Η λέξη «εγωιστής» συχνά προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε εγωκεντρικές συμπεριφορές και να μην υιοθετούμε θέσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν και να κατηγορηθούμε ότι αδιαφορούμε και υποτιμούμε τις ανάγκες των άλλων.

Μήπως όμως έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, και πολλές φορές στην προσπάθειά μας να μην φανούμε εγωιστές, αφήνουμε στην άκρη τις ανάγκες μας και γινόμαστε έρμαιο της κοινωνικής πίεσης;

Αν δίνουμε συνεχώς τον χρόνο και την ενέργειά μας στους άλλους χωρίς να έχουμε πρόθεση να δώσουμε χρόνο και ενέργεια στον εαυτό μας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποστραγγιστούμε τόσο πολύ που να θέτουμε σε κίνδυνο τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία

Ορισμένες φορές για να μπορούμε να έχουμε υπομονή, συμπόνια, καλοσύνη και ζεστασιά στους άλλους, τότε πρέπει πρώτα να δείξουμε στον εαυτό μας αυτά τα στοιχεία. Πολύ συχνά, ειδικά σε ανθρώπους που είναι υποχωρητικοί και καθόλου ανταγωνιστικοί δίνεται η συμβουλή να γίνουν εγωιστές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον σκληρό και υπολογιστικό κόσμο που ζούμε.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μας καλούν να κοιτάμε προς τα μέσα και να δίνουμε προτεραιότητα σε μας, πάνω από τους γύρω μας:

  • Όταν έχουμε καιρό να περάσουμε χρόνο μόνοι μας

Ο χρόνος με τον εαυτό μας παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Επιτρέπει την προσωπική εξερεύνηση, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και μπορεί να μας βοηθήσει να ανεφοδιάζουμε τις ενεργειακές μας δεξαμενές για όταν περνάμε χρόνο με άλλους. Εάν δεν έχετε αφιερώσει χρόνο για να εστιάσετε στον εαυτό σας εδώ και καιρό, φτιάξτε ένα βράδυ, ένα Σαββατοκύριακο ή ακόμα και μερικές ώρες μόνο για εσάς. Είναι σημαντικό αυτός ο χρόνος να δημιουργείται τακτικά, για να αποφευχθεί η συναισθηματική και ψυχολογική εξάντληση.

  • Αισθανόμαστε κοινωνικά εξαντλημένοι

Η απόλαυση μίας παρέας και κοινωνικών εκδηλώσεων είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική επένδυση σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να προδώσουμε τον εαυτό μας λέγοντας ναι σε κάτι, όταν το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να πούμε όχι. Λίγο πολύ, όλοι έχουμε νιώσει την υποχρέωση να πάμε κάπου, να παραστούμε σε μία οικογενειακή συγκέντρωση. Αν αυτά τα ναι όταν γιγαντώνονται και κατακλύζουν την καθημερινότητά μας μπορεί να μας γίνουν ανυπόφορο βάρος.

Σε αυτές τις συγκρουόμενες στιγμές, είναι εντάξει να είσαι εγωιστής και να λες κάτι σαν: «Ακούγεται πολύ διασκεδαστικό, αλλά δεν μπορώ να συμμετάσχω αυτή τη φορά». Είναι σημαντικό να ακούμε τον εαυτό μας και να μας δίνουμε χρόνο.

  • Κάνουμε διακοπές.

Ο κυριολεκτικός ορισμός των διακοπών είναι «μια εκτεταμένη περίοδος ανάπαυσης και αναψυχής». Είτε απολαμβάνετε μια μακροσκελή περίοδο αποσυμπίεσης, είτε απολαμβάνετε μια γρήγορη απόδραση είτε ταξιδεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από τις υποχρεώσεις της εργασίας και της καθημερινότητας. Οι διακοπές είναι για να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας να μειώσουμε το στρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν κάθε τρεις και λίγο ανταποκρινόμαστε σε απαιτήσεις και ζητήματα της δουλειάς.

