Υπάρχει μια συλλογική αφήγηση γύρω από το αλκοόλ, και την ατέρμονη αλληλουχία κατανάλωσής του, που, άπαξ και ξεπέσεις στη λούπα του, δεν μπορείς να ξεφύγεις με τίποτα. Ξέρεις τώρα πως είναι, το ένα ποτό φέρνει το άλλο, η καλή παρέα, τα ενθουσιώδη τσουγκρίσματα, λες «άντε ακόμα ένα, μια φορά στο τόσο καταφέρνουμε να μαζευτούμε», μετά έρχονται τα σφηνάκια, και στη συνέχεια λες, «ε, τώρα δε γίνεται να φύγω, είναι η σειρά μου να κεράσω μια γύρα». Μετά από το υποτιθέμενο «τελευταίο σφηνάκι», ακούς το αγαπημένο σου κομμάτι από Bowie, και λες, «άντε να πιω ακόμα ένα τζινάκι στην υγειά του Bowie», και τότε που σκέφτεσαι, «δεν πάει άλλο, πρέπει να φύγω, αύριο δουλεύω», και κατευθύνεσαι αποφασιστικά προς την πόρτα για τη μεγάλη έξοδο, ξαφνικά μπαίνει εκείνο το αγόρι που σ’αρέσει. Και τότε αρχίζεις να προσποιείσαι πως κρατούσες τη τσάντα επειδή απλά έψαχνες το κινητό σου, και όχι για να την κάνεις. Στρογγυλοκάθεσαι και πάλι στο σκαμπό του μπαρ, και ενώ όλοι σου οι φίλοι έχουν φύγει, λες στον εαυτό σου: «Ό,τι ήταν να γίνει έγινε, δεν υπάρχει πλέον καμία σωτηρία. ΠΙΕΣ!».

Πάντα μα πάντα θα βρίσκεται μια αφορμή για να πίεις ακόμα ένα, αλλά ως πιο ειδικός πάνω στο θέμα, ο ποιητής Μπουκόφσκι, τοποθετείται αρκετά εύστοχα πάνω στο θέμα:

«Αυτό είναι το πρόβλημα με το ποτό, σκεφτόμουν καθώς έβαζα ένα ακόμη. Εάν κάτι κακό συμβεί, πίνεις στην προσπάθειά σου να ξεχάσεις. Εάν κάτι καλό συμβεί, πίνεις ώστε να το γιορτάσεις. Αν δεν συμβαίνει τίποτα, πίνεις για να συμβεί».

Ωστόσο, όπως λέει και το σοφό γνωμικό: «Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά», και η αχόρταγη σχέση μας με το αλκοόλ, κάποια στιγμή πληρώνεται. Πόσα και πόσα πρωινά χάθηκαν από σωρεία hangover, πόσες και πόσες μέρες εξαφανίστηκαν από τον ημεροόγιακό χάρτη, επειδή εσύ απλά «ανάρρωνες»; Να βρίσκεις φθηνές δικαιολογίες στη δουλειά, νιώθοντας σα να σπρώχνεις τον Σισυφικό βράχο του hangover, με το στομάχι δεμένο σαν επιδέξιο ναυτικό κόμπο, τα μάτια να καίνε σα να τα σου τα τρυπάνε με παραμάνες, πονοκέφαλος, αφυδάτωση, ναυτία. Κι όλα αυτά   επειδή δεν μπορούσες να συγκρατηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αλλά μήπως ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε; Ένα χάπι κατά του hangover;  Μήπως λεω;

Ένα νέο συμπλήρωμα κατά του hangover μόλις κυκλοφόρησε προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διατίθεται στην αγορά από τη σουηδική εταιρεία Myrkl και είναι γνωστό «ως το χάπι πριν από το ποτό».

Το χάπι λέγεται ότι διασπά έως και το 70% του αλκοόλ που βρίσκεται στον οργανισμό μετά από 60 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πιει 50ml αλκοολούχου ποτού με περιεκτικότητα 40%, το οποίο περιέχει 20ml καθαρής αλκοόλης, τότε μόλις 6ml του αλκοόλ θα εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του. Αυτό ισοδυναμεί με ένα άτομο που πίνει μόνο 15ml οινοπνευματώδους ποτού.

Αυτή η μείωση της ποσότητας αλκοόλ που απορροφάται από τον οργανισμό αντικατοπτρίζεται από τη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιδράσεων του αλκοόλ, όπως η ευφορία και το μειωμένο άγχος.

