Ο Δεκέμβρης ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στις επόμενες ημέρες, πολύχρωμα γιορτινά φώτα θα συνοδεύουν για ακόμη μία φορά το “Last Christmas” και ο κόσμος θα ξεχυθεί στους εμπορικούς δρόμους προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα δώρα για τα αγαπήμενα τους πρόσωπα. Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι στο επίκεντρο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί είναι αυτοί που έχουν την ονομαστική τους εορτή αυτόν τον μήνα. Στους Βαρβάρα, Νίκος, Άννα, Σπύρος, Ανθή, Ελευθερία, Χρήστος, Δέσποινα, Στέφανος, δεν πρέπει να μόνο να ευχηθούμε, αλλά να πάρουμε και δώρο. Επίσης, δεν πρέπει να βγάλουμε από την εξίσωση και όσους έχουν γενέθλια. Όπως καταλάβατε, ή γνωρίζετε ήδη από τις προηγούμενες χρονιές, η λίστα με τα δώρα τον Δεκέμβρη είναι μεγάλη. Βέβαια, ακόμα μεγαλύτερη είναι η κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα.

Αν οι ατελείωτες ουρές στη Black Friday σας έκαναν να σαστίσετε, τότε οι επόμενες ημέρες θα είναι μία διαρκής πρόκληση για εσάς. Αν δεν θέλετε να την αντιμετωπίσετε και να γίνετε μέρος της, υπάρχουν τρόποι για να την αποφύγετε. Μετά από έρευνα, πολλές δοκιμές και πειραματισμούς, ήρθε η στιγμή να σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό επιβίωσης για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας κι όχι μόνο.

Ξυπνήστε νωρίτερα

Τα απογευματινά ψώνια μπορεί να είναι βολικά, επειδή μόνο τότε μπορεί να έχετε ελεύθερο χρόνο, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναντήσετε στο διάβα σας ένα πλήθος από διψασμένους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν αυτή την καταναλωτική διαδικασία. Αν θέλετε να φύγει το χρέος των δώρων από πάνω σας, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, τότε πρέπει να κάνετε τις αγορές σας, νωρίς το πρωί. Αν δουλεύετε μετά τις 10, τότε προλαβαίνετε να κάνετε μία στάση πριν σε κάποια αγορά κοντά στο σπίτι ή στον εργασιακό σας χώρο. Με τα περισσότερα να ανοίγουν στις 9 το πρωί, η αγορά δώρων μπορεί εν τέλει να γίνει μία απολαυστική διαδικασία. Ναι, θα θυσιάσετε μία ώρα από τον ύπνο σας, αλλά θα έχετε καταφέρει να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία.

Αν δεν δουλεύετε νωρίς και δεν προλαβαίνετε να κάνετε αυτή τη σύντομη στάση, μπορείτε να πάτε το Σάββατο, πάλι νωρίς το πρωί. Όπως ξέρετε, Σάββατο είναι η κατεξοχήν ημέρα για τέτοιες αγορές, ειδικά όσον αφορά τις οικογένειες, που δεν έχουν χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στη περίπτωση που επιλέξετε να επισκεφθείτε τα μαγάζια, μερικές ώρες μετά από το άνοιγμά τους, είναι πολύ πιθανό να μη γλιτώσετε την ταλαιπωρία και να μετανιώσετε πολύ σύντομα γι’ αυτή σας την απόφαση.

Διαλέξτε προσεκτικά περιοχή 

Τα πολυκαταστήματα και το κέντρο της Αθήνας, ειδικά τις απογευματινές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς και το Σάββατο, γίνονται απροσπέλαστα. Μπορεί σε τέτοια μέρη να βρίσκετε συγκεντρωμένα τα περισσότερα μαγαζιά, ωστόσο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μοιάζουν με απαγορευμένες ζώνες. Οι αγορές της Νέας Σμύρνης, της Νέας Ιωνίας, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου κ.α., είναι κάποιες εναλλακτικές περιοχές στις οποίες αν πάτε, θα συναντήσετε λιγότερο κόσμο και θα αγοράσετε πιο γρήγορα τα δώρα σας.

Στοχευμένες αναζητήσεις

Το μεγαλύτερο λάθος, στο οποίο αρκετοί μπορεί να πέσετε, είναι να μην έχετε αποφασίσει από πριν σε ποια καταστήματα πρέπει να ψάξετε. Καλλυντικά, παπούτσια, μπλούζα, αξεσουάρ, βιβλίο, διακοσμήτικο, ποια κατηγορία θα διαλέξετε; Αυτό είναι πρώτο βήμα που πρέπει να έχετε εκπληρώσει, πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας για να κατευθυνθείτε προς τα μαγαζιά. Αν φτάσετε στην αγορά ή στο πολυκατάστημα χωρίς να έχετε κάποιον στόχο, το πιο πιθανό είναι να μπερδευτείτε, να χαοθείτε και να ξοδέψετε παραπάνω χρόνο απ’ όσο πραγματικά θα χρειαζόσασταν.

Το διαδίκτυο, ο θεός των αγορών

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να βάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία της ατελείωτης ορθοστασίας ή ακόμα και του πρωινού ξυπνήματος, αφού όλα όσα χρειάζεστε μπορείτε να βρείτε με μία μικρή διαδικτυακή πλόηγηση από την άνεση του καναπέ σας. Οι μεγάλες αλυσίδες κατάστηματων είναι σωτήριες για περιστάσεις όπως αυτή των γιορτών. Κατά την έξοδό σας στο ταμείο της ιστοσελίδας, αφού έχετε επιλέξει το προϊόν που επιθυμείτε, υπάρχει επιλογή του δώρου. Όπως σας ρωτάνε, δηλαδή, διά ζώσης στο ταμείο «είναι για δώρο ή για εσάς;», η ίδια επιλογή σας προσφέρετε και ηλεκτρονικά. Βέβαια, αν θέλετε να στηρίξετε κάποια μικρή επιχείρηση, μπορείτε να έρθετε σε συνεννόηση με το κατάστημα και να ζητήσετε κάρτα αλλαγής, εκτός από την απόδειξη του προϊόντος.

Η επιλογή της δωροκάρτας

Αυτή η απρόσωπη και βιαστική λύση έχει την ικανότητα να σας λύσει τα χέρια και να σας σώσει σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Αν δεν γνωρίζετε καλά τον παραλήπτη του δώρου ή τις ανάγκες που έχει εκείνο το διάστημα, μία δωροεπιταγή σε μία όμορφη συσκευασία, συνοδευόμενη από κάποια ευχετήρια κάρτα, ίσως είναι η ιδανική λύση που μπορεί να του φανεί και πιο χρήσιμη στην πράξη. Σκεφτείτε να σας έπαιρναν ως κεριά, ενώ τα σιχαίνεστε, ή κάποιο πουκάμισο από μία εταιρία με συγκεκριμένο ύφος ρούχων. Δεν θα προτιμούσατε μία δωροκάρτα από κάποιο ουδέτερο μαγαζί με πολλές επιλογές; Αν απαντήσατε ναι, σκεφτείτε ότι η δωροκάρτα δεν φαντάζει ως τόσο κακή επιλογή τελικά.