Είτε πιέζεστε στον εργασιακό σας χώρο είτε αισθάνεστε καταβεβλημένοι από το καθημερινό άγχος, διατειρώντας το μυαλό σας ενεργό θα καταφέρετε να είσαστε πιο ψύχραιμοι. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι ζουν με αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη αγχώδη διαταραχή εδώ, καλησπέρα σας!), το άγχος δεν είναι κάτι που ξεπερνάς. Δεν παύεις ποτέ να είσαι ένας άνθρωπος ΜΕ άγχος. Αλλά, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή μας. Δε χρειάζεται όλες οι μέρες και οι ώρες της ημέρας να είναι το ίδιο δύσκολες. Εν ολίγοις, το άγχος δε μπορείς να το απολέσεις, αλλά μπορείς να το διαχειριστείς. 

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, το να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας ενεργό και δραστήριο είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη διαχείριση του άγχους. «Το να αναλαμβάνουμε διαφορετικά πράγματα, δηλαδή να κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο, μας βοηθά να επικεντρωθούμε στο «εδώ» και το «τώρα» και μας αποσπά την προσοχή από τις ανησυχίες μας», λέει ο ψυχίατρος Divyansu Patel.

Κάποιες μέρες (γιατί θα το ξαναπώ, δεν είναι όλες οι μέρες και οι στιγμές ιδανικές για διαχείριση άγχους) μια βόλτα, λίγη γυμναστική, ένα βιβλίο ή μερικές ασκήσεις αναποής μπορούν να βοηθήσουν στο να μας κρατήσουν απασχολημένους. Ένα εξαιρετικά βοηθητικό μέσο όμως μπορεί να είναι και οι διάφορες εφαρμογές (πολλές εκ των οποίων δωρεάν), οι οποίες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να κυμαίνονται από την επίλυση παζλ έως την εκμάθηση ξένων γλωσσών κι από τον διαλογισμό μέχρι τα μαθήματα ψυχολογίας.

Από το άγχος στον διαλογισμό και την έμπνευση: Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό και να διαχειριστείτε το άγχος σας

  1. Καλύτερη συνολικά: Lumosity
  2. Καλύτερες δωρεάν επιλογές: Duolingo
  3. Καλύτερη για τη μείωση του άγχους: Calm
  4. Καλύτερη για την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων: PsychologyCompass
  5. Καλύτερη για διαλογισμούς: Headspace
  6. Καλύτερη για τη μείωση του στρες: Ten Percent Happier
  7. Καλύτερη για αυτογνωσία κι αυτοπεποίθηση: Insight Timer
  8. Καλύτερη για έμπνευση: TED
  9. Καλύτερη για την παραγωγικότητα: Forest
  10. Καλύτερη για φιλικές γνωριμίες: Words With Friends
  11. Καλύτερη για παζλ: Chess – Play and Learn