Η εταιρεία που παρασκευάζει αυτό το συμπλήρωμα συνιστά τη λήψη δύο χαπιών μία έως 12 ώρες πριν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Το προβιοτικό αυτό συμπλήρωμα περιέχει δύο φιλικά προς το έντερο βακτήρια – τα Bacillus subtilis και Bacillus coagulans – που παράγονται από ζυμωμένο πίτουρο ρυζιού. Αυτά τα βακτήρια διασπούν με φυσικό τρόπο το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Μια ανθεκτική στα οξέα κάψουλα προστατεύει τα βακτήρια από τα φυσικά οξέα του στομάχου, ώστε να μπορούν να φτάσουν στο έντερο, από όπου το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τι λέει η επιστήμη

Το χάπι απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποφύγουν τον πονοκέφαλο μετά από κατανάλωση αλκοόλ την επόμενη ημέρα. Μπορούν όμως αυτά τα χάπια να αποτρέψουν πραγματικά ένα hangover;

Ο πονοκέφαλος οφείλεται κυρίως στις αφυδατωτικές επιδράσεις του αλκοόλ, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η άμεση επίδραση του αλκοόλ στο στομάχι μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχόπονο αλλά και ναυτία. Εάν το σώμα προσλαμβάνει λιγότερο αλκοόλ, οι κίνδυνοι αφυδάτωσης είναι όντως μικρότεροι. Αλλά δεδομένου ότι τα χάπια δρουν μόνο αφού το αλκοόλ έχει περάσει από το στομάχι στο έντερο, δεν θα σταματήσουν την επίδραση του αλκοόλ στο στομάχι.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για το «Myrkl» βασίζονται σε μία μόνο δημοσιευμένη ερευνητική μελέτη. Είκοσι τέσσερις υγιείς νεαροί  ενήλικες κλήθηκαν να λάβουν είτε δύο χάπια Myrkl είτε χάπια placebo, κάθε μέρα για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, τους δόθηκε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (μεταξύ 50 και 90 ml οινοπνεύματος) με βάση το βάρος τους. Το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους ελέγχθηκε για τις επόμενες δύο ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα στα πρώτα 60 λεπτά, η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα ήταν 70% χαμηλότερη σε όσους έλαβαν το Myrkl σε σύγκριση με το χάπι placebo.

Παρόλο που η μελέτη αυτή ήταν καλά σχεδιασμένη, συμπεριλαμβανομένης της τυχαίας κατανομής των ατόμων στις ομάδες του Myrkl ή του χαπιού placebo, κάποιες πτυχές της μελέτης καθιστούν τα αποτελέσματα αναξιόπιστα. Πρώτον, οι ερευνητές ανέφεραν τα αποτελέσματα μόνο για τα  14 από τα 24 άτομα που συμμετείχαν, επειδή 10 από τους ερευνώμενους είχαν αρχικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ διαφορετικών ατόμων, γεγονός που μειώνει την ακρίβεια της μελέτης. Και τρίτον, οι ερευνητές δοκίμασαν επταήμερη θεραπεία πριν από ένα μόνο αλκοολούχο ποτό, από τη στιγμή που η εταιρεία συνιστά μόνο δύο χάπια 1 έως 12 ώρες πριν από την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας.

Η μελέτη αφήνει επίσης πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Λειτουργεί το χάπι σε ανθρώπους που δεν είναι νέοι και υγιείς; Λειτουργεί σε άτομα με εντερική ή ηπατική νόσο; Υπάρχουν διαφορές στην επίδραση του χαπιού μεταξύ ανδρών και γυναικών; Τι συμβαίνει όταν το χάπι λαμβάνεται μαζί με φαγητό και αλκοόλ;

Είναι ήδη γνωστό ότι τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μεταβάλλονται από μακροχρόνιες ασθένειες και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, τακτική κατανάλωση αλκοόλ και κακή διατροφή). Είναι επίσης γνωστό ότι το αλκοόλ απορροφάται διαφορετικά ανάλογα με το βάρος, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση τροφής. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν την επίδραση των φιλικών βακτηρίων στα χάπια Myrkl.

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και ευρέως διαθέσιμα. Μπορούν να αγοραστούν ως γιαούρτια, ροφήματα ή σε μορφή χαπιών από πολλά σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Τα δύο βακτήρια στα χάπια Myrkl είναι επίσης πιθανό να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, τα προβιοτικά που χορηγούνται σε άτομα με ασθένειες μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των υγιών βακτηρίων του εντέρου προκαλώντας λοίμωξη ή συμπτώματα του εντέρου.

Ένα χάπι πριν από την κατανάλωση αλκοόλ για την πρόληψη του hangover της επόμενης ημέρας θα ήταν επωφελές για ορισμένους ανθρώπους. Ωστόσο, με όλα τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το Myrkl, η καλύτερη θεραπεία για το hangover παραμένει η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ την προηγούμενη νύχτα.