Ο Αzuma Makoto έχει εξομολογηθεί ότι μιλάει με τα λουλούδια: «Ακούω τις φωνές τους. Σαν τους ανθρώπους, ξυπνούν κι αυτά το πρωί. Τότε είναι η καλύτερη ώρα να ασχοληθείς μαζί τους…Όταν ένας ανθοπώλης φτιάχνει μια ανθοδέσμη απερίσκεπτα, με μισή καρδιά, νιώθω τη θλίψη των λουλουδιών».

Aπό τo 2002 που ίδρυσε το «ατελιέ λουλουδιών» Jardins des Fleurs, έχει υπερβεί πολλές φορές το ρόλο του παραδοσιακού ανθοπώλη με τις ριζοσπαστικές ιδέες του. Έβαλε φωτιά σε ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα σε μια σπηλιά, στόλισε ωμό κρέας με δελφίνιο και ντάλιες, ενώ το 2014 έγινε πρωτοσέλιδο, στέλνοντας ένα μπονσάι 50 ετών και συνθέσεις με κρίνους, ορχιδέες και ίριδες στη στρατόσφαιρα. Το 2017 έκλεψε την παράσταση στο σόου του Dries van Noten, με εντυπωσιακά τεμάχια πάγου που περιείχαν παγωμένα λουλούδια. Σήμερα, το κατάστημά του στο Τόκιο έχει ατμόσφαιρα κρεοπωλείου, με τους υπαλλήλους ντυμένους με λευκές ποδιές να τακτοποιούν και να κόβουν λουλούδια πάνω σε μεταλλικούς πάγκους.

Η σύλληψη της ομορφιάς των λουλουδιών έχει γίνει ο σκοπός της ζωής του: «Τα λουλούδια ζουν δέκα μέρες – αν το συγκρίνετε με τον κύκλο ζωής του ανθρώπου, είναι σαν να γερνάνε δέκα χρόνια την ημέρα. Έχουμε πολύ λίγο καιρό στη διάθεσή μας για να τα απολαύσουμε. Αν κόψεις ένα λουλούδι από τη φύση, σαν καλλιτέχνης έχεις την ευθύνη να το δώσεις νόημα».

Για τη νέα συνεργασία του με τα Parfums Dior, ο 46χρονος καλλιτέχνης δημιούργησε οκτώ γλυπτά -καθένα εμπνευσμένο από την οσφρητική υπογραφή των αρωμάτων της La Collection Privée. Την φωτογράφιση των συναρπαστικών γλυπτών που αποτελούν μια ποιητική έκφραση των εφήμερων αρωμάτων, ανέλαβε ο πιστός συνεργάτης του, Shunsuke Shiinoki.   

«Τα αρώματα της La Collection Privée Christian Dior είναι γεμάτα από την ομορφιά και τον πλούτο των αρωμάτων από άνθη που τέμνονται και αναμειγνύονται», δηλώνει ο Makoto. Για το άρωμα Sakura, που είναι εμπνευσμένο από την εποχή των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία, ο καλλιτέχνης δημιούργησε «ένα πολύ ελαφρύ, διακριτικό ροζ σύμπαν που συμβολίζει την έντονη αλλά συγκρατημένη αίσθηση ομορφιάς που έχουμε στο Ιαπωνία». Το καπνιστό και ξυλώδες Oud Rosewood οπτικοποιήθηκε με ένα έργο που εκφράζει τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα του δάσους, «με λουλούδια με στρογγυλεμένα σχήματα που φωτίζονται από ένα άγγιγμα πολύτιμης λάμψης».

Ο αφοσιωμένος ανθοπώλης αγάπησε τα λουλούδια το 1997, όταν μετακόμισε στο Τόκιο για να ασχοληθεί με την ροκ μουσική. Εκεί, έπιασε δουλειά σε μια υπαίθρια αγορά, έκανε μαθήματα Ικεμπάνα και σύντομα άνοιξε το ανθοπωλείο του, την «haute-couture της ανθοδετικής» όπως το αποκαλούν, μαζί με τον Shunsuke Shiinoki. Πιστεύει ότι τα λουλούδια είναι σαν τις προσευχές. «Από τη γέννηση μέχρι τις επετείους, τα γενέθλια, τους γάμους, τη συμπάθεια, την ενθάρρυνση, ακόμη και τον θάνατο, εμπιστευόμαστε τα διάφορα συναισθήματά μας στα λουλούδια και ζούμε με αυτά».

instagram.com

Δείτε ένα βίντεο