Ο γερμάνός πιλότος της Formula 1 Sebastian Vettel αν και παραδέχθηκε πως το άθλημα έχει δρόμο  να διανύσει μέχρι να φτάσει στην συμπερίληψη, πιστεύει πως το πρωτάθλημα θα καλωσόριζε πλέον έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο οδηγό μονοθέσιου.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος γνωστός gay οδηγός που έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της F1 στις αρχές των 70s, ήταν ο Βρετανός Mark Beuttler ο οποίος πέθανε το 1988 σε ηλικία 48 ετών λόγω επιπλοκών στην υγεία του που προκλήθηκαν από το AIDS.

Aπό το 2019, ο οργανισμός Racing Pride έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να παρακινήσει περισσότερα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να λάβουν μέρος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικότερα, ανακοινώνοντας μάλιστα τη συνεργασία του με το brand Alpine την Πέμπτη που μας πέρασε.

Ο Sebastian Vettel θα ποζάρει στο εξώφυλλο Ιουλίου-Αυγούστου του δημοφιλούς gay περιοδικού Attitude.

O τέσσερις φορές πρωταθλητής της Formula 1 Sebastian Vettel για λογαριασμό της Aston Martin είναι straight και με τη συνέντευξή του αυτή, αποκαλύπτει πως είναι “σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας” ενώ μιλά και για τη συμπερίληψη στο πρωτάθλημα..

«Ναι το πιστεύω. Ίσως αυτό δεν θα ίσχυε στο παρελθόν, αλλά τώρα πιστεύω ότι ένας γκέι οδηγός θα ήταν ευπρόσδεκτος και ορθώς. Νιώθω ότι ένας ομοφυλόφιλος οδηγός θα βοηθούσε να επιταχυνθεί η εξάλειψη της προκατάληψης και να ωθήσει το άθλημά μας σε μια καλύτερη κατεύθυνση», απάντησε στην ερώτηση εάν η Formula 1 είναι έτοιμη να δεχθεί έναν ανοιχτά gay οδηγό.

«Παρότι η οδήγηση είναι από μόνη της δυναμική, λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποια μέλη της κοινότητά της είναι πολύ αργά, σχεδόν στατικά, σε ό,τι αφορά στην πρόοδο. Αλλά η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Τα αυτοκίνητα άλλαξαν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Οι οδηγοί έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν, ξανά προς το καλύτερο. Οπότε έχω ελπίδα και για αυτό θα καλωσόριζα απολύτως έναν γκέι οδηγό στην Formula 1. Πιστεύω και ελπίζω ότι το άθλημά μας θα είναι έτοιμο για αυτό», είπε.

“Υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη συμπερίληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όχι μόνο σε όρους σεξουαλικότητας αλλά και ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας γυναίκες, μαύρους ανθρώπους, ΑμεΑ κτλ. Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια. Πρέπει να δράσουμε, αντί απλά να μιλάμε για αυτό” εξήγησε ο Vettel.

«Δεν το έχω δει μπροστά μου, αλλά έχω ακούσει ανθρώπους (στη F1) να μιλούν αρνητικά για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η ομοφοβία είναι προκατάληψη και η προκατάληψη είναι λάθος. Είναι πραγματικά τόσο απλό», αποκάλυψε ο πιλότος.

Για ποιους λόγους όμως ένας τυχόν gay οδηγός δεν κάνει coming out; Ρωτήθηκε ο Vettel για λογαριασμό του “Attitude” :
“Οι λόγοι μπορεί να είναι παρόμοιοι με την κατάσταση σε ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο. Η παλιά εικόνα ενός ποδοσφαιριστή ή ενός οδηγού ως “ήρωα” που θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Αλλά τα κριτήρια συχνά είναι απλά λάθος. Ποιος τα όρισε; Ποιος αποφασίζει;” απάντησε.

Και συνέχισε λέγοντας: “Για παράδειγμα “οι άνδρες δεν κλαίνε” ή “μην δείχνεις αδυναμία”. Πώς συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο αυτά τα στερεότυπα με τις επιδόσεις μας; Γιατί η κοινωνία ακόμη ντροπιάζει κάποιον που παραδέχεται μια αδυναμία ή μια αποτυχία; Για εμένα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Απαιτεί τεράστιο θάρρος για να δείξεις τον πραγματικό εαυτό σου αντί να κρύβεσαι πίσω από ένα προσωπείο βασισμένο στο τι περιμένουν οι άνθρωποι. Θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και να καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα των ανθρώπων μας έκανε να εξελιχθούμε”, δήλωσε.

“Για εμένα είναι πολύ απλό. Πώς μπορεί οποιοσδήποτε να πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει σε κάποιον άλλον πώς πρέπει να ζήσει ή ποιον να αγαπήσει; Η απάντηση είναι: δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Χαίρομαι που υπερασπίζομαι αυτή την αρχή”.

Στην ερώτηση ποια είναι η σχέση του με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο πιλότος ξεκαθάρισε: “Το αν συμπαθώ κάποιον δεν έχει καμία σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή το χρώμα του δέρματός του. Τους βλέπω όλους ως ίσους. Αλλά οι ιστορίες ανθρώπων και το πώς αντιμετώπισαν την καταπίεση, σίγουρα με έχουν επηρεάσει, συνειδητά και υποσυνείδητα”.

Όσο για το αν θα απείχε από έναν αγώνα που γίνεται σε χώρα που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είπε:

“Kαμία χώρα δεν είναι τέλεια. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, υπάρχουν κάποιες που πηγαίνουμε οι οποίες είναι πολύ πιο σκληρές από άλλες. Θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να αγωνιστούμε σε αυτές τις χώρες. Και μετά τι; Αν δεν αγωνιζόμασταν εκεί, δεν θα είχαμε τη δύναμη να κάνουμε οποιαδήποτε θετική διαφορά. Αγωνιζόμενοι σε αυτές τις χώρες και ευγενικά, αλλά αποφασιστικά, υπερασπίζοντας αυτές τις αξίες και τις αρχές που είναι σημαντικές για εμάς, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν θετικό αντίκτυπο”.