Όταν ο Imran Chaudhri, πρόεδρος της Humane, παρουσίασε ζωντανά για πρώτη φορά σε ένα TED Talk το Humane AI Pin, όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα και τα site που καλύπτουν τεχνολογικά θέματα μίλησαν για τη συσκευή που θα άλλαζε τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητά μας.

«Πρόκειται για ένα νέο είδος φορητής συσκευής και πλατφόρμας που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από το μηδέν για την τεχνητή νοημοσύνη», είχε πει ο Chaudhri, σύμφωνα με το Inverse. «Και είναι εντελώς αυτόνομο. Δεν χρειάζεστε smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή για να συνδεθείτε μαζί του».

Tο καινοτόμο gadget της Humane, σε σχήμα καρφίτσας (Pin), προορίζεται να φοριέται στα ρούχα και προσφέρει μια σειρά από προηγμένες λειτουργίες, προφανώς μεταξύ άλλων και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), χωρίς όμως να διαθέτει κάποια οθόνη. Η προβολή οποιασδήποτε πληροφορίας γίνεται οπτικά στην παλάμη του χρήστη ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια κοντά του, και κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται όλες οι διεργασίες: αναζητήσεις, φωνητικές εντολές, μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, αναγνώριση αντικειμένων, λήψη φωτογραφιών και βίντεο κ.α.


«Φανταστείτε το εξής: ήσασταν σε συσκέψεις όλη την ημέρα και θέλετε απλώς μια περίληψη όσων χάσατε», είχε πει ο Chaudhri πριν αγγίξει το Humane AI Pin και ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά. Σε απάντηση, η συσκευή του έδωσε μια περίληψη των «μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των δραστηριοτήτων ημερολογίου και των μηνυμάτων».


Η Humane ιδρύθηκε το 2018 από τους Bethany Bongiorno και Imran Chaudhri, πρώην στέλεχη της Apple. Η Bongiorno, η οποία βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της εταιρείας ως CEO, φέρνει την εμπειρία της από την πλευρά της μηχανικής λογισμικού της Apple, ενώ ο Chaudhri, που υπηρετεί ως πρόεδρος στην Humane, διαμόρφωσε προηγουμένως το σχεδιασμό της ανθρώπινης διεπαφής (user interface) του macOS της Apple. Μαζί τους βρίσκεται και ο Patrick Gates, επικεφαλής τεχνολογίας της Humane, που επίσης κατείχε ανώτερο ρόλο μηχανικού στον τεχνολογικό γίγαντα. Όπως αναφέρει το The Verge, η Humane στις αρχές του 2023 απέσπασε 100 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από μεγάλους επενδυτές όπως η Microsoft, ο Sam Altman της OpenAI, καθώς και ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo αλλά και ο τεχνολογικός τιτάνας LG. Με εκείνη την ενίσχυση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, η χρηματοδότηση της Humane έφτασε τότε τα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Με τόση εμπειρία, με τέτοια χρηματοδότηση και με μνημειώδη υποστήριξη από άλλες εταιρείες για μια ανταγωνιστική startup στον χώρο της τεχνολογίας, η δυναμική για τη Humane Inc. ήταν αξιοσημείωτη. Μετά και την παρουσίαση του AI Pin σε εκείνο το TED Talk, το hype εκτοξεύθηκε στα ύψη, σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε τη συσκευή στις 200 καλύτερες εφευρέσεις του 2023, ακόμη και πριν από την επίσημη κυκλοφορία του που έγινε πριν λίγες μέρες, και κυρίως, χωρίς να έχουν το Humane AI Pin στα χέρια τους για καταθέσουν ένα επίσημο review –ίσως γιατί ο Marc και η Lynne Benioff, οι οποίοι είναι συμπρόεδροι του Time, είναι επενδυτές στην Humane Inc.

Έτσι, λοιπόν, όλοι περίμεναν την κυκλοφορία της πιο πολυαναμενόμενης συσκευής του 2024. Και τα πρώτα Humane AI Pins έφτασαν στα χέρια των ανθρώπων που κάνουν reviews. Και τίποτα δεν πήγε καλά.

Το The Verge σε σχετική κριτική γράφει: «αυτός ο φορητός υπολογιστής υπόσχεται να σας απαλλάξει από το smartphone σας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: απλά δεν λειτουργεί». Ο Marques Brownlee, ένας YouTuber με έντονη επιρροή σε θέματα τεχνολογίας και 18,6 εκατ. followers, χαρακτήρισε το Humane AI Pin ως «Το χειρότερο προϊόν που έχω αξιολογήσει ποτέ… Προς το παρόν». Το Engadget απέρριψε τη συσκευή ως «τη λύση σε κανένα από τα προβλήματα της τεχνολογίας» και η Washington Post το χαρακτήρισε ως «ένα πολλά υποσχόμενο χάος που δεν χρειάζεστε ακόμα». Το Wired σημείωσε πως «Η laser οθόνη προβολής της Humane δεν πρόκειται ποτέ να απογειωθεί ως βιώσιμη μέθοδος αλληλεπίδρασης με ένα gadget. Είναι υπερβολικά ευαίσθητη και αργή στην πλοήγηση» και το CNET το χαρακτήρισε ως «μια ταλαιπωρία».

Με τα προβλήματα να εστιάζονται επίσης σε θέματα ψύξης και καθυστέρησης, «μην εκπλαγείτε όταν το AI Pin διακόψει την επαφή [μαζί σας] για λίγο καθώς κρυώνει» όπως κατέγραψε η Washington Post, η τιμή των 699 δολαρίων συν μια συνδρομή 24 δολαρίων/μήνα δύσκολα θα κάνει την «καρφίτσα Τεχνητής Νοημοσύνης», που θα μας έκανε «να ξεχάσουμε το smartphone» μας, να αντέξει στον χρόνο.

Παρά τους ισχυρισμούς της Humane για μελλοντικές βελτιώσεις στο AI Pin, οι αμφιβολίες παραμένουν, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης απόλυσης του 4% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας λίγο πριν από την κυκλοφορία της συσκευής. Άλλωστε, ο χώρος της τεχνολογίας είναι ο ιδανικός κόσμος για παταγώδεις αποτυχίες και πάντα μπορεί να φιλοξενήσει μια εταιρεία αλά Theranos.