Ή αν θυσιάζουμε τα θέλω μας και τις προτιμήσεις μας για την παρέα και για να μην στεναχωρήσουμε κάποιον άλλον. Είναι σημαντικό να πάρουμε τον χρόνο μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διακοπές είναι για μας, για την ψυχική και σωματική μας υγεία, και αν πούμε και κάποιο όχι παραπάνω δε θα χαλάσει ο κόσμος.

  • Εργαζόμαστε προς έναν στόχο

Είναι σύνηθες να νιώθουμε εγωιστές ή ναρκισσιστές όταν απομονωνόμαστε και προσπαθούμε να επιτύχουμε έναν μεγάλο στόχο. Ωστόσο η αυτο-ανάπτυξη και η αυτοβελτίωση είναι αναπόσπαστα στοιχεία για την ευημερία μας. Είτε το να αφιερώνουμε περισσότερη ενέργεια στην καριέρα μας, είτε επιλέγουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια έναντι των κοινωνικών φιλιών ή εργαζόμαστε για έναν στόχο υγείας που απαιτεί μία ή δύο ώρες από το χρόνο μας κάθε μέρα, κάθετι αποτελεί μια δική μας προσωπική ανάγκη.

Υποστηρίζοντάς την, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας και μαθαίνουμε να βάζουμε προτεραιότητες και υγιή όρια.

  • Γιορτάζουμε ένα επίτευγμα

Μιλώντας για τον καθορισμό στόχων, μια άλλη απολύτως φυσιολογική στιγμή για να ασκήσετε υγειή «εγωισμό» είναι όταν γιορτάζετε ένα σημαντικό επίτευγμα. Συχνά, μπορεί να παρεξηγήσουμε ως ναρκισσιστές τους ανθρώπους που γιορτάζουν τα προσωπικά ορόσημα ως ναρκισσιστικούς.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βλέπουμε τα επιτεύγματά μας (ή των άλλων) υπό αυτό το πρίσμα. Όταν μπορούμε να γιορτάσουμε όμορφα πράγματα στη ζωή μας, δείχνουμε την αυθεντική μας παρουσία, η οποία δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινός ναρκισσισμός. Είναι μία μορφή επιβράβευσης, ένα μοίρασμα με τους ανθρώπους που αγαπάμε και το να είμαστε για μία στιγμή στο επίκεντρο της προσοχής μπορεί να είναι και ωφέλιμο.

  • Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση, ένα πρόβλημα

Δυσκολίες και εμπόδια θα βρεθούν μπροστά μας σε όλη την πορεία μας και αυτές είναι οι στιγμές που η άσκηση της αυτοφροντίδας είναι κρίσιμης σημασίας για την ευημερία μας. Αυτό δεν περιορίζεται στο να βιώσετε την απώλεια, να εισέλθετε ή να βγείτε από μια σχέση, να κάνετε παιδιά ή να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Για τον καθένα κάθε εμπόδιο και κάθε συνθήκη είναι διαφορετική. Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες που μπορεί κάθε άτομο να βιώνει.

Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε ότι περνάμε μία περίοδο αλλαγών, ή μία περίοδο που έχουμε ανάγκη λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Μία φάση ενδοσκόπησης με σκοπό να μας ξαναβρούμε και να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας.

Ο εγωισμός αρχίζει στο σημείο που παύουμε σε οποιαδήποτε περίπτωση να συμβιβαζόμαστε, που συνεχώς προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και λειτουργούμε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τον εαυτό μας. Που αναζητόυμε την ευχαρίστηση ακόμα και ζημιώνοντας τον άλλον.

Το να διεκδικούμε τα θέλω μας, να θέτουμε τα όριά μας, να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, να μη δεχόμαστε να μας υποτιμούν και να επιδιώκουμε το καλύτερο για μας δεν είναι ζήτημα εγωκεντρισμού, αλλά υγιούς εγωισμού, απαραίτητου για την αυτοσυντήρησή μας.