Έχει τύχει να ξυπνήσετε μετά από πολύωρο, καλό ύπνο και να έχετε μία ανεξήγητη κούραση; Ενώ κοιμάστε καθημερινά νωρίς, ξυπνάτε μετά από 8ωρο, και η εξάντληση σας ακολουθεί χωρίς να μπορείτε να εξηγήσετε γιατί; 

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ύπνος δεν είναι το μόνο είδος ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη. Σίγουρα για να είναι κάποιος ξεκούραστος πρέπει και να έχει κοιμηθεί καλά, αλλά μόνο ένας καλός ύπνος δεν εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός θα είναι αναζωογονημένος αν δεν έχει καλύψει και άλλες ανάγκες.

Περνάμε τις ζωές μας νομίζοντας ότι ξεκουραστήκαμε επειδή κοιμηθήκαμε αρκετά — αλλά στην πραγματικότητα χάνουμε τα άλλα είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία ανθρώπων με υψηλές επιδόσεις, αναπτυγμένη παραγωγικότητα, χρόνια κούραση και burnout. Υποφέρουμε από εξάντληση επειδή δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική δύναμη της ανάπαυσης.

Η έννοια της ξεκούρασης λοιπόν δεν περιορίζεται απλώς στον ύπνο ή την ανάπαυση του σώματος. Σύμφωνα με την γιατρό και συγγραφέα Dr. Saundra Dalton-Smith, κάθε άτομο χρειάζεται ξεκούραση σε 7 βασικούς τομείς της ζωής του για να είναι πλήρως αναζωογονημένο και ισορροπημένο.

Η κατάλληλη ξεκούραση σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της συνολικής ευημερίας.

1. Σωματική ξεκούραση
Ο πρώτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική ανάπαυση, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει ύπνο και μεσημεριανό ύπνο. Η καλή ποιότητα ύπνου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την αποκατάσταση των μυών και την ανανέωση του σώματος.
Ενώ η ενεργητική σωματική ανάπαυση σημαίνει δραστηριότητες όπως γιόγκα, διατάσεις και θεραπεία μασάζ που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευελιξίας του σώματος.

2. Ψυχική Ξεκούραση
Η ψυχική ανάπαυση είναι μια κατάσταση χαλάρωσης και ψυχικής ηρεμίας που επιτρέπει στο μυαλό να χαλαρώσει και να ανακάμψει. Περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από νοητικές δραστηριότητες που απαιτούν γνωστική ενέργεια ή συγκέντρωση και επιτρέποντας στο μυαλό να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί. Η ψυχική ανάπαυση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέσα όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, οι τεχνικές χαλάρωσης ή απλά ένα διάλειμμα από τη νοητική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της ψυχικής ανάπαυσης, το μυαλό μπορεί να χαλαρώσει και να γίνει λιγότερο ενεργό, και  να αποφορτιστεί από την ψυχική καταπόνηση και το στρες. Ωστόσο, όπως και η σωματική ανάπαυση, η ψυχική ανάπαυση δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη αδράνεια. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική χαλάρωση, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η χαλαρή βόλτα ή η εξάσκηση ενός χόμπι, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για ψυχική ανάπαυση και αναζωογόνηση.

 

ξεκούρασηφύση χαλάρωση
Πηγή: Keegan Houser/ Unsplash

3. Συναισθηματική Ξεκούραση
Η συναισθηματική ξεκούραση αφορά την απελευθέρωση από τα αρνητικά συναισθήματα και την ένταση που μπορεί να προκαλούν οι διαπροσωπικές σχέσεις ή το στρες. Η αυθεντική έκφραση των συναισθημάτων και η αναζήτηση βοήθειας όταν χρειάζεται, βοηθά στην αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας.

Η συναισθηματική ανάπαυση απαιτεί επίσης το θάρρος για να είσαι αυθεντικός. Ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση «Πώς είσαι σήμερα;» με ένα ειλικρινές «Δεν είμαι καλά» — και μετά συνεχίστε να μοιράζεστε μερικά δύσκολα πράγματα που διαφορετικά δεν λέγονται.

4. Κοινωνική Ξεκούραση
Η κοινωνική ξεκούραση περιλαμβάνει την απομάκρυνση από σχέσεις που απορροφούν ενέργεια και την αναζήτηση υποστηρικτικών σχέσεων. Η συναναστροφή με άτομα που δεν απαιτούν συνεχώς την προσοχή και την ενέργειά μας βοηθά στην ανανέωση της κοινωνικής ευεξίας.

5. Αισθητηριακή Ξεκούραση
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως φωτεινές οθόνες, θόρυβος και συνεχείς ειδοποιήσεις. To digital multitasking και η συνεχής  κοινωνική πίεση μας έχει οδηγήσει σε μία εξουθενωτική υπερδιέγερση που ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να διαχειριστεί.

Η αισθητηριακή ξεκούραση περιλαμβάνει τη μείωση αυτών των ερεθισμάτων για να επιτρέψουμε στις αισθήσεις μας να ηρεμήσουν και να αποκατασταθούν. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι τόσο απλό, όπως το κλείσιμο των ματιών για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, καθώς και με σκόπιμη αποσύνδεση από τις ηλεκτρονικές συσκευές στο τέλος κάθε μέρας.

6. Δημιουργική Ξεκούραση
Η δημιουργική ξεκούραση είναι απαραίτητη για όσους ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες ή απαιτητικές νοητικές διεργασίες. Η απομάκρυνση από τη συνεχή παραγωγή ιδεών και σκέψη και η έκθεση σε εμπνευσμένα τοπία ή νέες εμπειρίες βοηθά στην ανανέωση της δημιουργικής ενέργειας. Αλλά η δημιουργική ανάπαυση δεν είναι απλώς η εκτίμηση της φύσης. περιλαμβάνει επίσης απόλαυση των τεχνών.

Μετατρέψτε τον χώρο εργασίας σας σε χώρο έμπνευσης με χρώματα και εικόνες από μέρη που αγαπάτε, με φυτά και έργα τέχνης που σας μιλούν. Δεν μπορείτε να αφιερώνετε 40 ώρες την εβδομάδα κοιτάζοντας το κενό ή μπερδεμένο περιβάλλον και να περιμένετε να έχετε μόνιμα όρεξη με οτιδήποτε, πόσο μάλλον να έχετε καινοτόμες ιδέες.

διακόσμηση φυτά
Πηγή: Jonny Caspari/ Unsplash

7. Πνευματική Ξεκούραση
Η πνευματική ξεκούραση σχετίζεται με την αίσθηση του σκοπού και της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Είναι η ικανότητα σύνδεσης πέρα ​​από το σωματικό και ψυχικό και να αισθανόμαστε μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης, της αποδοχής και του σκοπού.  Η ενασχόληση με πρακτικές όπως ο διαλογισμός, ή η συμμετοχή σε κοινότητες βοηθά στη βαθύτερη εσωτερική ηρεμία και στην αίσθηση πληρότητας.

Η αποτελεσματική ξεκούραση απαιτεί αυτογνωσία και συνειδητές επιλογές. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε σε ποιο τομέα χρειάζεστε περισσότερη αποκατάσταση. Η δημιουργία ρουτινών που προάγουν την ξεκούραση σε όλους αυτούς τους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

 

☞︎ Διαβάστε επίσης: Παγιδευμένοι στην ντοπαμίνη του αέναου σκρολαρίσματος