Στις αρχές του Ιανουαρίου, ένα παλιό θέμα ψυχικής υγείας που με ταλάνιζε επί χρόνια, επέστρεψε δριμύτερο. Και μάλιστα άκρως επιθετικό, with a vengeance, που λένε και στο «Die Hard».

Από την γενικότερη διάθεση και την καθημερινότητά μου, κατάλαβα ότι αυτό το ζήτημα δεν θα περνούσε απλά «με ένα ζαναξάκι», όπως το διαχειρίζομαι συχνά, εδώ και περίπου 5-6 χρόνια, οπότε έπρεπε να ξεκινήσω την τρίτη, στη σειρά, ψυχοθεραπεία. Ένα ολόκληρο session δηλαδή συνεδριών με ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, συνήθως 24 τον αριθμό (ή, ενδεχομένως και περισσότερες, αν το πρόβλημα επέμενε).

Μόνο που στην προκειμένη χρονική συγκυρία αντιμετώπιζα ένα ακόμη πρόβλημα: «δεν υπήρχε μία», που λέμε. Έκανα μια πρόχειρη ψακτική σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές στα πέριξ του τόπου της μόνιμης κατοικίας μου (γιατί, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι να τρέχεις με το ΙΧ σου στο υπόλοιπο μισό της Αττικής για να μιλήσεις με κάποιον ειδικό, όταν θα έχεις φάει 45 λεπτά στο «πήγαινε» και άλλα 45 λεπτά στο «έλα», βλαστημώντας στο δρόμο και την μόνιμη κίνηση των αθηναϊκών δρόμων και παθαίνοντας οξύ road rage), αλλά οι «ταρίφες» για συνεδρίες ξεκινούσαν, το μίνιμουμ, τουλάχιστον εδώ στα βόρεια προάστια, από τα 40 ευρώ ανά συνεδρία και έφταναν, στο ακριβότερο που πέτυχα, μέχρι και 80 ευρώ την συνεδρία.

Με τα απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι με μίνιμουμ 4 συνεδρίες το μήνα, εγώ θα χρειαζόμουν άπό 160 μέχρι 320 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως με τον ποιον ψυχοθεραπευτή θα επέλεγα (που όπως γνωρίζετε καλά όσοι έχετε κάνει ψυχοθεραπεία, δεν είναι κάτι που το παίρνεις αψήφιστα ή ελαφρά τη καρδία, αλλά πρέπει να υπάρξει, σχεδόν νομοτελειακά, μια είδους «χημεία» και σύνδεση ανάμεσα σε ασθενή και θεραπευτή ψυχικής υγείας, αν θέλουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στην όλη διαδικασία).

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά «δεν έπαιζε». Με την καμία όμως. Εδώ έβγαινα τσίμα-τσίμα, που να υπάρξουν περισσευούμενα χρήματα για ψυχολόγο; Αυτά είναι πολυτέλειες για την πλέμπα. Το θέμα μου όμως επέμενε και μέρα με την ημέρα (ή, καλύτερα, νύχτα με τη νύχτα) χειροτέρευε. Και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να το λύσω, έστω και πρόχειρα.

Να πούμε εδώ το εξής: η ψυχοθεραπεία είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα που έχουμε όλοι μας σε αυτή την χώρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Καθώς όμως δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουμε την ψυχοθεραπεία μας σε ιδιώτες, υπάρχουν διάφορα κέντρα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, τα οποία προσφέρουν δωρεάν αυτό το δικαίωμα. Μπορεί ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών να είναι περιορισμένος, αλλά τουλάχιστον δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Υπό το καθεστώς αυτής της λογικής, πριν περίπου ένα μήνα λοιπόν, στις 4 Φεβρουαρίου απευθύνθηκα στις ψυχικές δομές του δήμου μου όπου, ως δημότης, δικαιούμουν δωρέαν συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και μιας σειράς δωρεάν συνεδριών.

