Οι εμπειρίες μας, οι άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή μας, αυτά που μαθαίνουμε, αυτά που διαβάζουμε, αυτά που γράφουμε. Όταν όλες αυτές οι μεταβλητές συνδυάζονται, καταλήγουμε σε ορισμένες γενικεύσεις για ορισμένα θέματα. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι οι γενικεύσεις δεν είναι πάντα σαφείς όπως η επιστημονική γνώση, αλλά όταν σκεφτούμε γιατί προκύπτουν αυτές οι γενικεύσεις, μπορούμε να βρούμε λογικούς λόγους.

Προφανώς, μία από τις γενικεύσεις που πιστεύω ότι ισχύουν είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν χαμηλή λίμπιντο. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δώσω μια σαφή εξήγηση γι’ αυτό. Δεν λέω ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι σέξι, οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να είναι σέξι. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι το να είσαι έξυπνος είναι το πιο σέξι πράγμα. Δεν είμαι η μόνη που το πιστεύω αυτό, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως sapiosexual. Επίσης, δεν ισχυρίζομαι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ασεξουαλικοί, ούτε επαινώ την ασεξουαλικότητα, αυτά είναι πολύ διαφορετικά ζητήματα. Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι οι ευφυείς άνθρωποι δεν αγαπούν ιδιαίτερα το σεξ. Προφανώς έχω πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η γενίκευση είναι αληθινή, οπότε ας ξεκινήσουμε αν είστε έτοιμοι.

Σε ένα άρθρο που διάβασα, γράφτηκε ότι ειδικά οι ακαδημαϊκοί και οι άνθρωποι που αποκαλούνται διανοούμενοι αγαπούν λιγότερο το σεξ από άλλους ανθρώπους. Ο λόγος γι’ αυτό ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους και σε άλλους τομείς εκτός από το σεξ. Αυτή η ικανοποίηση είναι διαφορετική από τη σωματική ευχαρίστηση που προσφέρει η σεξουαλική διείσδυση -είναι η ικανοποίηση της επιθυμίας να εκφράζεται κανείς σε διάφορους τομείς και να μαθαίνει. Προφανώς, οι άνθρωποι που δεν έχουν πολιτιστικό υπόβαθρο ή που δεν είναι ευφυείς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την επιθυμία τους για ευχαρίστηση με νοητικές διεργασίες, οπότε μπορούν να φτάσουν στην ευχαρίστηση κυρίως μέσω της σεξουαλικότητας. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φτάσουν στην πνευματική ολοκλήρωση βιώνουν μεγαλύτερη “σεξουαλική πείνα”.  Δεδομένου ότι τίποτα στο μυαλό τους δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα άλλο σημείο εκτός από τη σεξουαλικότητα, η αντίληψή τους για τη ζωή επικεντρώνεται επίσης στη σεξουαλικότητα.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σεξουαλικότητα είναι μια πολύ απλή πράξη, δεν μιλάω για σεξουαλικές φαντασιώσεις ή τάσεις που θεωρούνται φαντασιώσεις. Ο καθένας μπορεί να έχει αυτές τις διαφορετικές σεξουαλικές φαντασιώσεις, αλλά αυτές οι διαφορές δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η πράξη του σεξ είναι τόσο απλή όσο το φαγητό και ο ύπνος. Πόσοι άνθρωποι όμως συνειδητοποιούν ότι το σεξ είναι μια πολύ απλή πράξη και μπορούν να την απλοποιήσουν; Παρακαλώ απαντήστε με ειλικρίνεια. Γνωρίζουμε ότι η σεξουαλικότητα και ειδικά το γυναικείο σώμα (επίσης το ανδρικό σώμα) διατίθεται στο εμπόριο από πολλούς τομείς με την αντίληψη ότι το σεξ πουλάει. Αυτοί οι τομείς προωθούν πάντα τη σεξουαλική πράξη με ανθρώπους που είναι πιο ελκυστικοί, πιο όμορφοι, πιο συναρπαστικοί. Μεγαλύτεροι γοφοί, πιο γεμάτα στήθη, μακριά μαλλιά, ένα μυώδες ή σκουρόχρωμο ανδρικό σώμα. Τονίζεται ότι το σεξ με αυτούς τους ανθρώπους είναι μια πράξη που σε ανεβάζει πάνω από τα σύννεφα και σου προσφέρει έντονη σεξουαλική απόλαυση.

