Η φράση «η ιστορία επαναλαμβάνεται» αποκτά μια συναρπαστική οπτική με την επιστροφή του Luna Luna, του πρώτου καρναβαλιού τέχνης στον κόσμο, που μεταφέρει στη δημόσια σφαίρα έργα τέχνης σε όλα τα αξιοθέατα και τις βόλτες από τους θρύλους της τέχνης, όπως ο Keith Haring, ο Jean-Michel Basquiat, ο Salvador Dalí, ο David Hockey, ο Roy Lichenstein και ο ιδρυτής του, André Heller. Το αποκαλούμενο πρώτο ταξιδιωτικό καρναβάλι τέχνης στον κόσμο έχει προγραμματιστεί για μια περιοδεία στη Βόρεια Αμερική 35 χρόνια αργότερα, αναβιώνοντας τον επί δεκαετίες κρυμμένο θησαυρό τέχνης, όπου οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να και να κάνουν καλλιτεχνικές βόλτες.

Μπορεί ένα λούνα παρκ να έχει ήδη πολλά πράγματα για να διασκεδάσει κανείς, αλλά το Luna Luna έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι και να το μετατρέψει σε μια ψυχεδελική, καλλιτεχνική βόλτα που ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον κόσμο της τέχνης και να νιώσουν ατμόσφαιρα, ενώ κουνιούνται, χοροπηδούν και κάνουν βόλτες σε καλλιτεχνικές ατραξιόν.

Πώς ξεκίνησε το Luna Luna;

Το περιοδεύον καρναβάλι τέχνης Luna Luna εμφανίστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας το καλοκαίρι του 1987 ως το πνευματικό τέκνο του Βιεννέζου καλλιτέχνη André Heller. Ως καλλιτέχνης πολυμέσων, ο Heller καθιέρωσε την υπογραφή του δημιουργώντας ιπτάμενα γλυπτά, τσίρκο και θεάματα με φωτιές, και έναν από τους πιο εξωφρενικούς τρόπους με τους οποίους μπορούσε να εκφραστεί καλλιτεχνικά, δημιουργώντας το Luna Luna.

Συγχώνευσε αυτό που θεωρούσε ως πρωτοπορία και ποπ κουλτούρα σε ένα λειτουργικό καρναβάλι με μια διαδραστικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν βόλτες και διασκέδαση από σημαντικούς καλλιτέχνες προερχόμενους από το φάσμα της τέχνης, της μουσικής, του φαγητού και πολλά άλλα. Μια χώρα θαυμάτων που τους καλωσόριζε όλους. Αλλά το ψυχεδελικό αυτό ταξίδι ήρθε στο τέλος του όταν το Luna Luna έκλεισε την ίδια χρονιά που άνοιξε, κρυμμένο από τον κόσμο και στα βιβλία της ιστορίας.

 

Γιατί έκλεισε;

Το περιοδεύον καρναβάλι τέχνης Luna Luna ήταν έτοιμο να κάνει το γύρο του κόσμου, αλλά μια απρόβλεπτη αλλαγή συνέβη, με αποτέλεσμα το γεμάτο τέχνη θεματικό πάρκο να κλείσει το καλοκαίρι του 1987. Το φανταστικό ντεμπούτο του στο Αμβούργο πέρασε από αλλαγή ιδιοκτησίας και αμέσως μετά από αυτό το Luna Luna μπλέχτηκε σε δικαστικές διαμάχες και αγωγές, με αποκορύφωμα το λουκέτο του λούνα παρκ.

 

Τα έργα τέχνης του Luna Luna, συμπεριλαμβανομένων των αξιοθέατων και των διαδρομών που ζωγράφισαν οι θρύλοι της ποπ τέχνης, αποθηκεύτηκαν σε ένα νεκροταφείο εμπορευματοκιβωτίων, αραχνιασμένα και σκονισμένα για πάνω από τρεις δεκαετίες. Στις αρχές του 2022, ο Heller και ο γιος του σκέφτηκαν να αναβιώσουν ξανά το καρναβάλι, και αφού πέρασαν από διάφορες διαπραγματευτικές διαδικασίες, το Luna Luna επιτέλους επιστρέφει.

Το 2022 είναι η χρονιά του Luna Luna!

Τα γεμάτα τέχνη αξιοθέατα και οι βόλτες του Luna Luna αυτή τη στιγμή αποκαθίστανται και επανασυντηρούνται σε μια αποθήκη του Λος Άντζελες, προετοιμάζοντάς τα για την κυκλοφορία τους στη Βόρεια Αμερική. Τον Ιανουάριο του 2022, το περιοδεύον καρναβάλι τέχνης πέτυχε την αναβίωσή του χάρη στις συλλογικές προσπάθειες του Heller, του γιου του και του Καναδού ράπερ Drake, του οποίου η εταιρεία παραγωγής DreamCrew που είχε στην κατοχή του μέρος της επένδυσης που κατά τους New York Times πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, οι θαυμαστές του που ζουν στη Βόρεια Αμερική μπορούν ίσως να ελπίζουν ότι θα τους τιμήσει με την καλλιτεχνική παρουσία της Luna Luna.