Μίλησα με μια, ομολογουμένως, εξαιρετική και εξυπηρετική ψυχίατρο, η οποία αφού πήρε το ιστορικό μου και αφού συνομιλήσαμε για περίπου 40 λεπτά στο τηλέφωνο (ήταν, όντως, σαν μια ολόκληρη συνεδρία), με ενημέρωσε ότι σύντομα θα επικοινωνήσει μαζί μου ένας συνάδελφός της από την δομή ψυχικής υγείας, προκειμένου (προσοχή!) όχι να ξεκινήσω άμεσα συνεδρίες, αλλά να περάσω πρώτα από την αξιολόγηση ενός ειδικού, ο οποίος στην συνέχεια θα με παρέπεμπε σε αυτόν που θεωρούσε ως τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για την αντιμετώπιση του προβλήματός μου.

«Να γνωρίζετε όμως κύριε Τσάβαλε, ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα», με ενημέρωσε πολύ ευγενικά, λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο η ίδια, «να ξέρετε ότι το νωρίτερο που μπορείτε να αρχίσετε τις συνεδρίες σας είναι μετά από 3 ή και 4 μήνες».

Καλό Ιούνη δηλαδή. Και μετά μεσολαβεί καλοκαίρι, διακοπές, καλά σαράντα βασικά.

Λίγο πριν κλείσω το τηλέφωνο, τής εξέφρασα την εξής γνήσια απορία: αν ήμουν ένας άνθρωπος που είχα βαριά κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή τάσεις αυτοκτονίας, τι θα γινόταν; Θα έπρεπε και πάλι να περιμένω 3 ή 4 μήνες;

Και αν στο μεταξύ εγώ, περιμένοντας το τηλέφωνο από την ψυχική δομή για να αρχίσω συνεδρίες, αποφάσιζα να εγκαταλείψω με την θέλησή μου τα εγκόσμια; Αν καταλαμβανόμουν από ένα ψυχωσικό επεισόδιο και απειλούσα την σωματική ακεραιότητα όχι μόνο την δική μου, αλλά και των γύρω μου, των συγγενών και των οικείων μου; Τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τέτοια φαινόμενα;

Η απάντησή της ήταν πως «σε πολύ βαριά περιστατικά, όντως υπάρχει μια ιεράρχηση των περιπτώσεων, και οι άνθρωποι με βαριές ψυχικές αρρώστιες τυγχάνουν προτεραιότητας, αλλά δυστυχώς είμαστε ούτως ή άλλως υποστελεχωμένοι, όποτε ακόμη και αυτές οι περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται με την αμεσότητα που ίσως αξίζουν».

Εντωμεταξύ, την ίδια στιγμή, εκεί έξω, στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, λαμβάνει χώρα ένας πραγματικός… αρμαγεδώνας ψυχικών νόσων, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μετά την πανδημία, η οποία είτε προκάλεσε ευθέως αυτές τις νόσους, είτε γιγάντωσε τις ήδη υπάρχουσες που πιθανώς παρέμεναν εν υπνώσει μέσα στην ψυχή του καθενός από εμάς.

Δια του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ του εξαιρετικού συναδέλφου Γιάννη Δεβετζόγλου, τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση των ψυχικών διαταραχών ήταν κατακόρυφη, με ένα ποσοστό που προ πανδημίας άγγιζε το 5%, σήμερα έχει φτάσει στο 22,8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι 1 στους 4 Έλληνες αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα:

Το 15% αντιμετωπίζει αγχώδεις διαταραχές,
Το 7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες,
Το 6% βαριά κατάθλιψη,
Το 3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις,
Περίπου 1% με 2% διπολική διαταραχή,
Το 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις,
Το 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή,
Το 1% άνοια,
Το 5% με 10% άλλες ψυχικές διαταραχές.

«Αν είσαι τυχερός, θα σωθείς. Αλλιώς, κλάφ’ τα Χαράλαμπε»

«Δεν ξέρω τι σου είπαν εσένα στον δήμο σου, αλλά στον δικό μου “πετάνε χαρταετό” εδώ και χρόνια», μου λέει ο φίλος μου, ο Κώστας Κ. (τα στοιχεία του είναι στην διάθεση του Olafaq) και η αλήθεια είναι ότι δεν τον ακούω και πολύ ενθουσιασμένο, παρόλο που είναι και αυτός σε διαδικασία να ξεκινήσει συνεδρίες σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας του, πολύ γειτονικού στον δικό μου, δήμου του, επίσης στα βόρεια προάστια της Αθήνας, και μάλιστα για ένα ζήτημα ψυχικής υγείας πολύ πιο σοβαρό από το δικό μου.

