Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται συχνά από bodybuilders και προστίθεται σε ενεργειακά ή ισοτονικά ποτά, μπορεί να είναι το «ελιξήριο της νεότητας και της μακροζωίας», σύμφωνα με τον συγγραφέα μιας νέας μελέτης. Δηλαδή… όχι ακριβώς. Η έρευνα έδειξε ότι η ταυρίνη μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής και υγείας σε σκουλήκια, ποντίκια και μαϊμούδες.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους; Ένα Hell την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα (not sponsored); Έκαναν λάθος οι μαμάδες μας που μας έλεγαν να «μην τα πίνουμε αυτά τα πράγματα γιατί είναι του σατανά»;
Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι που ακούγεται εδώ και δεκαετίες και έχει λάβει διαστάσεις αστικού μύθου. Είναι αλήθεια ότι η ταυρίνη προέρχεται από τους όρχεις των ταύρων (να κάτι που δεν περίμενα να γράψω σήμερα το πρωί). Η αλήθεια είναι πως όχι. Για την ακρίβεια τόσο στα συμπληρώματα διατροφής όσο και τα ενεργειακά ποτά, η ταυρίνη δεν προέρχεται από ζώα αλλά παράγεται συνθετικά από φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός που εγγυάται τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.
Η ταυρίνη βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους μυς, τον εγκέφαλο, την καρδιά και το αίμα. Ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά, έχει περίπου 70 γραμμάρια ταυρίνης κατανεμημένα σε όλο του το σώμα. Με άλλα λόγια, ένα άτομο 70 κιλών έχει ήδη στο σώμα του 70 φορές την ποσότητα ταυρίνης που περιέχεται στο μέσο ενεργειακό ποτό. Η ταυρίνη περιέχεται επίσης σε διάφορα τρόφιμα όπως τα χτένια, τα ψάρια, τα πουλερικά και τις περισσότερες βρεφικές τροφές. Ναι, καλά διάβασες!
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα γήρανσης και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα που αξιολόγησε την επίδραση του αμινοξέος στην υγεία και τη μακροζωία. Η αντιστροφή της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας ταυρίνης μέσω συμπληρώματος βελτίωσε τη διάρκεια ζωής σε τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ευρήματα δικαιολογούν περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους.
Η ταυρίνη είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στα ζώα και προηγούμενες μελέτες σε διάφορα είδη έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής προκαλεί λειτουργικές βλάβες στους σκελετικούς μύες, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, η ανεπάρκεια ταυρίνης συνδέεται με βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά και τον αμφιβληστροειδή.Μικρές κλινικές δοκιμές συμπλήρωσης ταυρίνης έχουν υποδείξει οφέλη σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά η επίδραση των συγκεντρώσεων ταυρίνης στην υγεία και τη μακροζωία των ζώων παραμένει ελάχιστα κατανοητή.
Για να κατανοήσουν καλύτερα αν και πώς η αφθονία ταυρίνης επηρεάζει την υγιή διάρκεια ζωής, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Όπως ανακάλυψαν, στους 15χρονους πιθήκους οι συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα ήταν 85% χαμηλότερες από ότι στους πεντάχρονους πιθήκους. Παρομοίως, τα επίπεδα ταυρίνης μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η μείωση των επιπέδων ταυρίνης παρατηρήθηκε, επίσης, σε γηράσκοντα ποντίκια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν τον κύριο μεταφορέα ταυρίνης είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής ως ενήλικες.
Συγκεκριμένα, μεσήλικα θηλυκά ποντίκια που τρέφονταν με υψηλά επίπεδα ταυρίνης έζησαν κατά μέσο όρο 12% περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν ταυρίνη, ενώ τα αρσενικά ποντίκια έζησαν περίπου 10% περισσότερο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vijay Yadav, επίκουρος καθηγητής γενετικής και ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Θεωρούμενη ως μη απαραίτητο αμινοξύ, η ταυρίνη υπάρχει στον εγκέφαλο, στον αμφιβληστροειδή και σχεδόν σε κάθε μυϊκό ιστό και όργανο του σώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδης, αλλά δυνητικά επιβλαβής για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων.
«Αυτές οι μελέτες σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου δείχνουν ότι η ποσότητα της ταυρίνης μειώνεται με την ηλικία και η αύξηση των επιπέδων της κάνει τα ζώα να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιή», είπε ο Yadav. «Στο τέλος της ημέρας, τα δεδομένα αυτά τα μελετάμε για να δούμε πώς μπορούν να φανούν χρήσιμα στους ανθρώπους».
Καλά τα σκουλήκια, οι αρουραίοι και οι πίθηκοι. Πώς όμως τα παραπάνω σχετίζονται με τους ανθρώπους;
Στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση και στους ανθρώπους. Ο Yadav και η ομάδα του ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 12.000 Ευρωπαίους ηλικίας 60 ετών και άνω. Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης εμφάνιζαν λιγότερη παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Επίσης, οι επίπονες προπονήσεις σε ένα ποδήλατο γυμναστικής διαπιστώθηκε ότι ενισχύουν τα επίπεδα ταυρίνης, όπως δήλωσε ο Yadav στο περιοδικό Science.
Η διαδικασία γήρανσης είναι πολύ περίπλοκη, με πολλές βιοχημικές διεργασίες και ιστούς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για να επιβραδυνθεί αυτή η διαδικασία πρέπει να συνδυαστούν πολλοί οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες όπως η συχνή άσκηση, η πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, η καλή ψυχολογία, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει μυστική φόρμουλα, ή αν υπάρχει, δεν τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», σημειώνουν ότι η αντιστροφή της ανεπάρκειας ταυρίνης κατά τη γήρανση μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική κατά της γήρανσης, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν η χορήγηση ταυρίνης αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής στους ανθρώπους. Η πιθανότητα κινδύνων χρήζει εξέτασης, καθώς λείπουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας σε ανθρώπους.