Σε πολλούς σταθμούς του μετρό, σταματάμε δίπλα στα αγόρια και στα κορίτσια με τα γιλέκα του περιοδικού Σχεδία που πωλούν τα τεύχη για να επαναφέρουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν συμβούν κάποιες καθοριστικές αλλαγές και ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία χάνοντας χρήματα, αγαπημένους ανθρώπους και σπίτια.

Αν αφήσουμε στην άκρη τα δύο τελευταία χρόνια, που προέκυψαν προβλήματα λόγω των lockdownικών περιορισμών, όσα χρόνια κυκλοφορεί, έχει καταφέρει να γεμίζει τα μηνιαία to do κουτιά μας όσων το αγοράζουμε συχνά για να στηρίξουμε τα παιδιά της ομάδας του αλλά και για να διαβάζουμε τις πάντα ενδιαφέρουσες σελίδες του ενώ τρέχουν οι συρμοί. Και φυσικά, η μεγαλύτερη νίκη του είναι πως δεν μένει εντός δημοσιογραφικών ορίων αλλά προσπαθεί με πολύ προσεγμένες κινήσεις να γίνει λίγο καλύτερη η κοινωνία και να μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα παράδειγμα τα λέει όλα. Πριν λίγους μήνες, έγινε το μοναδικό ελληνικό περιοδικό που κυκλοφορεί σε γραφή Μπράιγ σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). «Δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε στη σκέψη μας πώς η Σχεδία θα αγγίξει περισσότερο κόσμο και πώς θα συνεχιστεί αυτό το ντόμινο αγάπης, συμπερίληψης και αλληλεγγύης. Στο σταθμό Συγγρού- Φιξ, ένας άνθρωπος με απώλεια όρασης προσέγγισε τον πωλητή της Σχεδίας για να του πει ότι η φωνή του τον καθοδηγεί ώστε να βρει την έξοδο του σταθμού», είπε ο διευθυντής σύνταξης, Χρήστος Αλεφαντής, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί  για να το κρατήσει ζωντανό και ελεύεθρο από κάθε συμβιβασμό.

Ανάμεσα στους πωλητές, είναι το γνωστό twitterικό προφίλ Κουτσαβάκι, που πόσταρε ένα συγκινητικό ευχαριστήριο post και ακολούθησαν από κάτω πολλά σχόλια υπεράσπισης με κάποιους να αναφέρουν πως δεν ήξεραν ότι είναι εκεί και αντιμετώπιζε κάποια σοβαρά προβλήματα. Όπως απάντησε σε κάποιον, είναι η δεύτερη εβδομάδα της αυτή που διανύουμε και όταν της φύγουν οι ντροπές θα αναφέρει και το πόστο που θα βρίσκεται και αν περνάμε, να της χαμογελάμε χωρίς να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε.

«Όταν είμαστε Ελλαδα, καθώς ζούμε στο εξωτερικό, ο γιος μου απο 10 ετών μέχρι και σήμερα,αγοράζει πάντα δύο τεύχη. Το θεωρεί τιμή του να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες. Από το χαρτζηλίκι του. Και πάντα συγκινούμαι», της απάντησε ο @gallisdim και ακολούθησε η @i_oloi λέγοντας πως αγοράζει για χρόνια τη Σχεδία από το σταθμό στα Άνω Πατήσια και τα Στερ και έχει μιλήσει με πολλούς από τα μέλη της ομάδας που την πωλούν κάθε φορά.

Και κάπως έτσι συνειδητοποιείς πόσο μεγάλη δύναμη έχουν κάποια ουσιαστικά μηνύματα στα βομβαρδισμένα από άπειρα κατεβατά με το σύμβολο του πλην μπροστά, social media. Για να μην προσπερνάμε τους ανθρώπους που κάνουν σημαντική τη ζωή εκτός οθόνης και μας δίνουν τα πάντα χωρίς πολλές σκέψεις, τη στιγμή που δεν έχουν τίποτα. Γιατί όπως λέει ο Arthur Miller, «Η ευφυΐα αυτού του κόσμου κατοικεί στην ευαισθησία. Γι’ αυτό και οι ευφυείς δεν υπήρξαν ποτέ κριτές. Ήταν άνθρωποι που κατανοούσαν ανθρώπους».