100.000 μέλη σε όλη την Ιαπωνία, και στην φωτογραφία δόθηκε το βραβείο “Special Selection”.

Με διοργανωτή και χορηγό την Sony, ο διαγωνισμός είχε φέτος 14.727 συμμετοχές φωτογραφιών από όλη τη χώρα και ο στόχος του διαγωνισμού, όλα αυτά τα χρόνια, είναι να αναδείξει «το μεγαλείο της ιαπωνικής φύσης μέσα από έργα που εκφράζουν άμεσα τα τοπία, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες».

Τι δείχνει η φωτογραφία

Αν και η φωτογραφία μπορεί να μοιάζει με την πρώτη ματιά με σύνθετη εικόνα ενός πουλιού τοποθετημένου πάνω σε δύο διαφορετικά φόντα, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μόνο φωτογραφία του πουλιού που στέκεται στην άκρη του νερού με έναν τοίχο πίσω δεξία και την αντανάκλασή του να δημιουργεί μια συναρπαστική οπτική ψευδαίσθηση.

Όπως σημειώνει το Petapixel, το κάτω μέρος του τοίχου έχει μια σκούρα περιοχή (ίσως φύκια) και η συμμετρική αντανάκλαση αυτής φαίνεται στο νερό από κάτω. Το ύψος του τοίχου και η γωνία λήψης οδηγούν στο να εκτείνεται η αντανάκλαση του τοίχου προς τα κάτω μέχρι την άκρη του νερού, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση.

Αν ακόμα δυσκολεύεστε να καταλάβετε τι δείχνει η εικόνα, εδώ είναι επικαλυμμένη με χρώματα και ετικέτες που την αναλύουν:

φωτογραφία πουλί«Καταπληκτική φωτογραφία με ισχυρό αντίκτυπο», έγραψε η ομοσπονδία AJAPS σχετικά με τη βραβευμένη φωτογραφία. «Υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε αυτήν που δεν μπορείς να καταλάβεις αμέσως πώς τραβήχτηκε. Πρόκειται για μια λήψη που έγινε επειδή δεν υπήρχε άνεμος. Μας διδάσκει ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε μια φωτογραφία. Είναι δύσκολο να φωτογραφίζεις τη φύση όταν υπάρχουν τεχνητά αντικείμενα, αλλά σε αυτή την περίπτωση παίζουν έναν καλό υποστηρικτικό ρόλο και ενισχύουν τη φωτογραφία».