Χθες, η Οκλαχόμα έγινε άλλη μία πολιτεία της Αμερικής που έτρεξε πολλά χρόνια πίσω. Ψήφισε νόμο, ο οποίος απαγoρεύει το δικαίωμα στην άμβλωση από τη σύλληψη κιόλας και συνέβη τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το Politico, ετοιμάζεται να αναιρέσει 50 χρόνια μετά, την απόφαση του που νομιμοποίησε αυτές τις επεμβάσεις.

Το μόνο που εκκρεμεί είναι η υπογραφή του κυβερνήτη Kevin Stitt, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα το κάνει σε όποιο επίσημο έγγραφο γεμίσει με τους περισσότερους περιορισμούς γιατί αν είναι να πας στον Μεσαίωνα, πρέπει να είσαι ο καλύτερος του χωριού.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Kamala Harris εναντιώθηκε με την απόφαση του κοινοβουλίου χαρακτηρίζοντας το ως μία σειρά κατάφωρων επιθέσεων εναντίον των γυναικών και κάλεσε μέσω Twitter τους Αμερικάνους να εκλέξουν πολιτικούς, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου δικαιώματος γιατί ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο επείγον.Επιπλέον, η οργάνωση Planned Parenthood, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της πολιτείας της Οκλαχόμα λέγοντας πως «Πρέπει να σταματήσει αυτή η απαγόρευση, όπως και όλες οι άλλες που ψηφίστηκαν σε αυτή την πολιτεία τον περασμένο μήνα». 


Μαζί τους συμπάσχει και ο οίκος Gucci. Aποφάσισαν να καλύψουν τα ιατρικά και ταξιδιωτικά έξοδα των Αμερικάνων υπαλλήλων που πρέπει να κάνουν έκτρωση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν όλη τη διαδικασία. Το ανακοίνωσε ο creative director Alessandro Michele, στο βιβλιοπωλείο Antica Libreria Cascianelli και έδωσε στους καλεσμένους ένα πολύ παλιό βιβλίο, το οποίο είχε μέσα την ατάκα του αρχαιολόγου Paul Veyne «Μόνο ο παγανισμός στην αρχαιότητα ξύπνησε την επυθυμία μου γιατί ήταν ο κόσμος του πριν, ήταν ένας κόσμος που καταργήθηκε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται επίσης η Amazon, η Tesla και η Salesforce, που θα πληρώσουν ένα μέρος του ποσού των γυναικών στους εργασιακούς χώρους τους, οι οποίες έχουν την επιθυμία να κάνουν τη συγκεκριμένη επέμβαση ενώ η Lyft και η Uber, θα στηρίξουν νομικά τους οδηγούς που τους έχουν κάνει μήνυση γιατί μετέφεραν πελάτη, η οποία κατευθυνόταν σε ιατρικό κέντρο για να κάνει έκτρωση.

Όμως, η Meta έχει άλλη γνώμη. Σύμφωνα με το Verge, ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι θα επιτρέπεται πλέον να συζητούν για τις εκτρώσεις, να αναφέρουν τα δικαιώματα των γυναικών και να αναλύουν το θέμα απο τη θρησκευτική και την πολιτική σκοπιά  στα γραφεία τους γιατί υπάρχει το ρίσκο να δημιουργηθεί ένα αρνητικό και εχθρικό περιβάλλον. Όπως διέρευσε, αυτή η πολιτική ισχύει από το 2019 αλλά δεν το είχαν πει δημόσια έως τώρα που ξεκίνησε όλη αυτή η παγκόσμια κινητοποίηση για τις οπισθοδρομικές νομοθεσίες.

Κάποιοι υπάλληλοι ζήτησαν από τους διευθυντές τους να αλλάξει αυτή η απόφαση και παράλληλα ανακάλυψαν ένα έγγραφο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που υποστηρίζουν πως η απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με το ότι επιτρέπουν να μιλούν με σεβασμό για θέματα όπως το Black Lives Matter, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η υπεύθυνη του HR τμήματος της Meta, Janelle Gale είπε ότι το θέμα των αμβλώσεων χωρίζει και εξοργίζει περισσότερο από κάθε άλλο θέμα, τους ανθρώπους που δουλεύουν στην εταιρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση μεταξύ τους. «Ακόμα και το αντιμετωπίσουν με σεβασμό, μπορει να δημιουργηθεί στο συναίσθημα πως στοχοποιούνται λόγω της διαφορετικής άποψης τους, του φύλου τους ή της θρησκείας τους. Είναι ένα λεπτό ζήτημα που κατα κάποιο τρόπο ξεπερνάει το όριο σε κάθε περίσταση», πρόσθεσε.

meta

Μετά από την αποκάλυψη της κατάστασης που επικρατεί εκεί, στα social media και όλες τις αντιδράσεις του κόσμου, η Meta θυσίασε έβαλε τις γυναίκες, οι οποίες είναι μεγάλα στελέχη, στη διαδικασία να αλλάξουν απόψεις προπαθώντας να κερδίσουν τη συμπάθεια. Η CEO Sheryl Sandberg πόσταρε στη facebook σελίδα της ένα άρθρο του Politico συμπληρώνοντας πως η άμβλωση είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη διακαιώματα μας και πως κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα με το μέρος που μένει, πρέπει να έχει την ελευθερία να γίνει όποτε θέλει μητέρα. «Πολύ λίγα πράγματα είναι πιο σημαντικά από την υγεία της γυναίκας και την ισότητα». 

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε πως μετά από αυτό το post, θα ξεκινούσε κάποια αλλαγή, η Meta μάς γείωσε και πάλι. Ένα από τα ανώτερα στελέχη της, η Naomi Gleit εξήγησε πως υπάρχουν αυτοι οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης απόψεων γιατί στη δουλειά, αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα με μεγάλη ευαισθησία, η οποία δυσκολεύει τις συζητήσεις. Δηλαδή τους μονολόγους χωρίς ανταπόκριση θα έπρεπε να γράφουν οι υπότιτλοι κάτω απ’ αυτή την ατάκα.

«Αυτό που εννοούμε είναι να πως οι υπάλληλοι μπορούν να μιλάνε γι’ αυτό μόνο με κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύονται σε ιδιωτικά chats και όχι σε δημόσια όπως το Workplace, που βλέπουν όλοι τα μηνύματα, ή προφορικά και αν είναι ομάδα, να απαρτίζεται μέχρι 5 άτομα που συμφωνούν με το ίδιο θέμα και δείχνουν αλληλεγγύη. Μπορούν να χρησιμοποιούν τα social apps της Μeta για να μοιράζονται τις απόψεις τους με τους φίλους τους σε προσωπικά inbox», ανέφερε και τους υπενθύμισε πως η Meta θα συνεχίσει να δίνει ειδική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στην Αμερική.

Κοινώς, είμαστε μια ωραία 1984 ατμόσφαιρα.