Αν ξυπνήσατε απότομα πριν μερικές ώρες, μέσα στη μέση της νύχτας, με τον ήχο μιας βροντής και μετά αδυνατούσατε να κοιμηθείτε ξανά λόγω ενός συναισθήματος φόβου, τότε ενδεχομένως να έχετε αστραφοβία.

Η αστραφοβία – δηλαδή ο ακραίος φόβος μας για τις βροντές και τους κεραυνούς – μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες, ενώ παρατηρείται επίσης σε ζώα, ειδικά στους σκύλους.

Η αστραφοβία, επίσης γνωστή ως αστραποφοβία, βροντοφοβία ή κεραυνοφοβία, προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα σε έναν πάσχοντα από αυτή την διαταραχή.

Ένα άτομο με αστραφοβία αισθάνεται συχνά ανήσυχο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ακόμα και όταν καταλαβαίνει ότι είναι κλεισμένος στο σπίτι του, άρα η απειλή για τον ίδιο είναι ελάχιστη.

Μερικά συμπτώματα είναι αυτά που συνοδεύονται από πολλές φοβίες, όπως τρόμος, κλάμα, εφίδρωση, αντιδράσεις πανικού, ναυτία, αίσθημα τρόμου, εισαγωγή των δακτύλων στα αυτιά και γρήγορος καρδιακός παλμός.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις που είναι μοναδικές στην αστραφοβία, όπως π.χ. ότι συχνά επιδιώκεται ο καθησυχασμός από άλλους ανθρώπους ενώ, αντίστοιχα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν είναι μόνοι.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αστραφοβία και ενώ είναι ήδη στο σπίτι τους, θα αναζητήσουν επιπλέον καταφύγιο από την καταιγίδα κάτω από ένα κρεβάτι, κάτω από τα σκεπάσματα, σε μια ντουλάπα, σε ένα υπόγειο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο όπου νιώθουν πιο ασφαλείς. Επίσης, το αστραφοβικό άτομο μπορεί να καλύψει τα αυτιά του ή να καλύψει ή κλείσει ερμητικά τα παράθυρα.

Ένα τυπικό σημάδι ότι κάποιος έχει αστραφοβία είναι το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετεωρολογικές προβλέψεις . Ένα άτομο με αστραφοβία μπορεί να είναι σε εγρήγορση για νέα για επερχόμενες καταιγίδες. Μπορεί να παρακολουθούν τον καιρό στην τηλεόραση συνεχώς κατά τη διάρκεια βροχερών περιόδων και μπορεί ακόμη και να παρακολουθούν καταιγίδες στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρό ώστε το άτομο να μην βγει έξω χωρίς να ελέγξει πρώτα τον καιρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, έναν φόβο να βγει από το σπίτι.

Το 2007, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αστραφοβία είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη φοβία στις ΗΠΑ.

Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Εμφανίζεται σε πολλά παιδιά και δεν πρέπει να αναγνωρίζεται αμέσως ως φοβία, επειδή τα παιδιά φυσικά περνούν από πολλούς φόβους καθώς ωριμάζουν. Ο φόβος τους για βροντές και κεραυνούς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πλήρως ανεπτυγμένη φοβία αν δεν επιμένει για περισσότερο από έξι μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, η φοβία του παιδιού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα στην ενήλικη ζωή.

Πολλά παιδιά που έχουν αυτόν τον φόβο θα τον ξεπεράσουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά άλλα θα συνεχίσουν να βιώνουν φοβία στην ενήλικη ζωή. Η αστραφοβία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε ενήλικες που δεν την είχαν ως παιδιά.

Πώς αντιμετωπίζεται η αστραφοβία;

Εάν η φοβία σας διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, η αναζήτηση βοήθειας από γιατρό ή θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει. Ο γιατρός σας θα κάνει μια διάγνωση με βάση λεκτικές πληροφορίες σχετικά με τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά σας στην καταιγίδα, καθώς και μια εξέταση για τον αποκλεισμό ιατρικής βάσης για τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει ειδική διαγνωστική εργαστηριακή εξέταση για την αστραφοβία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές για εσάς.

1. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT)

Η CBT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας (θεραπεία ομιλίας). Είναι μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση. Αυτό μπορεί να γίνει ένας προς έναν με έναν θεραπευτή ή σε μια ομάδα. Το CBT εστιάζει βαθιά σε ένα συγκεκριμένο θέμα και είναι προσανατολισμένο στο στόχο. Έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει αρνητικά ή λανθασμένα πρότυπα σκέψης και να τα αντικαθιστά με πιο ορθολογικούς τρόπους σκέψης.

2. Έκθεση στη θεραπεία

Η θεραπεία έκθεσης είναι ένας τύπος θεραπείας CBT. Επιτρέπει στα άτομα με φοβίες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους εκτίθενται σιγά σιγά σε πράγματα που τους τρομάζουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, θα νιώσετε καταιγίδες ή πυροδοτήσεις που σχετίζονται με μια καταιγίδα ενώ είστε υπό επιτήρηση ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

3. Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT)

Αυτή η προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων συνδυάζει τη CBT με τον διαλογισμό και άλλες τεχνικές μείωσης του στρες. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργάζονται και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα μειώνει το άγχος.

4. Φάρμακα για το άγχος

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του άγχους εκτός από τη θεραπεία. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος που νιώθετε πριν ή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Τα φάρμακα δεν είναι θεραπεία για τη φοβία.

5. Τεχνικές διαχείρισης του στρες

Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την εξάλειψη ή τη μείωση του άγχους που σχετίζεται με τη φοβία. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη φοβία σας μακροπρόθεσμα.