«Για να στο πω απλά: εδώ και πάνω από 4-5 μήνες με “τρέχουν” από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ειδικό σε ειδικό. Δεν έχω βγάλει απολύτως καμία άκρη, μόνο υποσχέσεις για μια, δήθεν, γρήγορη διευθέτηση της περίπτωσής μου. Που φυσικά δεν έχει διευθετηθεί ακόμη και παρόλο που εξαρχής απευθύνθηκα στο δήμο μου από τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν την γιορτή της 28ης», συμπληρώνει ο Κώστας.

Το Olafaq απευθύνθηκε επίσης στην υφυπουργό Υγείας, κα. Ζωή Ράπτη ως προς το ζήτημα αυτό και τής ζήτησε την γνώμη της για τα φλέγοντα αυτά θέματα που αφορούν σε μια μεγάλη κατηγορία πληθυσμού αυτή την στιγμή.

«Είναι αλήθεια ότι η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για την δημιουργία καινοτόμων δράσεων και υπηρεσιών σε άμεσο χρόνο. Έτσι από την αρχή της πανδημίας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ΑΡΓΩ, δημιουργήσαμε την Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 καθώς και το Πρόγραμμα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ», που στήριξε ασθενείς με Covid 19, τους οικείους τους και τους υγειονομικούς. Παράλληλα αξιοποιήσαμε ψηφιακά εργαλεία για την εξ αποστάσεως παροχή φροντίδας και δημιουργήσαμε Μονάδες Τηλεψυχιατρικής, σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, με εμβληματική το Καστελόριζο και τη Σύμη και προοπτική επέκτασής τους και σε άλλες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές έχουν μεταβεί κινητές Μονάδες της Κλίμακας, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ υλοποιούμε ως συντονιστές, μέσω του ΕΟΔΥ και την κα Βάλη Κοντέ, το καινοτόμο πρόγραμμα «JA ImpleMENTAL» της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στην ενίσχυση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας με έμφαση στην πρόληψη της αυτοκτονίας και επιβλέπεται από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, με χρηματοδότηση 5.4 εκ. ευρώ», σημειώνει η κα. Ράπτη.

Όταν σπεύδω να τής επισημάνω τα πρότερα λόγια της εργαζομένης στην ψυχική δομή του δήμου μου, περί «υποστελέχωσης» των υπηρεσιών αυτών, μιας υποστελέχωσης που μετακυλιέται, αυτομάτως, στον δυνητικό ψυχικά ασθενή /δημότη, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πιεσμένη καθημερινότητά του, η υφυπουργός αναλαμβάνει να απαντήσει στο ερώτημά μου περί ενίσχυσης των δομών αυτών προς όφελος του πολίτη που υποφέρει.

«Από τις πρώτες μας ενέργειες στο Υπουργείο Υγείας ήταν η διενέργεια μιας ταχείας αξιολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ, καθώς και η αποτύπωση, σε ψηφιακό χάρτη, όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Έτσι, διαπιστώσαμε την ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών και της δημιουργίας νέων. Επενδύοντας στη διεθνή συνεργασία και κινητοποίηση, συγκαλέσαμε τον Ιούλιο 2021 Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, με τη συμμετοχή των 53 κρατών-μελών του ΠΟΥ Ευρώπης. Το Συνέδριο οδήγησε στην ομόφωνη υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» από τα 53 κράτη-μέλη, η οποία καλεί τις Κυβερνήσεις να οικοδομήσουν συστήματα ψυχικής υγείας και να υιοθετήσουν πολιτικές που προστατεύουν την ψυχική ευημερία των πληθυσμών τους. Σε αυτή τη δέσμευση ανταποκριθήκαμε άμεσα. Εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, με προτάσεις από την Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων στο πεδίο της ψυχικής υγείας, που συγκροτήσαμε και με την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση αναπτύσσει στόχους και δράσεις που αφορούν στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Δεν μείναμε, όμως, μόνο στον σχεδιασμό. Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης νέες δομές και υπηρεσίες συνολικού ύψους 55 εκατ. Ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη ολοκληρώσει 66 διαγωνισμούς για τη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας και δράσεων απεξάρτησης, σε ολόκληρη την Επικράτεια και έχουν εκδοθεί άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για τις 56 εξ’ αυτών», προσθέτει η υφυπουργός Υγείας.

