Ένα φάρμακο που ονομάζεται ουμπρογκεπάνη (ubrogepant), το οποίο ήδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι μειώνει και τα μη κεφαλαλγικά συμπτώματα που συχνά εμφανίζονται ώρες πριν ξεκινήσει η ίδια η ημικρανία – καθιστώντας το το πρώτο φάρμακο που είναι γνωστό ότι δρα σε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα.

Πριν εμφανιστεί ο εξουθενωτικός πονοκέφαλος μιας ημικρανίας πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια φάση προδρόμου κατά την οποία εκδηλώνονται προειδοποιητικά σημάδια, όπως ευαισθησία στο φως ή στους ήχους, ζάλη και δυσκαμψία στον αυχένα, τα οποία από μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση στην καθημερινότητα. 

Μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί που αναπτύσσουν θεραπείες για την ημικρανία έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση του ίδιου του πονοκεφάλου και καμία θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ανακούφιση των πρώιμων συμπτωμάτων. 

Όμως η ουμπρογκεπάνη (ubrogepant) έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρόληψη του ημικρανικού πονοκεφάλου όταν λαμβάνεται κατά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, γεγονός που ώθησε τον Πίτερ Γκόντσμπι από το King’s College του Λονδίνου και τους συνεργάτες του να εξετάσουν αν μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει και αυτά τα συμπτώματα. 

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα από 438 άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών με ιστορικό ημικρανιών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν μία δόση 100 mg ουμπρογκεπάνης όταν ένιωσαν τα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας επικείμενης ημικρανίας, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) χωρίς να το γνωρίζουν. Την επόμενη φορά που εμφανίστηκαν πρόδρομα συμπτώματα, οι συμμετέχοντες έλαβαν το αντίθετο χάπι από την προηγούμενη φορά. 

Μετά τη λήψη της ουμπρογκεπάνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν βελτίωση στη συγκέντρωσή τους μέσα σε μία ώρα, μειωμένη ευαισθησία στο φως μετά από δύο ώρες και λιγότερη κόπωση και πόνο στον αυχένα μετά από τρεις ώρες, σε σύγκριση με όταν είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Επίσης ανέφεραν ότι η ζάλη και η ευαισθησία στον ήχο μειώθηκαν με την ουμπρογκεπάνη. 

«Όταν έπαιρναν ουμπρογκεπάνη ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μείωση αυτών των επώδυνων συμπτωμάτων, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόνος» τονίζει ο Γκόντσμπι. 

Η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση του φαρμάκου στην αύρα, ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα της ημικρανίας που περιλαμβάνει αισθητηριακές διαταραχές, όπως λάμψεις φωτός ή τυφλά σημεία στην όραση. 

«Δεδομένου ότι τα κοινά πρόδρομα συμπτώματα είναι συχνά εξουθενωτικά, η δυνατότητα να παρέμβουμε νωρίτερα στην αλυσίδα εκδήλωσης της ημικρανίας έχει κλινική σημασία» υποστηρίζει η Παρίσα Γκαζεράνι από το Πανεπιστήμιο Oslo Metropolitan στη Νορβηγία, ωστόσο προσθέτει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα είναι ευρέως εφαρμόσιμα. 

«Αυτή η έρευνα δείχνει τη δυνατότητα των θεραπειών για την ημικρανία να μειώσουν τα πρώιμα συμπτώματα, καθώς και να αποτρέψουν τη βασική φάση πονοκεφάλου της κρίσης» εξηγεί ο Ρομπ Μιούζικ, επικεφαλής του οργανισμού The Migraine Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα δεδομένα σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος της ημικρανίας για τουλάχιστον 1 στα 7 άτομα που ζουν με την πάθηση». 

*Με στοιχεία από το Νew Scientist. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.