Σίγουρα έχετε τύχει κάποια στιγμή να προσπαθήσετε να διηγηθείτε μια ιστορία και να μην θυμάστε ακριβώς τα γεγονότα. Όχι, μόνο τα γεγονότα αυτά καθαυτά, αλλά και τη χρονική σειρά με την οποία έχουν γίνει. Μήπως γίνεται διάλυση της πραγματικότητας και δεν το ξέρετε;

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο: το άγχος, η διάθεση, η πίεση, η κούραση κ.α.. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάθε ανάμνηση που είχατε ποτέ δεν ήταν γεμάτη λάθη ή μπορεί να είναι μία ψευδαίσθηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίληψή μας για τον κόσμο είναι βαθιά ατελής, ο εγκέφαλος μας μπαίνει στον κόπο να θυμάται μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτά που πραγματικά βιώνουμε. Κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη μνήμη στην οποία έχουμε πρόσβαση.

Οι ψευδείς αναμνήσεις, για τις άλλες γίνονται λόγος, δεν είναι παρά αναμνήσεις που μοιάζουν αληθινές αλλά δεν βασίζονται σε πραγματική εμπειρία.

Όταν προσπαθείτε να αποσπάσετε μια ιστορία από κάποιον, είτε πρόκειται για ένα έγκλημα που έγινε Μάρτυρας είτε για μια ξέφρενη νυχτερινή έξοδο, είναι φυσικό να κάνετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό.

Ωστόσο, το να κάνετε κλειστές ερωτήσεις, όπως ” ποιο ήταν το χρώμα των μαλλιών του; ” ή, ακόμα χειρότερα, ερωτήσεις που οδηγούν σε συμπεράσματα, όπως ” κοκκινομάλλης, έτσι δεν είναι; “, συχνά οδηγούν σε λανθασμένες απαντήσεις.

Είναι πολύ καλύτερο να αφήσετε το άτομο να διηγηθεί την ιστορία του από μόνο του, χωρίς να διακόψετε και χωρίς να κάνετε ερωτήσεις στη συνέχεια που μπορεί να αποπροσανατολίσετε τη σκέψη. Αυτές οι κατευθυντήριες ερωτήσεις, πράγματι κατευθύνουν το μυαλό.

Αν δεν θέλετε να συμβεί αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε το άτομο να σας πει λίγα περισσότερα για κάτι που ανέφερε. Οφείλετε να έχετε στο δικό σας μυαλό ότι πρέπει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε μια ανοιχτή και γενική προτροπή όπω ς “μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό; “.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ιστορίες που λέγονται ως απάντηση σε προτροπές ελεύθερου ανάκλησης είναι πολύ πιο ακριβείς από τις ιστορίες που λέγονται ως απάντηση σε μια σειρά κλειστών ερωτήσεων. Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να φτάσετε στην ουσία μιας υπόθεσης, συγκρατηθείτε και μην κάνετε πολλές ερωτήσεις!

Το 1942, ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες δημοσίευσε ένα διήγημα με τίτλο ” Funes ο Μνημειώδης “. Ο ανώνυμος αφηγητής λέει μια ιστορία από τη μνήμη του, η οποία επικεντρώνεται σε έναν Ουρουγουανό με το όνομα Ireneo Funes. Ο αφηγητής μαθαίνει ότι ο Funes έπεσε από το λόγο του, χτυπώντας το κεφάλι του και αφήνοντάς τον καθηλωμένο στο σπίτι.

Λίγο καιρό μετά, ο Funes επικοινωνεί με τον αφηγητή, ζητώντας να δανειστεί μερικά από τα βιβλία του στα λατινικά, που είναι η ειδικότητα του αφηγητή. Δίνει στον Funes μια επιλογή από τα πιο δύσκολα λατινικά του, κείμενα που ο ίδιος δυσκολεύεται να κατανοήσει.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν ο αφηγητής πηγαίνει να παραλάβει τα βιβλία του, διαπιστώνει ότι ο Funes έχει αποστηθίσει, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, μεγάλα και περίπλοκα κείμενα στα λατινικά, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση της γλώσσας. Ο Funes λέει στον αφηγητή ότι, από το γεγονός και μετά, η μνήμη του έχει αλλάξει. Δεν μπορεί πλέον να ξεχάσει.

Η εμπειρία του είναι πλέον μία ” αφόρητου πλούτου και οξύτητας “. Ενώ οι υπόλοιποι κοιτάμε έξω και βλέπουμε ένα δέντρο εδώ, μια ομάδα ανθρώπων εκεί, ο Funes βλέπει τις πληροφορίες σε επίπεδο pixel, καρέ-καρέ. Επειδή διατηρεί την πλήρη καθαρότητα αυτών των σκηνών στη μνήμη του, οι αναμνήσεις του έχουν δυσδιάκριτη ακρίβεια σε σύγκριση με την παρούσα πραγματική του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη μνήμη ως μια πιστή, αν και ελλιπή, καταγραφή του παρελθόντος – ένα είδος πολυμεσικής αποθήκης εμπειριών. Αλλά οι ψυχολόγοι, οι νευροεπιστήμονες και οι δικηγόροι γνωρίζουν καλύτερα. Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, για παράδειγμα, είναι πλέον γνωστό ότι είναι διαβόητα αναξιόπιστες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μνήμη δεν αφορά μόνο την ανάκληση αποθηκευμένων πληροφοριών. Το μυαλό μας συνήθως κατασκευάζει αναμνήσεις χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από αναμνητικές εμπειρίες και γνώσεις για τον κόσμο. Οι αναμνήσεις μας μπορούν να φθείρονται, όμως, από νέες εμπειρίες που καταλήγουν να μπερδέψουν το παρελθόν με το παρόν.

