Θυμάστε που όταν ήμασταν παιδιά μας έλεγαν «Μη διαβάζεις στο σκοτάδι, άναψε κάνα φως»; Ή το άλλο, που συνήθως προέρχεται από τους οφθαλμίατρους, «Μη χρησιμοποιείς συνέχεια τα γυαλιά. Θα συνηθίσει το μάτι»; Τελικά τι από αυτά ισχύει; Σύμφωνα λοιπόν με ένα άρθρο των New York Times, οι περισσότερες αντιλήψεις μας γύρω από υγειά των ματιών είναι λάθος.
Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 4 στους 10 ενήλικες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απώλειας όρασης. Αλλά πολλές οφθαλμικές παθήσεις είναι θεραπεύσιμες ή μπορούν να προληφθούν, δήλωσε ο Dr. Joshua Ehrlich, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan.
Παρακάτω θα διαβάσετε 11 κοινές πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με την υγεία των ματιών και τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτές.
Το να διαβάζεις ένα βιβλίο ή να παρακολουθείς τηλεόραση από κοντά κάνει κακό στα μάτια σου
Σωστό. Τα μάτια μας δεν είναι προορισμένα να εστιάζουν σε αντικείμενα κοντά στο πρόσωπό μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δήλωσε η Dr. Xiaoying Zhu, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής οπτομετρίας και επικεφαλής ερευνητής μυωπίας στο SUNY College of Optometry στη Νέα Υόρκη. Όταν το κάνουμε, ειδικά όταν είμαστε παιδιά, ενθαρρύνουμε τον βολβό του ματιού να επιμηκυνθεί, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μυωπία ή μυωπία.
Για να μειώσουμε την καταπόνηση των ματιών μας, η Dr. Zhu συνιστά να ακολουθήσουμε τον κανόνα 20-20-20: Μετά από κάθε 20 λεπτά στενής ανάγνωσης/θέασης, να κοιτάξουμε κάτι σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Το διάβασμα στο σκοτάδι μπορεί να επιδεινώσει την όρασή σου
Λάθος. Ωστόσο, αν ο φωτισμός είναι τόσο αμυδρός που πρέπει να κρατάμε το βιβλίο ή το tablet μας κοντά στο πρόσωπο, αυτό μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που αναφέρθηκαν παραπάνω και να δημιουργήσει κόπωση των ματιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο γύρω από τα μάτια και τους κροτάφους, πονοκέφαλο και δυσκολία συγκέντρωσης. Αλλά αυτά είναι συνήθως προσωρινά συμπτώματα, δήλωσε η Dr. Zhu.
Το να περνάς περισσότερο χρόνο έξω βοηθάει την όραση
Σωστό. Ορισμένες έρευνες (που επικεντρώνονται κυρίως σε παιδιά) δείχνουν ότι ο χρόνος στην ύπαιθρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας, δήλωσε η Maria Liu, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να ενθαρρύνει τον αμφιβληστροειδή να παράγει ντοπαμίνη, η οποία αποθαρρύνει την επιμήκυνση των ματιών (αν και αυτά τα πειράματα έχουν διεξαχθεί κυρίως με ζώα, δήλωσε η Dr. Zhu).
Οι άνθρωποι με μυωπία ή υπερμετρωπία είναι πιο έξυπνοι
Λάθος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτή την πεποίθηση. Η μυωπία και η υπερμετρωπία είναι απλώς καταστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το μάτι μας εστιάζει.
Το υπερβολικό υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει την όραση
Σωστό. Υπάρχει λόγος που οι ειδικοί λένε να μην κοιτάμε τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β του ηλιακού φωτός μπορεί να «προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη» στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, δήλωσε ο Dr. Ehrlich. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σχολίασε.
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μάτι, δήλωσε ο Dr. Ehrlich -αν και ο κίνδυνος αυτός είναι χαμηλός. Η χρήση γυαλιών ηλίου, γυαλιών ή φακών επαφής που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να μας προσφέρει προστασία.
Το διάλειμμα από τη χρήση γυαλιών μπορεί να αποτρέψει τη χειροτέρευση της όρασής σου
Λάθος. Ορισμένοι ασθενείς που χρειάζονται γυαλιά λένε στον Safal Khanal, επίκουρο καθηγητή οπτομετρίας και επιστήμης της όρασης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, ότι δεν φορούν τα γυαλιά τους όλη την ώρα, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε. Αν χρειάζεστε γυαλιά, θα πρέπει να τα φοράτε.
Το κλιματιστικό προκαλεί ξήρανση των οφθαλμών
Σωστό. Οι ξηροί οφθαλμοί μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αέρα του κλιματιστικού, αλλά και της μακράς χρήσης υπολογιστή, της κούρασης και των αλλεργιών.
Ακόμη και λίγο “μπλε φως” από τις οθόνες είναι επιβλαβές για τα μάτια σου
Λάθος. Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα όρασης με την πάροδο του χρόνου, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει με τυπικές εκθέσεις ανθρώπων σε “μπλε φως”, δήλωσε ο Dr. Ehrlich. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση γυαλιών που εμποδίζουν το “μπλε φως” θα βελτιώσει την υγεία των ματιών, πρόσθεσε.
Αλλά οι οθόνες μπορεί να κάνουν κακό στην όραση με τους άλλους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, μεταξύ άλλων προκαλώντας ξηροφθαλμία, δήλωσε η Dr. Zhu. «Όταν κοιτάμε μια οθόνη, απλά δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τόσο συχνά όσο θα έπρεπε», είπε, και αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών και προσωρινή θολή όραση.
Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία των ματιών
Σωστό. Μια μελέτη του 2011 του CDC συνέδεσε το κάπνισμα με ηλικιακές οφθαλμικές παθήσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας όπου μέρος του αμφιβληστροειδούς καταστρέφεται και θολώνει την όρασή μας. Οι τοξικές χημικές ουσίες του τσιγάρου εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και βλάπτουν τους ευαίσθητους ιστούς των ματιών, συμπεριλαμβανομένων του αμφιβληστροειδούς, του φακού και της ωχράς κηλίδας, δήλωσε ο Dr. Khanal.
Τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια σας
Σωστό. Αν και μια διατροφή γεμάτη καρότα δεν θα σας χαρίσει τέλεια όραση, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι καλά για την υγεία των ματιών. Μια μεγάλη κλινική δοκιμή, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα καρότα, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών όπως το beta-carotene και οι βιταμίνες C και Ε, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η τήρηση μιας πλούσιας σε αντιοξειδωτικά διατροφής δεν θα αποτρέψει απαραίτητα την εμφάνιση μιας οφθαλμικής νόσου, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη «ιδιαίτερα για τα άτομα με πρώιμο εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας», δήλωσε ο Dr. Ehrlich.
Η επιδείνωση της όρασης είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης
Λάθος. Οι περισσότερες αιτίες μείωσης της όρασης στην ενήλικη ζωή -συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και του γλαυκώματος- μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εάν τις προλάβουμε έγκαιρα, δήλωσε ο Dr. Ehrlich. Εάν η όρασή maw αρχίζει να φθίνει, μην το απορρίψουμε ως «απλώς γήρανση», πρόσθεσε. Η άμεση επίσκεψη σε έναν οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο (ή τακτικά, κάθε χρόνο) θα μας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουμε αυτές τις παθήσεις.
Με πληροφορίες από: New York Times, Wikipedia