«Και για πες, τι μουσική ακούς;» ρωτάς αμήχανα τον συνομιλητή σου. Η μουσική, άλλωστε, είναι το πιο κοινό θέμα συζήτησης στα πρώτα ραντεβού. Εκτός αυτού, είναι μια γλώσσα αγάπης. Η μουσική είναι καθοριστική για την κοινωνική μας ταυτότητα και επηρεάζει τα πάντα, από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε μέχρι τον τρόπο που μιλάμε και ντυνόμαστε. Όχι μόνο αυτό, αλλά μας φέρνει πιο κοντά με αγνώστους, φίλους, συγγενείς αλλά κυρίως με τον εαυτό μας. Αυτή η πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται και στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών. Πάνω από το 84% των χρηστών του Tinder ελπίζουν να βρουν έναν ταίρι που να μοιράζονται τα ίδια μουσικά γούστα. 

Θα κάνατε κάτι με ένα άτομο που ακούει εντελώς διαφορετική μουσική με σας; Μπορεί μια σχέση να αντέξει αν οι δυο σας έχετε διαφορετικά γούστα; Κατά τη γνώμη μου, μπορεί και παραμπορεί. Ωστόσο, τι απαντά η επιστήμη; Το ερευνήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Η διατριβή “Message in a ballad” μελετά τον ρόλο των μουσικών προτιμήσεων στη διαπροσωπική μας αντίληψη. Εξετάζει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε το μουσικό κριτήριο για να διατυπώσουμε μια εικόνα για τους γύρω μας. «Η μουσική ήταν το πιο κοινό θέμα στις συνομιλίες μεταξύ αγνώστων». Έχει ενδιαφέρον ότι όταν δε γνωρίζουμε κάποιον, ένα από τα πρώτα αντανακλαστικά μας (μετά από το όνομα ή το επάγγελμα) είναι να τον ρωτήσουμε τι ακούει. Τόσο καθοριστικό το θεωρούμε για την κατανόηση του Άλλου.

Οι ερευνητές πήραν 60 φοιτητές, τους χώρισαν σε ζευγάρια για έξι εβδομάδες και τους ζήτησαν να γνωριστούν μεταξύ τους. Μετά από έξι εβδομάδες, ανακάλυψαν ότι η μουσική δεν ήταν απλά το πιο συχνό θέμα συζήτησης αλλά και το πιο ενδιαφέρον. Θέματα όπως ταινίες, βιβλία και αθλήματα έπεφταν στο περιθώριο, ενώ η μουσική προσφερόταν για περισσότερες και μεγαλύτερες συζητήσεις.

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι η μουσική είναι το πιο αποκαλυπτικό και προσωπικό μέσο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μας προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μιλάμε για μουσική από ότι για βιβλία, ταινίες και αθλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η μουσική είναι το πιο αποκαλυπτικό και προσωπικό μέσο. Μετάφραση: μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για ένα άτομο κοιτώντας το ιστορικό του στο Spotify από ότι κοιτώντας τη βιβλιοθήκη του.

«Οι άνθρωποι θεωρούν τις προτιμήσεις τους στη μουσική πιο αποκαλυπτικές για την προσωπικότητά τους από τις προτιμήσεις τους σε βιβλία, ρούχα, φαγητό, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές», αναφέρει η μελέτη, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιούμε τη μουσική για να μεταδώσουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας στον έξω κόσμο.

Τα μουσικά γούστα επηρεάζουν το πόσο «ελκυστικοί» είμαστε

Στο “Effects of Associating with Musical Genres on Heterosexual Attraction“, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μουσικά ακούσματα μπορεί πραγματικά να επηρεάσουν το πόσο ελκυστικούς μας θεωρούν οι υπόλοιποι γύρω μας.

Η μελέτη περιελάμβανε το εξής πείραμα. Οι συμμετέχοντες έβλεπαν ορισμένα βίντεο-γνωριμιών, στα οποία το κάθε άτομο μιλούσε για τον εαυτό του. Κάποια προφίλ ανέφεραν στο τέλος τι μουσική ακούνε, ενώ άλλα όχι. Τα προφίλ που μιλούσαν για τα αγαπημένα τους είδη μουσικής, θεωρήθηκαν πιο ελκυστικά κι ενδιαφέροντα από αυτά που δεν δήλωσαν καθόλου τα μουσικά τους γούστα.

Και, λοιπόν, ποιο είναι το πιο σέξι μουσικό είδος; Ας ξεκινήσουμε με το λιγότερο ελκυστικό, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες: η κάντρι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι «η αγάπη για το heavy metal ενίσχυε πολύ την ελκυστικότητα των ανδρών, αλλά μείωνε την ελκυστικότητα των γυναικών. Η αγάπη για την κλασική μουσική είχε τα αντίστροφα αποτελέσματα. Έκανε τις γυναίκες πιο ελκυστικές και τους άντρες πιο ξενέρωτους (*Διαφωνώ, διαφωνώ, διαφωνώ για πάντα*)

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι άντρες είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο να μοιράζονται το ίδιο μουσικό γούστο με τη σύντροφό τους. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται και τόσο πολύ.

Τα μουσικά γούστα διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας αλλά  την ερωτική συμβατότητά μας

Στο “Values, Functions of Music και Musical Preferences“, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μουσικά γούστα, όχι μόνο διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας, αλλά επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και επομένως πόσο συμβατοί θεωρούμε ότι είμαστε με τους άλλους.

«Οι συνειρμικές αξίες των μουσικών ειδών που εμφανίζονται πιο σταθερά στις μελέτες περιλαμβάνουν έντονα στυλ», αναφέρει η μελέτη. Το να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή θεωρείται θετικό. Το να εμένουμε στα δικά μας γούστα, από την άλλη, συνδέεται αρνητικά «ειδικά όταν αφορά είδη όπως το ροκ και το μέταλ».

Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να συσχετίζουν το χιπ χοπ και την ποπ με την αυτοπεποίθηση και την αυτο-βελτίωση, ενώ η τζαζ και η κλασική μουσική συνδέονται με μια αίσθηση «υπερβατική».

μουσικά γούστα
Φωτ.: Mohammad Metri
/ Unsplash

Αν δεν έχετε το ίδιο γούστο, κλάφτα!

Τελικά, θα κάνατε κάτι με άτομο που ακούει διαφορετική μουσική; Οι απόψεις διίστανται, αφού σε άλλη έρευνα πάνω από το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δε θα έβγαιναν με κάποιο που κατά τη γνώμη τους «δεν έχει καλό μουσικό γούστο».

Και ίσως καλά θα κάνανε αφού, μόνο το 2% των ζευγαριών με «πολύ διαφορετικά» μουσικά γούστα επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Αυτός ο αριθμός είναι συγκλονιστικός αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Σκεφτείτε πόσο πανταχού παρούσα είναι η μουσική στη ζωή μας. Νυχτερινή ζωή, εκδρομές, μετακινήσεις, ταξίδια, σπουδές, γυμναστική και πολλά άλλα. Η μουσική είναι παντού και αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν μοιράζεστε το ίδιο γούστο, αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για τη σχέση σας. Οπότε, στο επόμενό σας ραντεβού, ξέρετε τι να ρωτήσετε.