Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι μια πολύ συχνή ασθένεια. Μάλιστα, τα τελευταία 50 χρόνια τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως, παράλληλα με την παχυσαρκία. Από το 2010 έχουν νοσήσει περίπου 285 εκατομμύρια άτομα. Συγκριτικά, το 1985 οι ασθενείς ανέρχονταν σε 30 εκατομμύρια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να περιλαμβάνουν παθήσεις όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που επηρεάζει την όραση, νεφρική ανεπάρκεια για την αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση και κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 είναι επίσης παρεξηγημένος, καθώς πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από αυτόν. Παρακάτω θα βρεις 8 από τους συχνότερους μύθους για αυτήν την ασθένεια.

Ο διαβήτης προκαλείται από την κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί άμεσα διαβήτη. Φυσικά, αν το παρακάνεις θα έχεις προβλήματα με το βάρος σου με κίνδυνο να εμφανίσεις παχυσαρκία.Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι δύο παράγοντες που προκαλούν διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύθος και αυτό είναι εν μέρει κατανοητό, αφού το αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα παίζει ουσιαστικό ρόλο. Ωστόσο, η ίδια η ζάχαρη δεν είναι η αιτία της ασθένειας.

Η σωστή διατροφή των διαβητικών είναι πολύ περιορισμένη

Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Μπορείς να φας τα πάντα, το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η ποσότητα που καταναλώνεις. Το να πάσχεις από διαβήτη τύπου 2 δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις μια για πάντα όλα τα αγαπημένα σου τρόφιμα. Απλά πρέπει να τα απολαμβάνεις με μέτρο και να τα συνδυάζεις με υγιεινό τρόπο.

Δεν θα ξαναφάς ποτέ ξανά γλυκό

Φυσικά και μπορείς να τρως γλυκά. Βέβαια, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο καλό είναι πρώτα να εξοικειωθείς με την ειδική διατροφή που απαιτείται προκειμένου να κρατήσεις τον διαβήτη υπό έλεγχο. Από τη στιγμή που το καταφέρεις αυτό θα δεις ότι ένα επιδόρπιο δεν εγκυμονεί κανενός είδους κίνδυνο για την υγεία σου. Οι γιατροί συνιστούν στους διαβητικούς να τρώνε μικρές μερίδες ή να καταναλώνουν γλυκά σε ειδικές περιστάσεις.

Μπορώ να τρώω μόνο διαβητικά τρόφιμα

Δεν υπάρχει ειδική τροφή για διαβητικούς, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν ειδικά τρόφιμα για τους vegan, τους χορτοφάγους ή εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η ιδανική διατροφή για τον διαβήτη είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Το ίδιο που ισχύει για κάθε άνθρωπο, δηλαδή. Η μόνη διαφορά είναι στην ποσότητα.

Με αυστηρή διατροφή, ο διαβήτης θα εξαφανιστεί

Μια υγιεινή διατροφή δεν θεραπεύει τον διαβήτη, απλώς τον κρατά υπό έλεγχο. Εάν έχεις διαβήτη τύπου 2, η ινσουλίνη που παράγει το σώμα σου δεν λειτουργεί σωστά για να μεταφέρει τη γλυκόζη που λαμβάνετε από τα τρόφιμα στα κύτταρά σου, όπου θα χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο για να σου δώσει ενέργεια. Αυτό προκαλεί άνοδο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει οριστικά, αφού ο διαβήτης είναι χρόνια πάθηση. Παρόλαυτα είναι σίγουρο ότι τρώγοντας καθαρά και ισορροπημένα, θα μπορείς να τον ελέγχεις έτσι ώστε να αποφεύγεις τις επιπλοκές.

Τα φρούτα είναι υγιεινά, μπορώ να τρώω όσα θέλω

Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, επομένως πρέπει να τα καταναλώνεις με σύνεση και προσοχή, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Τα φρούτα είναι καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ινών, στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στη διατροφή σου, αλλά αν τα καταναλώνεις αδιάκριτα, ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι μεγαλύτερος.

Εφόσον παίρνω φάρμακα, δε χρειάζομαι ειδική διατροφή

Εδώ είναι που όλοι κάνουν λάθος. Η λανθασμένη εντύπωση ότι μια φαρμακευτική αγωγή είναι το μόνο που χρειάζεται για να κρατηθεί ο διαβήτης υπό έλεγχο, οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να παραμελούν την αξία της σωστής διατροφής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι γνωστό. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους επιπλοκή, η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέρος του τρόπου ζωής σου. Σε αντίθετη περίπτωση, το σάκχαρό σου θα συνεχίσει να αυξάνεται, ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

Όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, θα εμφανίσουν διαβήτη

Η παχυσαρκία όντως αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν διαβήτη. Όπως δε σημαίνει, επίσης, ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο βάρος δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μην ξεχνάμε ότι πέραν από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, ο διαβήτης τύπου 2 έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με γενετικούς παράγοντες. Εκτός αυτού, ένα από τα συχνότερα συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 είναι η απώλεια βάρους (βλ. παρακάτω).

Λίγα λόγια για τον διαβήτη τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – πρώην μη ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (NIDDM) ή διαβήτης των ενηλίκων – είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα στα πλαίσια της ινσουλινοαντίστασης και της σχετικής ανεπάρκειας ινσουλίνης. Αντίθετα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από απόλυτη ανεπάρκεια ινσουλίνης λόγω της καταστροφής των κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος.

Ο διαβήτης τύπου 2 ευθύνεται για το 90% περίπου των περιπτώσεων διαβήτη. Το υπόλοιπο 10% οφείλεται κυρίως στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη κύησης. Η παχυσαρκία σε άτομα με γενετική προδιάθεση στο διαβήτη τύπου 2 θεωρείται κύριο αίτιο της ασθένειας.

Τα κλασικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία (συχνή ούρηση), η πολυδιψία (αυξημένη δίψα), η πολυφαγία (αυξημένη αίσθημα πείνας) και η απώλεια βάρους. Άλλα κοινά συμπτώματα που διαπιστώνονται κατά τη διάγνωση συμπεριλαμβάνουν ιστορικό θολής όρασης, φαγούρας, περιφερικής νευροπάθειας, επαναλαμβανόμενα επεισόδια μολύνσεων του κόλπου και κόπωση.

Πολλά άτομα, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα τα πρώτα χρόνια και η διάγνωση μπορεί να γίνει σε κάποια εξέταση ρουτίνας.Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί σπανίως να εμφανιστεί υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα (μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παράλληλα με μείωση του επιπέδου συνείδησης και χαμηλή αρτηριακή πίεση).

Πηγή: Medical News Today