Αυτές οι απόψεις και οι φαντασιώσεις, που συχνά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, θεωρούνται ιδανικές από τους ανθρώπους που έχουν τη σεξουαλικότητα στο επίκεντρο της ζωής τους. Για όσους δεν έχουν ερωτικό σύντροφο ή δεν είναι αρκετά ευτυχισμένοι με τον σύντροφό τους, η σεξουαλικότητα γίνεται ταμπού. Η μη δυνατότητα πρόσβασης στο σεξ ή η μη δυνατότητα πρόσβασης στο επιθυμητό είδος σεξ καθιστά τελικά την ίδια την πράξη του σεξ ταμπού.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που αποδέχονται το σεξ ως μια πολύ συνηθισμένη πράξη βλέπουν τη σεξουαλικότητα ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάσταση που μειώνει το επίπεδο της λίμπιντο στους ανθρώπους. Διότι όταν φανταζόμαστε τη σεξουαλικότητα ως αμαρτωλή, απαγορευμένη, μυστική, καταπιεσμένη ή μη ρεαλιστική, η σαγηνευτικότητα της σεξουαλικής πράξης αυξάνεται. Οι άνθρωποι που δεν σκέφτονται αυτές τις πτυχές του σεξ αποδέχονται το σεξ ως μέσο πνευματικής και σωματικής ολοκλήρωσης αντί να το βλέπουν ως μια εξαιρετική πράξη. Διότι για αυτούς τους ανθρώπους, το σεξ είναι μια πολύ συνηθισμένη, προσιτή και πραγματικά συνηθισμένη πράξη. Έτσι, μια κατάσταση που θεωρείται συνηθισμένη μπορεί να δημιουργήσει την αντίθετη κατάσταση για την αύξηση της λίμπιντο.

Η χαμηλή λίμπιντο των ευφυών ανθρώπων συνδέεται επίσης με λιγότερο σεξ. Σύμφωνα με το “Psychology Today”, το πιο δημοφιλές περιοδικό ψυχολογίας στον κόσμο, οι άνθρωποι με υψηλό διανοητικό επίπεδο κάνουν λιγότερο σεξ. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι ένα άτομο με επίπεδο νοημοσύνης πάνω από το μέσο όρο είναι πιο επιλεκτικό όσον αφορά τον ερωτικό του σύντροφο. Είναι δύσκολο να εντυπωσιάσει κανείς τους ευφυείς ανθρώπους. Και όταν κάτι είναι δύσκολο, κανείς δεν θέλει να προσπαθήσει και ενώ μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν, αργότερα εγκαταλείπουν. Η σχέση ή η επικοινωνία μπορεί να μη συνεχιστεί και επομένως μπορεί να μην υπάρξει σεξ.

Τι συμβαίνει λοιπόν αν το άτομο που αποκαλείτε ευφυές σας συμπαθεί; Αυτή τη φορά είναι δύσκολο να τον/την ικανοποιήσετε γνωστικά. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι, που εστιάζουν στις νοητικές διαδικασίες σε αντίθεση με τους σωματικούς δείκτες, βρίσκουν λίγους ανθρώπους σέξι και βιώνουν το αίσθημα της ικανοποίησης δύσκολα επειδή είναι επιλεκτικοί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αναπόφευκτο οι “έξυπνοι” άνθρωποι που είναι δύσκολο να διεγερθούν σεξουαλικά να έχουν χαμηλή λίμπιντο. Επειδή δεν υπάρχει γι’ αυτούς ισχυρή πηγή διέγερσης του σεξ.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι θετικές επιστήμες εξηγούν την υψηλή λίμπιντο με την περίσσεια ορμονών. Εδώ δεν είναι δυνατόν να απορρίψουμε τις ορθολογικές εξηγήσεις που προβάλλει η επιστήμη ή να πούμε ότι είναι λάθος. Η επίδραση των ορμονών στη λίμπιντο είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, δεν φαίνεται λογικό να εξηγείται η λίμπιντο μόνο με την περίσσεια ορμονών. Διότι δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν ορισμένες κοινωνιολογικές καταστάσεις όπως ένα πείραμα που διεξάγεται σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να πούμε ότι μια οικογένεια με 12 παιδιά διακέτεχεται από περίσσεια ορμονών. Σε αυτή την περίπτωση, υπεισέρχεται η έλλειψη ελέγχου των γεννήσεων και η θεώρηση του σεξ ως ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Αυτό το παράδειγμα, φυσικά, εμπίπτει στον τομέα της κοινωνιολογίας, αλλά το επίπεδο διανόησης των ατόμων έχει επίσης μεγάλη επιρροή σε αυτή την περίπτωση. Ως ψυχαγωγική δραστηριότητα, τα άτομα με διαφορετικά χόμπι και γούστα δεν βλέπουν το σεξ ως απλό μέσο ψυχαγωγίας. Άνθρωποι με σχετικά χαμηλό προφίλ ζωής μπορούν επίσης να κάνουν σεξ μόνο και μόνο επειδή βαριούνται. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει πολύ νόημα να εξηγήσουμε τη λίμπιντο μόνο με τις ορμόνες.

Προφανώς, καθώς διαβάζουν αυτό το άρθρο, μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που θα πουν «είμαι πολύ έξυπνος και η λίμπιντός μου είναι πολύ υψηλή». Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι, ίσως, η υψηλή λίμπιντος είναι αποτέλεσμα υψηλών ορμονών.