«Εγώ θέλοντας και μη – και μέχρι να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά μου και ο δήμος μου να μου παρέχει δωρεάν έναν ψυχοθεραπευτή – αναγκάζομαι και παίρνω μερικά χρήματα από την σύνταξη της μητέρας μου. Πληρώνω ιδιωτικό ψυχοθεραπευτή, χωρίς να μπορώ να πω ότι είμαι και ιδιαίτερα ευχαριστημένος, γιατί με τα λεφτά που διαθέτω, πήγα στον πιο φθηνό της περιοχής μου», επισημαίνει εμφατικά ο Κώστας, καταλήγοντας ότι «δεν λέω ότι ο “πιο φθηνός” είναι αυτομάτως και “ο λιγότερο αποτελεσματικός”, αλλά, ειλικρινά σου μιλάω, αυτή τη στιγμή, απλώς έχω την ανάγκη να μιλήσω σε κάποιον, στον οποιονδήποτε ειδικό. Δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε το ψυχικό κουράγιο να γυρίσω τους μισούς ψυχοθεραπευτές των βορείων προαστίων μέχρι να βρω αυτόν που μου ταιριάζει. Το ξέρω ότι δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη προσέγγιση, αλλά είμαι στα όριά μου και μπορώ να ξεσπάσω ανά πάσα στιγμή. Απλά θέλω κάποιον που να μπορώ να του μιλάω. Και ναι, δεν έχω χρήματα για 24 συνεδρίες. Δεν έχω 1.000 και 1.200 ευρώ που ενδεχομένως να απαιτούνται αυτή την στιγμή για ένα πλήρες session 24 συνεδριών. Τι να κάνω; Κάνω αυτό που μπορώ. Και περιμένω στο ακουστικό μου μήπως και με πάρουν τηλέφωνο από τον δήμο μου. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Τελικά καταλήγω ότι, όπως και πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, έτσι και στο θέμα της ψυχικής υγείας, αν είσαι τυχερός και πέσεις πάνω σε μια καλή περίπτωση, θα σωθείς. Αλλιώς είναι όλα αφημένα στο έλεος της ατομικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Βασικά, αν δεν έχεις εσύ ο ίδιος τα χρήματα να υποστηρίξεις την δική σου ψυχοθεραπεία, κλάφ’ τα Χαράλαμπε».

