Πρόκειται γι’ αυτές τις ιστορίες που τις διαβάζεις και λες από μέσα σου «αυτά γίνονται μόνο στις ΗΠΑ». Και όντως, εδώ που τα λέμε, μόνο στις ΗΠΑ, την κοιτίδα της επιχειρηματικότητας και των απανταχού startups θα μπορούσε η Elizabeth Holmes να εξαπατήσει τόσους πολλούς, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να την βγάλει (έστω για λίγο) καθαρή.

Το 2015 η Χολμς, η μονίμως μαυροφορεμένη ιδρύτρια και κάτοχος του 50% των μετοχών της Theranos, μιας εταιρίας που κατασκεύαζε «θαυματουργές» συσκευές τεσταρίσματος του αίματος όπου με μια σταγόνα μετρούν τα πάντα, ήταν πρώτη στη λίστα των πιο πλούσιων αυτοδημιούργητων γυναίκων του Forbes με προσωπική περιουσία 4,5 δις δολαρίων.

Η Χολμς παράτησε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Stanford (επρόκειτο να γίνει χημικός μηχανικός) στα 19 της, όταν αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσει τα χρήματα από τα δίδακτρά της για να αλλάξει, όπως φιλοδοξούσε, τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Πήρε λοιπόν τα λεφτά από τα δίδακτρα και ίδρυσε την startup Theranos, ένα διαγνωστικό κέντρο, με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις. Στόχος της ήταν όλες οι εξετάσεις να γίνονται με μία και μόνο σταγόνα αίματος, με ένα μικρό και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τσίμπημα, βάζοντας στην άκρη τις βελόνες, τα φιαλίδια και τις καθυστερήσεις.

Τελικά, και μετά από προσπάθειες σχεδόν μιας δεκαετίας, κατάφερε μέσα από μία σταγόνα αίμα να βγάζει άμεσα και φτηνά αποτελέσματα για πάνω από 70 εξετάσεις, ενώ φρόντισε και οι μέθοδοι της εταιρείας της να καλύπτονται από μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Κατόπιν πούλησε τα δικαιώματα για την διενέργεια των εξετάσεων αυτών στην αλυσίδα φαρμακείων Walgreens, η οποία με την σειρά της ανακοίνωσε την εγκατάσταση των Theranos Wellness Centers σε 8.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Το 2014 η Theranos φτάνει να αξίζει 9 δισ. δολάρια και καθώς στη Χολμς ανήκει το 50% της εταιρείας, η τότε 30χρονη κατάφερε να γίνει η νεότερη δισεκατομμυριούχος, με περιουσία που ξεπερνάει τα 4,5 δισ. δολάρια και να μπει στη λίστα του Forbes. Ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας συμπεριλαμβάνονταν δυο αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών, ο Χένρι Κίσιντζερ και ο Τζόρτζ Σουλτς, καθώς και ο νυν ΥΠ.ΕΞ. στρατηγός Τζιμ Μάτις.

Κι όμως, το 2015, μέσα σε 365 ημέρες, η Χολμς κατάφερε – διότι περί κατορθώματος πρόκειται – να κατακρημνίσει την χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας 9 δις.

Η πτώση της Elizabeth Holmes

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το κατάφερε μόνη της, αλά με την «συνδρομή» ενός ερευνητικού δημοσιογράφου, του δις βραβευμένου με Πούλιτζερ Τζον Καρεϊρού της Wall Street Journal.

Ο δημοσιογράφος δεν πίστεψε ποτέ του πως η Χολμς ήταν δυνατό να έχει συγκεντρώσει πάνω από 800 εκατ. δολάρια από επενδυτές και μάλιστα για ένα, όπως θεωρούσε ο ίδιος, αμφιβόλου αξιοπιστίας αιματολογικό τεστ.

Και τελικά, μετά από ενδελεχή έρευνα, όντως ξεσκέπασε ένα σκάνδαλο μεγατόνων: η Theranos ποτέ της δεν πραγματοποιούσε αυτά που ευαγγελιζόταν, αντιθέτως τα τεστ που ισχυριζόταν ότι πραγματοποιούσαν οι συσκευές της, τα έδινε με την σειρά της αλλού για να γίνουν σωστά!

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και το βιβλίο «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup» η απάντηση στο γιατί συνέβη αυτή η τεράστια απάτη, έγκειται στην ευπιστία του κόσμου, ο οποίος δέχτηκε a priori αυτά που είπε η Χολμς, εν μέρει επειδή αφορούσε και σε ένα θέμα ευαίσθητο, όπως αυτό της υγείας, όπου συχνά πωλούνται… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τελικά η Χολμς αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σχετικά με τις κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών, πληρώνοντας 500.000 δολάρια πρόστιμο και δίνοντας πίσω 19 εκατ. μετοχές της εταιρίας.

Το χειρότερο ωστόσο συνέβη πριν λίγα 24ωρα –ουσιαστικά η «ταφόπλακα» της μελλοντικής της ενασχόλησης με κάθε είδους επιχειρηματικότητα- καθώς η εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο της άσκησε ποινική δίωξη για απάτη εκατομμυρίων, ενώ πιο σοβαρή είναι η κατηγορία για προσπάθεια βλάβης της δημόσιας υγείας.

Πέρσι το Μάιο, η Χολμς οδηγήθηκε σε φυλακή του Τέξας, με την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών.

Η Χολμς καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 11 ετών για απάτη.

Προσέφυγε πολλές φορές στη δικαιοσύνη ζητώντας να μη φυλακιστεί ενόψει της εκδίκασης της έφεσής της –με την ελπίδα ότι θα ακυρωνόταν η καταδίκη της– όμως όλα τα αιτήματά της απορρίφθηκαν, με μόνη της παρηγοριά το γεγονός πως η μεγαλόπνοη ραδιουργία της μεταφέρθηκε πέρσι και στην τηλεόραση με τον τίτλο The Dropout, με την Aμάντα Σάιφριντ να την υποδύεται.