Οι ενίοτε ολέθριες συνέπειες της λανθασμένης μνήμης έχουν τους ψυχολόγους να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα βαθύτερα αίτια των λανθασμένων αναμνήσεων – και μια νέα μελέτη μόλις βρήκε ένα σημείο-κλειδί στον εγκέφαλο, η λειτουργία του οποίου δίνει πληροφορίες τόσο για το υπόβαθρο της μνήμης όσο και για το γιατί θυμόμαστε πράγματα λάθος.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ένα διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα προκύπτει στο πόσο στενά συνδέονται οι έννοιες (σημασιολογία) των λέξεων, αλλά πολλοί υποψιάζονται επίσης ότι οι ψευδείς αναμνήσεις αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας οργανώνει τη γνώση.

Οι άνθρωποι έχουν ένα τεράστιο απόθεμα εννοιών και είμαστε εξαιρετικά καλοί στο να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις έννοιες για να κάνουμε γενικές σκέψεις που πρέπει να βρούμε λύσεις σε νέες καταστάσεις και προβλήματα. «Μελέτες ψευδούς μνήμης μας δείχνουν ότι η μνήμη μας είναι πάντα ένα μείγμα από αυτά που γνωρίζουμε για τον κόσμο γενικά, συν αυτά που διατηρούμε από μια πρόσφατη εμπειρία – αυτό είναι προσαρμοστικό γιατί συνήθως αυτό για το οποίο χρησιμοποιούμε τη μνήμη μας για να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις . », λέει ο νευροψυχολόγος Tim Rogers του Πανεπιστημίου του Wisconsin–Madison. 

διαστρέβλωση
Εικονογράφηση: Όσκα

Τι γίνεται με τη διαστρέβλωση;

Η μνήμη δεν λειτουργεί όπως μια βιντεοκάμερα, καταγράφοντας με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες των γεγονότων που είδαμε. Αντίθετα, η μνήμη (όπως και η αντίληψη) είναι μια εποικοδομητική διαδικασία. Συνήθως θυμόμαστε την ουσία ενός γεγονότος και όχι τις ακριβείς λεπτομέρειες.

Ναι, το παράδειγμα του Funes είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η διαστρέβλωση είναι μία συχνή πραγματικότητα που συναντάμε στον εαυτό μας και τους άλλους.

Η κατασκευή μίας μνήμης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι πολύ πιθανό να προκύψουν σφάλματα. Συνήθως συμπληρώνουμε τα κενά στη μνήμη μας με αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να βιώσουμε και όχι απαραίτητα με αυτό που πραγματικά βιώσαμε. Μπορεί επίσης να συμπεριλάβουμε παραπληροφόρηση που συναντήσαμε μετά το γεγονός. Δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση ότι αυτό έχει συμβεί.

Δεν παραποιούμε μόνο τις αναμνήσεις μας για γεγονότα που έχουμε δει, αλλά μπορεί να έχουμε εντελώς λανθασμένες αναμνήσεις για γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ. Μα καλά είναι δυνατό να συμβεί αυτό; Κι όμως!

Τέτοιες ψευδείς αναμνήσεις είναι πολύ πιθανό να προκύψουν σε ορισμένα πλαίσια, όπως (ακούσια) μέσω της χρήσης ορισμένων αμφίβολων ψυχοθεραπευτικών τεχνικών ή (σκόπιμα) σε ψυχολογικά πειράματα.

Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη της ψυχαναλυτικής έννοιας της καταπίεσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ευρέως αποδεκτή έννοια.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διακρίνουμε, ελλείψει ανεξάρτητων αποδείξεων, αν μια συγκεκριμένη ανάμνηση είναι αληθινή ή ψευδής. Ακόμα και αναμνήσεις που είναι λεπτομερείς και ζωντανές και διατηρούνται με 100 τοις εκατό πεποιθήσεις μπορεί να είναι εντελώς ψευδείς.

Η μνήμη μας είναι απίστευτα εύπλαστη. Δεν πρέπει να είστε σίγουροι για αυτή, ούτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Πολλές φορές ακόμα και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια ψεύτικη ανάμνηση όταν αυτή έχει εμπεδωθεί.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τις ψεύτικες αναμνήσεις είναι να τις εντοπίζετε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να αποφύγετε μία πιθανή διαστρέβλωση των γεγονότων.

Πηγή: Scientific American