«Ένας αντιπροσωπευτικός δείκτης της μεγάλης αύξησης των πολιτών που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης είναι η εθνική δωρεάν γραμμή 10306», υπερτονίζει η κα. Ράπτη, «η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο και έχει δεχτεί περισσότερες από 545.000 κλήσεις με κύρια αιτήματα το άγχος, την κατάθλιψη, τον φόβο, τον χωρισμό, τον θάνατο μέσα στην οικογένεια, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλά αιτήματα σχετικά με στήριξη κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και άλλων τραυματικών γεγονότων. Ένας άλλος αποκαλυπτικός δείκτης είναι τα προγράμματα τηλεψυχιατρικής που υλοποιούμε με κινητές μονάδες στο Καστελλόριζο και στη Σύμη, τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Από τον Μάιο του 2021 που ξεκίνησαν όπου μέχρι τις 30/9/22 είχαν στηριχθεί με την βοήθεια της Κλίμακας 85 κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου, με συνολικά 260 συνεδρίες και 190 κάτοικοι της Σύμης, με συνολικά 580 συνεδρίες. Επίσης η πρωτοβουλία στήριξης των νησιωτικών πληθυσμών στις Βορειοανατολικές και τις δυτικές Κυκλάδες για παιδιά και ενηλίκους με την εποπτεία της ΕΠΑΨΥ έχει προσφέρει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, κατ’ οίκον παρέμβαση, διάγνωση και πρόληψη, ψυχιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση κ. α. σε 15.068 κατοίκους 12 νησιών (Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κέα, Κύθνο και Κίμωλο). Μια ακόμα καινοτόμος πρωτοβουλία που δείχνει πόση ανάγκη έχουν οι πολίτες από αυτές τις δράσεις είναι η νέα μονάδα για την Νευρογενή Ανορεξία που ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Είναι η μοναδική μονάδα στο ΕΣΥ για το αναδυόμενο πρόβλημα των διαταραχών πρόσληψης τροφής και μέσα στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας της δέχτηκε 58 αιτήματα, νοσήλευσε 9 ασθενείς και προσέφερε υπηρεσίες υγείας σε 39 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, όλες τους έφηβες και νέες γυναίκες ηλικίας από 16 έως περίπου 30 ετών. Σήμερα εξακολουθούν να νοσηλεύονται 5 έφηβες και νεαρές γυναίκες, που ετοιμάζονται να εντάξουν έξοδο σε θέατρο και σινεμά στο πλαίσιο της θεραπείας τους ενώ από τις 39 ασθενείς που είχαν πάει στα εξωτερικά ιατρεία στο πρώτο εξάμηνο, οι 18 εξακολουθούν να υποστηρίζονται με ραντεβού μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπενθήμερο».

Κλείνοντας την επικοινωνία μου με την υφυπουργό, την ρωτάω ευθέως και ανοικτά, ως υπουργείο Υγείας, αλλά και την ίδια, ως την πλέον αρμόδια που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας ψυχικής υγείας, τι συμβουλεύει τους πολίτες που πιθανώς απευθύνθηκαν σε παρόμοιες δομές, αλλά τούς έδωσαν ένα «προσδόκιμο» για την πρώτη τους συνεδρία σε δωρεάν ψυχοθεραπευτή άνω των 3-4 μηνών; Πως να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα πιέζονται ψυχολογικά;

«Να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε θέσει σε λειτουργία, εργαλεία που έχουν την δυνατότητα να ξεπερνούν και γεωγραφικούς περιορισμούς και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι κινητές μονάδες, μέσω των οποίων μπορούμε ναπροσεγγίζουμε πληθυσμούς που είτε κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη είτε δεν επισκέπτονται εύκολα δομές υγείας. Για όλες τις ανάγκες των πολιτών εγκαινιάζονται και τίθενται σε λειτουργία στο προσεχές διάστημα οι πρώτες 15 Δομές από τις 56 που έχουν αδειοδοτεί, οι οποίες περιλαμβάνουν: Κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, κέντρα ενηλίκων, κέντρα πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση των νέων, οικοτροφεία για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ και ξενώνες φιλοξενίας για παραβατικούς εφήβους που χρήζουν ψυχοκοινωνικής στήριξης κι επανένταξης, κέντρα για την στήριξη των εργαζομένων και κέντρα για παιδιά και οικογένειες, όπου θα αντιμετωπίζονται ολιστικά τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Αλλάζουμε με γοργούς ρυθμούς το πρόσωπο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός η στήριξη της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα στην επόμενη 4ετία, εφόσον ο ελληνικός λαός δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ. Στο σημείο αυτό κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η στήριξη της Υγείας από εδώ και μπρος θα μπορέσει να γίνει με πολύ περισσότερους πόρους καθώς στην προηγούμενη τριετία το κράτος αναγκάστηκε να δαπανήσει 42 δισ. ευρώ στην στήριξη της κοινωνίας από τις συνέπειες του κορονοϊού και κυρίως στην στήριξη επαγγελματικών ομάδων που έχασαν το εισόδημα τους. Τώρα, που η ανάγκη αυτή εκπνέει η Υγεία θα λάβει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη», καταλήγει η κα. Ράπτη.

Σήμερα έχουμε 7 Μάρτη.

