Τα τζακούζι, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι ακριβώς τόσο βρώμικα όσο σας προειδοποιούσαν πάντα – και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόσασταν.

Σε ένα explainer για το The Conversation, η μικροβιολόγος Primrose Freestone από το Πανεπιστήμιο του Leicester παρατηρεί ότι ενώ τα θερμά λουτρά σε βάθος χρόνου είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι σύγχρονες εκδοχές τους, όπως είναι τα τζακούζι, είναι αρκετά αηδιαστικές.

«Όταν μπαίνουμε στα νερά ενός τζακούζι ό,τι έχουμε στο δέρμα μας, το εναποθέτουμε στο ζεστό νερό που στροβιλίζεται γύρω μας», εξηγεί Freestone. «Αυτό περιλαμβάνει τα περίπου 100mg περιττωμάτων που υπάρχουν συνήθως ανάμεσα στα μάγουλα των γλουτών μας. Κατά συνέπεια ενώ χαλαρώνετε στο ζεστό νερό, πιθανότατα θα εισπνεύσετε ή θα καταπιείτε τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες του σώματος όποιου μοιράζεται μαζί σας το τζακούζι».

Αν αυτό δεν σας προκαλεί ήδη αναγούλα, η Βρεττανή μικροβιολόγος προσθέτει ότι αυτή η ποσότητα περιττωμάτων αυξάνεται με κάθε επιπλέον άτομο που μπαίνει στη μπανιέρα. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι στο τζακούζι, τόσο υψηλότερα είναι τα περιττώματα και ο ιδρώτας που διαχέονται στο νερό (και τα ούρα αν κάποιος έχει ουρήσει). Αυτές οι σωματικές αποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα βακτήρια ως άμεσες θρεπτικές ουσίες».

Συνιστάται σε όσους έχουν τζακούζι να αλλάζουν το νερό κάθε τρεις μήνες και να το επεξεργάζονται με «μικροβιοκτόνα όπως χλώριο, βρώμιο ή άλλα απολυμαντικά για τον έλεγχο του αριθμού των βακτηρίων». Όμως τα ίδια τα χημικά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ερεθιστικά για τα μάτια και δέρμα αυτού που καθαρίζει το υδρομασάζ, γι’ αυτό και όσοι τα χρησιμοποιούν συνιστάται να κάνουν ντους αμέσως μετά.

H Freestone προειδοποιεί ότι τα δημόσια ή ημιδημόσια τζακούζι «μπορεί να είναι πολύ υψηλά σε βακτήρια (μικρόβια) που προκαλούν μόλυνση, ιδιαίτερα εάν το νερό ανακυκλώνεται» καθώς στις δημόσιες εγκαταστάσεις συχνά δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα πρωτόκολλα για την επεξεργασία του νερού.

«Τα δημόσια τζακούζι, που δεν συντηρούνται σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε εστίες λοιμώξεων από βακτήρια που σχετίζονται με τον άνθρωπο και που επιβιώνουν καλά στο νερό», συνεχίζει, σημειώνοντας ότι αυτά περιλαμβάνουν, από το E.coli και το βακτήριο Staphylococcus Aureus που προκαλεί το MRSA έως τη Legionella pneumoniae, το μικρόβιο πίσω από τη νόσο των λεγεωναρίων.

«Τα βακτήρια Legionella βρίσκονται ιδιαίτερα στα σταγονίδια νερού μέσα στον ατμό του τζακούζι», συνεχίζει ο μικροβιολόγος, «και η εισπνοή του μολυσμένου ατμού θα μπορούσε να προκαλέσει μια πνευμονία, απειλητική για τη ζωή του ασθενούς».

Το μήνυμα είναι αρκετά σαφές: προτιμήσετε τα ιδιωτικά τζακούζι και φροντίστε να τα συντηρείτε σωστά.

πηγή: futurism.com