Οι Millennials, γεννημένοι μεταξύ των δεκαετιών του 80 και των 00s και παιδιά των baby boomers, είναι σήμερα η πιο πολυσυζητημένη γενιά.

Είναι μια γενιά που έχει μελετηθεί και συζητηθεί πολύ. Είναι η πρώτη γενιά στην ιστορία που μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Επομένως, καθώς η τεχνολογία ήταν και είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους, είναι εύλογο τόσο η ταυτότητά τους όσο και οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους στάσεις να έχουν επηρεαστεί και διαμορφωθεί αναλόγως.

Είναι νέοι, εθισμένοι στην τεχνολογία, άθεοι -σε μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη γενιά- και σε σημαντικό ποσοστό άνεργοι -συγκριτικά με τους γονείς τους στην ίδια ηλικία-, ως εκ τούτου με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Η γενιά αυτή παντρεύεται σε μεγαλύτερη ηλικία δεν κάνει παιδιά, ενώ εμφανίζεται να είναι η λιγότερο ευνοημένη από την ανάκαμψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008, καθώς ο μέσος όρος των εισοδημάτων της έχει μειωθεί σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για άτομα που παραμένουν περισσότερο χρόνο κάτω από την οικογενειακή στέγη, που αποταμιεύουν ελάχιστα και επιδιώκουν την εμπειρία, όχι την ιδιοκτησία – το 78% των Μillennials θα προτιμούσε να ξοδέψει χρήματα για μια εμπειρία παρά για κάποιο υλικό αγαθό (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η αγορά αυτοκινήτου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα μόνον για το 15% των σημερινών νέων). Ήδη, η οικονομία και οι αγορές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στις ανάγκες και επιθυμίες της γενιάς αυτής. Σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις, οι Millennials βρίσκονται πίσω από εκεί που βρίσκονταν οι άλλες γενιές στην αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση, με μικρότερο πλούτο και μειωμένη συμμετοχή σε προγράμματα αποταμίευσης για τη συνταξιοδότηση. Αυτή η οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα φερεγγυότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι Millennials δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν τη συνταξιοδότηση όπως οι προηγούμενες γενιές. Οι Millennials μπορούν να περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν μερικά χρόνια αργότερα από τους γονείς τους και να αρκεστούν σε ελαφρώς λιγότερες κρατικές παροχές.

Οι Millennials έχουν μεγάλες φιλοδοξίες για τη συνταξιοδότησή τους. Όχι μόνο όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 δηλώνουν ότι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από άλλες γενιές (με στόχο να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό λίγο μετά την ηλικία των 61 ετών), αλλά θέλουν επίσης να έχουν μια πιο νομαδική συνταξιοδότηση, αποφεύγοντας την ιδιοκτησία σπιτιού για να ταξιδέψουν στον κόσμο και να ζήσουν σε διάφορα μέρη.

Αλλά αυτά τα όνειρα προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα. Όπως συνόψισαν στα τέλη του 2018 ερευνητές από το Ινστιτούτο Brookings, τη Σχολή Kennedy του Harvard και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins:

«Οι καριέρες των Millennials ξεκίνησαν δύσκολα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της Μεγάλης Ύφεσης του 2007-9 και της επακόλουθης τρομερά αργής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Απασχολούνται κυρίως σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας (οι οποίες έχουν ασθενέστερες συνταξιοδοτικές παροχές από τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας) σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες γενιές. Θα χρειαστεί να διαχειριστούν τα δικά τους συνταξιοδοτικά προγράμματα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες γενιές, ενώ είναι επίσης πιθανό να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντιμετωπίζουν επίσης ένα οικονομικό μέλλον με προβλέψεις για χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης και οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, οι Millennials βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των άλλων γενεών όσον αφορά την αποταμίευση για συνταξιοδότηση. Όταν οι Baby Boomers είχαν την ίδια ηλικία με τους Millennials, κατείχαν το 21% του εθνικού πλούτου. Οι Millennials κατέχουν ένα πενιχρό 5%. Και ενώ περίπου το 45% των Boomers και των Gen-X συμμετείχαν σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης στο χώρο εργασίας στην ηλικία των 31 ετών, μόλις το 33% των Millennials το έκανε αυτό. Επιπλέον, σχεδόν τα μισά από τα νοικοκυριά των Millennials ηλικίας 25-35 ετών έχουν φοιτητικό χρέος και το μέσο υπόλοιπο των δανείων που εκκρεμούν για αυτούς τους οφειλέτες ανέρχεται σε περισσότερο από το ένα τρίτο των αποδοχών τους.

Η αποταμιευτική κρίση των Millennials φαντάζει ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς την προβλεπόμενη θλιβερή κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, εκτός αν υπάρξουν περικοπές στις παροχές ή αυξήσεις στην ηλικία που μπορούν να εισπράττουν οι συνταξιούχοι, το αποθεματικό του συνταξιοδοτικού προγράμματος σύμφωνα με το Urban Institute, αναμένεται να εξαντληθεί, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία την άμεση μείωση των παροχών κατά 25% για να διατηρηθεί η φερεγγυότητά του.

Όσο κι αν οι πολιτικοί απαξιώνουν την κοινωνική ασφάλιση, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτρέψουν να εξελιχθεί αυτό το σενάριο. Το πιο πιθανό είναι ότι η ηλικία στην οποία οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν παροχές θα αυξηθεί στα 69 έτη από την τρέχουσα ηλικία των 67 ετών (για τα άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1960), κάτι που έχει νόημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το προσδόκιμο ζωής των Millennials στην ηλικία των 30 ετών είναι ένα χρόνο μεγαλύτερο από αυτό των Gen-Xers και περίπου 2,5 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των Boomers.

Συνταξιοδότηση το 2050

Οι Millennials πιθανότατα θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται γύρω στο 2050.

Για αρχή, μπορούν να περιμένουν να λάβουν κοινωνική ασφάλιση, αν και με ελαφρώς λιγότερες παροχές. Η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη θα μείωνε τις παροχές τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους κατά περίπου 7,5%. Μπορούν επίσης να αναμένουν ότι θα εργάζονται περισσότερο από τα μέλη των προηγούμενων γενεών (κάτι που σύμφωνα με έρευνες δεν τους πειράζει), και ενδεχομένως να έχουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης στα γηρατειά για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους στη σύνταξη.

Οι Millennials αποκτούν λιγότερα παιδιά ή και καθόλου, γεγονός που θα μειώσει το βάρος του κόστους της παιδικής μέριμνας. Ενδιαφέρονται επίσης λιγότερο για τη διατήρηση του πλούτου τους κατά τη συνταξιοδότησή τους σε σύγκριση με τους Baby Boomers, μειώνοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες αποταμίευσης. Και οι αποκαλυπτικοί ισχυρισμοί ότι οι Millennials θα στερηθούν την κοινωνική ασφάλιση δεν θα επαληθευτούν έτσι ακριβώς. Έτσι, οι Millennials θα απολαύσουν τη συνταξιοδότησή τους κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον. Αλλά το πώς ακριβώς θα πάρουν αυτή τη σύνταξη είναι ακόμα στον αέρα. Όπως έκαναν κατά τη διάρκεια μιας Μεγάλης Ύφεσης και μιας πανδημίας που συμβαίνει μία φορά στον αιώνα, οι Millennials θα τα καταφέρουν κόντρα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν.