Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του θανάτου του, και αυτό μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει βιολογικά όταν οι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή τους «να περνάει μπροστά από τα μάτια τους».

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι ένα παράξενο φαινόμενο, τις οποίες έχουν βιώσει εκατομμύρια άνθρωποι διάφορων πολιτισμών.

Αν και αυτές ποικίλλουν, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους αναφέρουν ότι αισθάνονται μια ηρεμία να τους κατακλύζει τη στιγμή που ο θάνατος πλησιάζε. Συχνά, αναφέρουν ότι ένιωσαν σαν να άφησαν το σώμα τους ή είδαν ολόκληρη τη ζωή τους να περνάει μπροστά από τα μάτια τους πριν επιστρέψουν στην πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν τόσο παρόμοιες εμπειρίες, υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αντιδρά με παρόμοιους τρόπους λίγο πριν από το θάνατο, αλλά η μελέτη των εμπειριών κοντά στο θάνατο είναι απίστευτα δύσκολη, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πότε κάποιος θα βιώσει μια τέτοια εμπειρία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ταρτού, στην Εσθονία, δεν προσπαθούσαν στην πραγματικότητα να μελετήσουν τις επιθανάτιες εμπειρίες όταν κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων. Αλλά αυτή η έρευνα, βοηθά τώρα τους επιστήμονες να τις κατανοήσουν.

[διαβάστε εδώ το άρθρο μας για τις επιθανάτιες εμπειρίες που μοιάζουν με ψυχεδελικό τριπάρισμα]

Η αρχή έγινε όταν οι γιατροί κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ασθενής που έπασχε από επιληψία, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), με την ελπίδα ότι θα τα εγκεφαλικά κύματα θα τους βοηθούσαν να εντοπίσουν επερχόμενες κρίσεις. Δυστυχώς, αυτός ο άνδρας έτυχε να πάθει καρδιακή προσβολή και πέθανε κατά την διάρκεια της καταγραφής.

Μετά το θάνατο του, η επιστημονική ομάδα της Εσθονίας συνεργάστηκε με επιστήμονες στις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Κίνα για να αναλύσουν την καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, δημοσιεύοντας μια σχετική μελέτη στο Frontiers in Aging Neuroscience.

«Μετρήσαμε 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας γύρω από τη στιγμή του θανάτου και στο τι συνέβη στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της μελέτης Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Louisville.

Τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων που είδαν σε εκείνο το χρονικό σημείο που η καρδιά σταμάτησε να χτυπά, συνήθως εμπλέκονται σε υψηλές γνωστικές λειτουργίες και δραστηριότητες όπως τα όνειρα, η ανάκληση μνήμης και ο διαλογισμός. Ο Zemmar υπέθεσε: «Ο εγκέφαλος μπορεί να “παίζει” μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε επιθανάτιες εμπειρίες».

Αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση ασθενή και εγκεφαλικής δραστηριότητας, είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως «κανόνας», καθώς προηγουμένως είχε υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις, καθώς και από εγκεφαλική βλάβη και οίδημα.

Ο Zemmer ελπίζει να του δοθεί η δυνατότητα να μελετήσει περισσότερες περιπτώσεις στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον, τώρα έχουμε μια επιστημονική ματιά στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του θανάτου.

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι πως παρόλο που οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να αναπαράγει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που έζησαν στη ζωή τους», δήλωσε ο Zemmer.

Πηγή: Big Think