Χθες μόλις, έλαβα τηλεφώνημα από το κέντρο ψυχικής υποστήριξης του δήμου μου για το ράντεβού μου με τον ειδικό που θα με αξιολογήσει και θα με παραπέμψει. Οπότε σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, θα γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι με την περίπτωσή μου -π.χ. αν θα ξεκινήσω συνεδρίες με κάποιον ψυχοθεραπευτή όντως εντός 3-4 μηνών όπως με ενημέρωσαν εξαρχής (ο «καλός Ιούνιος» που ανέφερα προηγουμένως) ή έστω λίγο νωρίτερα.

Ακόμη δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας αν (θα) είμαι ανάμεσα στους «τυχερούς» αυτούς που αναφέρει ο φίλος μου ο Κώστας ή αν θα χρειαστεί να καταφύγω ενδεχομένως και εγώ στην μεσοβέζικη λύση που έχει βρει αυτός, αναμένοντας πάντα στο ακουστικό του μέχρι κάποιος από τον δήμο του να φιλοτιμηθεί και να του προσφέρει την ψυχική υποστήριξη που του αξίζει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την στιγμή μια μεγάλη μερίδα ελλήνων πολίτων βιώνει μια μόνιμη κρίση πανικού στην πλάτη της και στην καθημερινότητά της, μια κρίση πανικού που προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής και κοινωνικής ζωής του καθενός από εμάς.

Και εκεί θα δούμε πόσο Die Hard και Πολύ Σκληρός (ψυχικά) για να Πεθάνει είναι και ο καθένας από εμάς.

Κέντρα υγείας και δομές ψυχικής υγείας δωρεάν προς τον πολίτη

milamou.gr
Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. – Online υπηρεσίες βραχείας ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής.
Κλίμακα

Δημόσιες δομές που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία:

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για ραντεβού: 213 203 7600

– Στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία – Οργανισμός Kοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων (Λ. Πεντέλης 62, Βριλήσσια) παρέχονται και οι ακόλουθες υπηρεσίες: Συμβουλευτική ζεύγους-οικογένειας, Ατομική συμβουλευτική, Ιατρείο μνήμης, Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, Διατροφολογία, Λογοθεραπεία, Ψυχίατρος-Νευρολόγος, Σχολή γονέων. Η δομή λειτουργεί καθημερινά 8.00-17.00. Τηλ. για ραντεβού: 210 8045564.

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες. Για ραντεβού: 213 202 7800

– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 – Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια. Για ραντεβού: 21 0591 0066

– Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής (Δήλου 14, Καισαριανή): Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση, ενώ για επείγοντα περιστατικά παραπέμπει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Λειτουργεί πρωινές ώρες. Για ραντεβού: 210 764 0111, 210 764 4705

– Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30. Για ραντεβού: 210 61 70 071 & 210 61 70 072

– Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (Υμηττού 221 και Φερεκύδου 1): Αποτελεί εξωνοσοκομειακή Μονάδα του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και προσφέρει μεταξύ άλλων θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες, κλινική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Για ραντεβού: 210 751 9550

– Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia: Διαθέτει ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια. Για ραντεβού: 210 80 56 920

– Κέντρο Ημέρας της Αγ. Παρασκευής: Προσφέρει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειές τους και λειτουργεί στο πλαίσιο του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Για ραντεβού: 210 6085641.

– Δήμος Ελληνικού Αττικής: Τοπική δομή υποδοχής των κατοίκων της πόλης μας που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες με σκοπό την στήριξη, την παροχή βοήθειας και την ενδυνάμωσή τους μέσα από υπηρεσίες και προγράμματα συμβουλευτικής και πρόληψης. Για ραντεβού: 210 996 1973

– Δήμος Ιλίου Αττικής: Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται. Για ραντεβού και πληροφορίες: 213 203 0015-0019

– Δήμος Αγίων Αναργύρων: Το γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί καθημερινά και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε δημότες και κατοίκους του Δήµου Αγίων Αναργύρων. Για ραντεβού και πληροφορίες: 210 269 0852

– Δήμος Αγίου Δημητρίου: Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων με σκοπό τη προαγωγή της ψυχικής υγείας των κατοίκων του Δήμου. Για ραντεβού: 210 975 4035 και 210 976 8565

– Δήμος Αλίμου: Ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων παρέχει, ενημέρωση-πληροφόρηση για φορείς και υπηρεσίες που λειτουργούν εντός και εκτός του Δήμου Αλίμου, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, οικονομικοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων. Για ραντεβού: 210 988 3140 και 210 985 3580

– Δήμος Νέας Ιωνίας: Το Γραφείο Ψυχολόγου του Δήμου Νέας Ιωνίας, λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής από το Μάρτιο 2010 με στόχο την παροχή δωρεάν ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης αποκλειστικά στους κατοίκους της Ν. Ιωνίας. Για ραντεβού: 210 279 3916, 210 277 7198 και 210 272 3675

– Δήμος Κορυδαλλού: Λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες, κατόπιν ραντεβού και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, σε δημότες και κατοίκους του Δήμου Κορυδαλλού. Για ραντεβού: 210 496 3917

– Δήμος Ζωγράφου: Στο Δήμο Ζωγράφου λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών (ΣΚΟ) με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής υγείας των Δημοτών στο πλαίσιο της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Για ραντεβού: 210 779 3622 και 210 748 8382.

Επίσης τα:

Κέντρο Ημέρας Ίκελος
Κ.Υ.Α.Δ.Α. – Ιατρείο Ψυχικής Υγείας
ΑμΚΕ “Ξένιος Ζευς”

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από Δήμους:

Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Παύλου Μελά
Δήμος Καλαμαριάς
Δομές Ψυχικής υγείας Θεσσαλονίκης
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Α.Π.Θ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΨΝΘ: Η υπηρεσία λειτουργεί:
09:00πμ -21:00μμ: όλες τις ημέρες τις εβδομάδος 2313-324144 / 2313-324351
15:00μμ-21:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2313-310749
09:00πμ -21:00μμ: Σαββατοκύριακα & Αργίες
09:00πμ -14:00μμ: Δευτέρα έως Παρασκευή 2310-518350 / 2310-501284

Επίσης, εάν αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορείτε να καλέσετε τις ακόλουθες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00πμ. -14:00μμ.:

Κέντρο Ημέρας: 2310-554030
Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Κ.Κ.Ψ.Υ. βορειοδυτικού τομέα 2313-310100
Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600
Κινητή Μονάδα Παιδιών Εφήβων 2310-744017
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό) 2310-554031
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. κεντρικού τομέα 2313-310700
Παιδοψυχιατρική υπηρεσία του Κ.Κ.Ψ.Υ. δυτικού τομέα 2313-310600

ΒΟΛΟΣ

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης

Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε χαμηλή τιμή

Εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες, προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη και με πολύ χαμηλή τιμή από τους παρακάτω φορείς:

ΑΤΤΙΚΗ

Λόγω Ψυχής
Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής
Ινστιτούτο Σχεσιακής & Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, Ι.Σ.Ο.Ψ
Ψ-Δίκτυο
Εργαστήριο Διερεύνηση Ανθρώπινων Σχέσεων
Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρείας
Ελληνικό Κέντρο Focusing

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (Κε.Συ.Θε.Σ.)

Τηλεφωνικές Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης

24ωρη παροχή ψυχολογικής στήριξης – 10306
Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας της ΑμΚΕ “ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ” – 210 9319054
Κλίμακα: Γραμμή βοήθειας για την Αυτοκτονία – 1018
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας – 1107
Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” – 210 4180006, 210 8815444
Ψυχολογική υποστήριξη για άτομα που πάσχουν από καρκίνο – 1069
Γραμμή Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ – 80011 80015
Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων – 116 111
ΑΝΑΣΑ Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Διατροφικές Διαταραχές – 210 9234904
Γραμμή για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και την ταυτότητα του φύλου – 11528
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης Ενόπλων δυνάμεων – 8001145551-2-3
Γραμμή για τις εξαρτήσεις – 1145
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης “ΙΘΑΚΗ” – 1145
Γραμμή για τον τζόγο – 1114
Τηλεφωνική γραμμή για το κάπνισμα – 1142
Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS (Τ.Γ.) – 210-72.22.222
Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής & θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – 210-5234737